ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Οι εξελίξεις από το μέτωπο – Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως την Ρωσία. Δείτε τις εδαφικές αλλαγές σε διαδραστικό χάρτη και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό
Defence Redefined
Published on 26/05/2020 at 15:42

Οι εχθροπραξίες στην Λιβύη, διεξάγονται με έντονη σφοδρότητα και σε καθημερινή βάση, μεταξύ των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) οι οποίες διοικούνται από τον αυτοαποκαλούμενο Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. 

Σήμερα Τρίτη 26/05, οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στην προσπάθεια τους να αναπτυχθούν εκ νέου στις νότιες επαρχίες της Τρίπολης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης GNA, στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα της Τρίπολης. Μάλιστα, σύμφωνα με το αραβικό κανάλι al arabiya, πηγές προσκείμενες στον στρατάρχη Χάφταρ, αναφέρουν πως ο LNA, ετοιμάζεται να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην πόλη Μισουράτα, δυτικά της Τρίπολης, κατά τις επόμενες δύο ημέρες, με όλες τις μονάδες και τις στρατιωτικές του δυνάμεις. 

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Συγκρούσεις δίχως τέλος – Οι τελευταίες εξελίξεις σε διαδραστικό χάρτη

Από τις 18 Μαϊου, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, υποχωρούν από στρατηγικής σημασίας σημεία της δυτικής Λιβύης. Επιπλέον, εκτός από τις απανωτές ήττες και τα εδάφη που διαδοχικά χάνει ο LNA, τις τελευταίες μέρες οι αναφορές για αποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων Wagner από τα νότια της Τρίπολης και από τις εχθροπραξίες αυξάνονται. 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, εκατοντάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εγκαταλείπουν τα πεδία των μαχών. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές προσκείμενες στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, οι οποίες αναφέρουν πως γύρω στους 1.500 έως 1.600 μισθοφόρους έχουν φύγει από τις γραμμές πυρός προς την Bani Walid, μια πόλη 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης. 

Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη, πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. 

Ρωσικά Αεροσκάφη στην Λιβύη 

Πέπλο μυστηρίου εκτυλίσσεται γύρω από την παρουσία ρωσικών αεροσκαφών στην Λιβύη για λογαριασμό του Στρατάρχη Χαφτάρ και του LNA. Αρκετά διεθνή μέσα ανέφεραν πως τα αεροσκάφη προήλθαν από την Συρία χωρίς να διαθέτουν αναγνωριστικούς αριθμούς, ενώ άλλα ειδησεογραφικά μέσα ενέπλεξαν στην υπόθεση και την Λευκορωσία με τον Μινσκ να αρνείται την όποια ανάμιξη.  Από την πλευρά του, ο LNA υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη αυτά επισκευάστηκαν για λογαριασμό του LNA. 

Πέραν αυτού, το Αρχηγείο της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική (US Africa Command) με ανακοίνωση του, κατηγορεί την Ρωσία για άμεση εμπλοκή δια μέσου της πολεμικής αεροπορίας, στον εν εξελίξει εμφύλιο στην Λιβύη. 

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως, η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους (PMC) που επιχειρούν στο έδαφος της Λιβύης.

“Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη και επιθετικές πυρκαγιές για το Wagner Group PMC που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Λιβύου (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται βάφτηκαν για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους” αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Αρχηγείου.

Μάλιστα, το Αρχηγείο κατηγορεί την Ρωσία, πως προσπαθεί να μετατρέψει την κατάσταση στην Λιβύη προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, όπως ακριβώς και στην Συρία και πως αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. “Για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνήθηκε την πλήρη συμμετοχή της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία άρνηση τώρα. Παρακολουθούσαμε καθώς η Ρωσία πέταξε μαχητικά τέταρτης γενιάς στη Λιβύη. Ούτε το LNA ούτε οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες μπορούν να οπλιστούν, να λειτουργήσουν και να διατηρηθούν χωρίς κρατική υποστήριξη, την οποία λαμβάνουν από την Ρωσία” ανέφερε ο Διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική  U.S. Στρατηγός Stephen Townsend”. 

Πέραν τούτων η Ρωσία σύμφωνα με την ανακοίνωση φέρετε να υποστηρίζει την εμπλοκή της ιδιωτικής εταιρείας Wagner στη Λιβύη για να αποκρύψει τον άμεσο ρόλο της. Η αμερικανική Διοίκηση των Η.Π.Α στην Αφρική εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας έχουν παρατείνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και αύξησαν τα θύματα και τον ανθρώπινο πόνο και στις δύο πλευρές.

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Haftar να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία. Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους », δήλωσε o Στρατηγός Stephen J. Townsend. 

Τέλος στην ανακοίνωση ο Διοικητής της Διοίκησης των Αεροπορικών Αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική Πτέραρχος Jeff Harrigian αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης Ρωσικών όπλων αντιπρόσβασης / άρνησης περιοχής (A2AD) σε περίπτωση όπου η Ρωσία αποκτήσει βάσεις στον Λιβυκό κόλπο, απειλώντας έτσι την νότια πτέρυγα της Ευρώπης. Τα συστήματα με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι αντιαεροπορικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς όπως οι S-400 και αντιπλοϊκά συστήματα όπως το K300P Bastion-P τα οποία αμφότερα είναι ανεπτυγμένα σε Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This