ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
.Το θέατρο των επιχειρήσεων στην Λιβύη μεταφέρεται στην παραθαλάσσια πόλη Σύρτη (Sirte) και στην πόλη Αλ Τζούφρα (Al-Jufra), όπου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, οι Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), του αυτοαποκαλούμενου Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους.
Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη, πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. Με κόκκινο χρώμα, τα εδάφη τα οποία ελέγχει ο LNA, με πράσινο χρώμα τα εδάφη τα οποία ελέγχει ο GNA.
Όπως όλα δείχνουν, στις δύο αυτές περιοχές θα δοθεί σκληρή μάχη αφού και τα δύο σημεία αποτελούν υψίστης σημασίας στρατηγικές τοποθεσίες. Οι δύο πόλεις της Κεντρικής Λιβύης αποτελούν κλειδί για τον έλεγχο τεράστιων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου αλλά και για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης.
Οι δυνάμεις του LNA, οι οποίες έχουν υπό την κατοχή τους τις δύο πόλεις, καλούνται να τις υπερασπιστούν μετά τις απανωτές ήττες που γνώρισαν στην Δυτική Λιβύη με αποτέλεσμα την κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού μετώπου.
Στην αντίπερα, οι δυνάμεις του GNA με την υποστήριξη της Τουρκίας, θέλωντας να εκμεταλλευτούν την άτακτη υποχώρηση του LNA θα προσπαθήσουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις δύο αυτές πόλεις, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.
Την εβδομάδα που πέρασε, οι δυνάμεις του GNA, προσπάθησαν να εισέλθουν στην Σύρτη, ωστόσο η αεροπορική υπεροχή του LNA, προξένησε αρκετές απώλειες στις δυνάμεις της Κυβέρνησης της Τρίπολης με αποτέλεσμα αυτές να υποχωρήσουν 90 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης. Επίσης ανεπιβεβαίωτες (από διεθνή μέσα) πληροφορίες αναφέρουν ότι o LNA κατάφερε πρόσφατο πλήγμα κατά φάλαγγας δυνάμεων του GNA με αεροσκάφη MiG-29 στις 6 Ιουνίου. Τα εν λόγω αεροσκάφη είχαν φτάσει στην Λιβύη στις 19 Μαΐου προκαλώντας την αντίδραση των Η.Π.Α μέσω ανακοινώσεων στα κοινωνικά δίκτυα με σκέψεις για περιορισμό της Ρωσικής επιρροής στην πολύπαθη χώρα.
LNA’s Russian Mig-29 fighter on Sirte skies.
If GNA wants to capture Sirte city, they must gain air superiority again. Especially now, due to having to deal with LNA’s full force in addition to the Russian Wagner Mercenaries defending Sirte. #Libya #ليبيا pic.twitter.com/hlQ2CNeUSf— MiddleEastWatch (@MiddleEastWatc1) June 15, 2020
Με την στήριξη και την καθοδήγηση από την Τουρκία, οι δυνάμεις του GNA, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (γίνονται αναφορές για αντιαεροπορικά συστήματα MIM-23 Hawk) και εργάζονται για την ανάπτυξη των αεροπορικών δυνατοτήτων τους στην κεντρική Λιβύη.
Μέχρι στιγμής, ο LNA, διατηρεί την αεροπορική υπεροχή στην κεντρική Λιβύη στους άξονες των πόλεων της Σύρτης και της αλ Τζούφρα, οι οποίες όπως προαναφέραμε αποτελούν κλειδί για των έλεγχο τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, όπως θα δείτε και στον διαδραστικό μας χάρτη. Πέραν αυτών διαθέτει συστήματα αεράμυνας Pantsir S1E και Buk (M1-2 ή M2).
Στο διπλωματικό πεδίο, η ακύρωση της επίσκεψης των δύο Ρώσων υπουργών Λαβρόφ (Εξωτερικών) και Σοϊγκού (Άμυνας) στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη σε άρθρο της στο Ethnos.gr, αναφέρει ότι η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” διέρρευσε ότι ο λόγος της διαφωνίας προέκυψε το Σάββατο, όταν έφτασε η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη και παρουσίασε τις προτάσεις της Μόσχας για την εκεχειρία στην Άγκυρα. Η πρόταση της ρωσικής πλευράς ωστόσο για εκεχειρία θεωρήθηκε απαράδεκτη για την Τουρκία. Επιπλέον οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι Ρώσοι υπέβαλαν την ίδια πρόταση με αυτή της διακήρυξης του Καΐρου η οποία υποστήριζε τον Χάφταρ.
