Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Σε τροχιά σύγκρουσης, έπειτα από την εκτράχυνση των σχέσεων της σερβικής κοινότητας με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκονται οι δύο πρώην συνιστώσες της Γιουγκοσλαβίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν ωστόσο ευρύτερα την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς το Κόσοβο αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για το Βελιγράδι, που μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή.
Τα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) στο Βόρειο Κόσοβο παραμένουν με αποτέλεσμα σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες.
Στα οδοφράγματα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου, που με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονται για την σύλληψη ενός ομοεθνή τους, πρώην αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση, ενώ η αστυνομία του Κοσόβου ανέφερε ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών στην βάση των ειδικών δυνάμεων στην λίμνη Γκάζιβοντε, ενώ περίπολος της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης-EULEX δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδα κρότου.
Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της EULEX.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υποκινεί τα επεισόδια στο Κόσοβο, ενώ χαρακτήρισε “απειλή εισβολής” το αίτημα της Σερβίας για αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.
Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Σερβία | Συμφωνία για τερματισμό της διένεξης με τις πινακίδες κυκλοφορίας
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της KFOR για την επιστροφή στο Κόσοβο 1000 Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών.
Ο Βούτσιτς επικαλέστηκε το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999 που προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις και με την έγκριση της διοίκησης της KFOR, κοινοποιώντας το στους επικεφαλής των πέντε χωρών της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ενώ υπήρχαν ελπίδες για μία συμφιλίωση, με ευρωπαϊκή παρέμβαση, στην περιοχή του Κοσόβου, οι τελευταίες ημέρες έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο στα βόρεια της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε την κορύφωση της κοσοβάρικης ηγεσίας να προσπαθήσει να επιβάλει την κυριαρχία της στα εδάφη, όπου κατοικούν ο σερβικός πληθυσμός.
Τον Νοέμβριο έληγε η προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση του Κοσόβου στους Σέρβους για να εγκαταστήσουν κρατικές πινακίδες στα αυτοκίνητα τους, αντικαθιστώντας τις πινακίδες που εκδίδονται από τις παράλληλες σερβικές δομές στη χώρα.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ Σερβίας | “Η Σερβία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα”
Οι αντιδράσεις των Σέρβων του Κοσόβου εντάθηκαν καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την εξουσία ενός κράτους που θεωρούν μη νομιμοποιημένο. Πλήθος Σέρβων παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στην αστυνομία, τα δικαστήρια και τον κρατικό μηχανισμό προαναγγέλλοντας την έξαρση των αντιδράσεων τους στους δρόμους.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εντάσεων δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι Σέρβοι αρνούνται να αποχωρήσουν από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει για τον αποκλεισμό κοσοβάρικων πόλεων.
Η ανησυχία εντείνεται για τη στάση του κράτους της Σερβίας, καθώς στο Βελιγράδι η τύχη των ομοεθνών τους στο Κόσοβο αποτελεί βασικό ζήτημα, καθώς δεν μπορεί να δεχθεί ούτε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ούτε την κακομεταχείριση των Σέρβων στη χώρα.
Εφόσον δεν επιστρέψουν σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο, όπως είναι αμφίβολο να συμβεί, το Βελιγράδι θα ανεβάσει τους τόνους, ώστε να καταστήσει το θέμα του Κοσόβου διεθνές ζήτημα παραβίασης της εδαφικής του ακεραιότητας.
Σε περίπτωση που εν τω μεταξύ ξεσπάσουν βιαιοπραγίες στις επαρχίες του Κοσόβου, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για την επικείμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ
Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας…