ΝΑΤΟ | Η Γερμανία αναλαμβάνει την ηγεσία της VJTF
Defence Redefined
Published on 02/01/2023 at 09:33

Χθες, 1η Ιανουαρίου, η Γερμανία ανέλαβε την ηγεσία της νατοϊκής κοινής δύναμης κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

Η VJTF του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 2014 στον πυρήνα μιας ενισχυμένης Δύναμης Αντίδρασης της Συμμαχίας μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία αντικατέστησε τη Γαλλία, η οποία ηγήθηκε της δύναμης το 2022. Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τμήματα της VJTF στη Ρουμανία στην πρώτη αποστολή συλλογικής άμυνας της μονάδας. Η Γερμανία είναι σημαντικός σύμμαχος για την ηγεσία της VJTF το 2023, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουντζέσκου.

Η κ. Λουντζέσκου προσέθεσε ότι καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους. Η VJTF είναι η πρώτη δύναμη που ανταποκρίνεται από την πλευρά του ΝΑΤΟ και είναι βασικό μέρος της συλλογικής άμυνας. Η ηγεσία της Γερμανίας είναι μια ισχυρή επίδειξη της δέσμευσης και των δυνατοτήτων της.

Η VJTF είναι το τμήμα υψηλότερης ετοιμότητας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία και τα μέλη της VJTF εναλλάσσονται ετησίως μεταξύ των Συμμάχων. Το 2023, οι χερσαίες δυνάμεις της VJTF θα περιλαμβάνουν περίπου 11.500 χιλιάδες στρατεύματα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Βρετανία | Αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 1,21 δισ. Δολάρια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This