Υπενθυμίζεται ότι η διαμεσολαβιτική πρόταση της Αιγύπτου στις 06 Ιουνίου 2020 απορρίφθηκε από την Τουρκία η οποία θεωρεί εχθρική την κυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την ανατροπή το 2013, του τότε προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την ανάληψη εξουσίας από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Διαβάστε επίσης: O Σίσι προτείνει εκεχειρία στη Λιβύη | Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών
Δεν αποκλείεται πάντως σύμφωνα με τον αναλυτή Γιάννη Ιωάννου του Geopoliticalcyprus.org η πτώση του LNA η οποία επανέφερε την ανατολική Λιβύη στην κατάσταση προ της 4ης Απριλίου του 2019 (πολύ πριν το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την δυναμική τουρκική επέμβαση) να καταστεί ένα πολύτιμο διπλωματικό εργαλείο για την Αίγυπτο, προκειμένου να υπάρξουν εκβάσεις προς μια από τις τρεις κατευθύνσεις:
α. Μια βραχύβια συνύπαρξη LNA-GNA, χωρίς τον Χάφταρ, στα πλαίσια διαλόγου που θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε άμβλυνση των διαχωριστικών γραμμών του 2016-2019, σε παράλληλες «κρατικές» δομές ή σε συμφιλίωση από όπου θα προέκυπτε ένας GNA 2.0.
β. Μια διπλωματική επέμβαση, διεθνώς, με πολυεθνική δύναμη στη Λιβύη προκειμένου η εκεχειρία στη πράξη να τηρηθεί και να μπει, σταδιακά, η χώρα σε μια κατάσταση post-conflict, και
γ. Η συνέχιση της σύγκρουσης και του κατακερματισμού που θα οδηγούσε, αναπόφευκτα, σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Πέραν τούτων έντονες διαφωνίες επικρατούν και στο εσωτερικό των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο Χάφταρ προσπαθεί να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων αλλά και την προβληματική όπως αναφέρεται από πηγές, σχέση του με τους “μισθοφόρους” της Wagner. Οι τελευταίοι φέρεται να εξακολουθούν να παραμένουν στην Λιβύη και συγκεκριμένα στην Σύρτη.
Όσον αφορά την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, διαφωνίες προέκυψαν μεταξύ του Σάρατζ και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Abdulsalam Kajmaan, ο οποίος κάλεσε τα όργανα της Λιβύης να αγνοήσουν όλες τις αποφάσεις και τις εντολές της Κυβέρνησης, εκθέτοντας την για οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες.
Οι επόμενες ημέρες επιφυλάσσουν εξελίξεις και η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα σας ενημερώνει αντικειμενικά και έγκαιρα για ότι νέο προκύψει.
Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Μόσχα και Άγκυρα ξαναμοιράζουν την τράπουλα
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μπάιντεν – Θα γίνουν περισσότερα σε θέματα άμυνας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται…
Ιράν | Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 200%
Η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 200%, δηλώνει η…
Ισραήλ | Πάνω από 5.000 στρατιώτες πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες
Το Τμήμα Αποκατάστασης του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι έχει υποδεχθεί περίπου 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του…
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μπάιντεν – Θα γίνουν περισσότερα σε θέματα άμυνας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται…
Δένεια | Τούρκοι στρατιώτες εμποδίζουν ξανά γεωργούς – Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κρατά ουδέτερη στάση
Τούρκοι στρατιώτες με 4-5 οχήματα και γεωργοί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα μετέβησαν στην νεκρή ζώνη την ώρα που Ελληνοκύπριοι γεωργοί…
Ιράν | Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 200%
Η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 200%, δηλώνει η…
Ισραήλ | Πάνω από 5.000 στρατιώτες πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες
Το Τμήμα Αποκατάστασης του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι έχει υποδεχθεί περίπου 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του…
ΓΕΕΘΑ | Άσκηση διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EU-IR 24 PACE
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και η ενίσχυση της ετοιμότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ…
Η Ελλάδα αποκτά 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk από την Lockheed Martin
Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσημα πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk…
0 Σχόλια