ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κόσοβο | Συμφωνία για μεθοριακές εντάσεις και ο ρόλος του ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 02/10/2021 at 09:49
Σε συμφωνία για τον τερματισμό των μεθοριακών εντάσεών τους, κατέληξαν η Σερβία και το Κόσοβο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές «κατέληξαν σε συμφωνία να επιλύσουν τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο και να εργαστούν προς μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει την ελευθερία μετακινήσεων για όλους τους ανθρώπους», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από εκτεταμένες συζητήσεις που διευκόλυνε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν τις ειδικές αστυνομικές μονάδες που αναπτύσσονται επί του παρόντος σε κοινά σημεία διέλευσης, ταυτόχρονα με τα οδοφράγματα. Η KFOR, η δύναμη του ΝΑΤΟ, θα αναπτυχθεί στην περιοχή για περίπου δύο εβδομάδες για να προστατεύσει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυηθεί την ελευθερία των μετακινήσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για μια προσωρινή λύση στο θέμα των πινακίδων, έως ότου διαπραγματευθούν έναν τελικό συμβιβασμό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε άρθρο του με τίτλο “Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική κρίση”, παρουσιάζει τις επιχειρησιακές συνέπειες του περιβαλλοντικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και…

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

Pin It on Pinterest

Share This