ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το Τουρκικό Συμβούλιο μεταμορφώνεται σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών
Defence Redefined
Published on 14/11/2021 at 12:00

Ο εν λόγω διεθνής οργανισμός ιδρύθηκε το 2009 για να προωθήσει τη συνεργασία πλήρους φάσματος μεταξύ τουρκόφωνων χωρών.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου των κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου (Turkic Council), στην οποία συμμετείχε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, η χώρα του οποίου έχει το καθεστώς του παρατηρητή.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η μετονομασία της ένωσης του Τουρκικού Συμβουλίου των τουρκόφωνων κρατών σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (Organization  of Turkic States – OTS), αλλά και η στενότερη συνεργασία τους με τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο, που αποτελούν, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν “αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου”.

Στη 8η Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στην ομάδα του OTS εντάχθηκε, με το καθεστώς του παρατηρητή, και το Τουρκμενιστάν, οπότε αυτή, πλέον, περιλαμβάνει 7 μέλη: Τουρκία, Αζερμπαϊτζαν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν ως πλήρη μέλη, και Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν ως παρατηρητές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Δημιουργία ναυτικής βάσης στην Καρπασία – Χάρτης

Το ψευδικράτος να είναι το επόμενο μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι η επιθυμία του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αποτυπώνει τις τουρκικές επιδιώξεις για την διεθνή αναβάθμιση του status του ψευδοκράτους (λεγόμενου ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου – ΤΔΒΚ) στην κατεύθυνση της επιδίωξης για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό ζήτημα.

Ο Ερντογάν ήδη προέβη σε πρόσκληση προς τα κατεχόμενα και ο τίτλος της είδησης στο TRTWorld είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων αυτών: “Erdogan calls for Turkish Cypriot membership in Turkic Council”.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τα λοιπά μέλη να υποστηρίξουν την άρση της απομόνωσης και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους. Αύριο (15/11) εξάλλου συμπληρώνονται 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της παράνομης και ψευδεπίγραφης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. 

Το σχέδιο της Τουρκίας δείχνει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο. Το παράνομο και ανύπαρκτο για τα Ηνωμένα Έθνη ψευδοκράτος, αποκτώντας αρχικά το status του παρατηρητή και στη συνέχεια αυτή του πλήρους μέλους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, θα κερδίσει την έμμεση αναγνώριση της κρατικής της οντότητας από έξι χώρες οι οποίες είναι μέλη του τόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά παράλληλα όσο και μέλη Οργανισμών με βαρύτητα, όπως το ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ουγγαρία), αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ουγγαρία).

Παράλληλα, η κίνηση αυτή δεν δημιουργεί νομικές δεσμεύσεις που θα προκαλούσαν κυρώσεις ή διεθνή κατακραυγή για τα κράτη-μέλη του υπόψην οργανισμού, που θα αναγνωρίσουν έμμεσα τα κατεχόμενα, αντίθετα με αυτό που θα συνέβαινε στην περίπτωση που η αναγνώριση του ψευδοκράτους γινόταν με επίσημο τρόπο. 

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Ανακοινώθηκε ο διορισμός του Κόλιν Στιούαρτ στη θέση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ 

Έτσι, θα παραβίαζαν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα εκτίθεντο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με δυσανάλογο κόστος έναντι του όποιου οφέλους θα είχαν να αποκομίσουν.

Σύσσωμος ο ελληνισμός (Ελλάδα και Κύπρος) πρέπει συντεταγμένα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες προς ανάσχεση αυτού του σχεδίου, που στοχεύει στην αναγνώριση των κατεχομένων δια της πλαγίας οδού.

Με πληροφορίες από: trtworld.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Mόνο αποδεκτό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This