ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κύπρος | 38 έτη από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους
Defence Redefined
Published on 15/11/2021 at 12:50

Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριάντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με εκδηλώσεις και πορείες καταδίκης μαθητές, οι φοιτητές, και κατεχόμενοι δήμοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στην ανακήρυξη. Η οργάνωση των φοιτητών ΠΟΦΕΝ οργανώνει αντικατοχική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.30 από την Πύλη Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού και μουσικό πρόγραμμα. Η οργάνωση των μαθητών ΠΣΕΜ οργανώνει αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους σε όλες τις πόλεις.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Mόνο αποδεκτό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ 

Στις 19.00 η Πρόεδρος της Βουλής θα είναι κύρια Ομιλήτρια στην εκδήλωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων σε εκδήλωση για την Καταδίκη της Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους με τίτλο “Μνήμες Κατεχόμενης Γης” στην Ιερά Μονή Κύκκου στη Λευκωσία.

Στις 19.15 η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί εκδήλωση με αφορμή την 38η επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους με τίτλο “Ψευδοκράτος: 38 Χρόνια μετά -Που οδηγούμαστε;”

Αντίθετα στα κατεχόμενα τα πανηγύρια θα ξεκινήσουν με 21 χαιρετιστήριες βολές και θα ακολουθήσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης στην λεωφόρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις τη Δευτέρα.

Στο διάγγελμά του για την 38η επέτειο ανακήρυξης χθες ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Επανέλαβε επίσης την θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά – όπως είπε – από την ομοσπονδίας, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Δημιουργία ναυτικής βάσης στην Καρπασία – Χάρτης

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου

«Η επέτειος υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη σημερινή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείο τονίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

«Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν ‘λύση’ δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης: Το Τουρκικό Συμβούλιο μεταμορφώνεται σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το μοιραίο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This