ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου
Defence Redefined
Published on 27/09/2021 at 15:30

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια των αμφισβητούμενων συνόρων Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Σέρβοι έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό γραφείο και πέταξαν χειροβομβίδες σε ένα άλλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι οδηγοί από τη Σερβία πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν προσωρινά τυπωμένα στοιχεία εγγραφής που ισχύουν για 60 ημέρες στη γειτονική χώρα. Μέλη της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο διαδηλώνουν κατά της νέας αυτής οδηγίας της Πρίστινας ότι τα εισερχόμενα αυτοκίνητα οφείλουν να αντικαθιστούν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με προσωρινές. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι η εντολή είναι μια αμοιβαία απάντηση σε ένα μέτρο που επιβάλλεται από το Βελιγράδι από το 2008.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς χαρακτήρισε την κίνηση ως “εγκληματική ενέργεια”. Η Πρίστινα επέμεινε ότι απλώς αντικατοπτρίζει τους κανόνες που επέβαλε η Σερβία στους Κοσοβάρους οδηγούς. Αλλά οι Σέρβοι, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία, εξοργίστηκαν που η χώρα επέβαλε κανονισμούς ως ισοδύναμα αντίποινα σαν ένα κυρίαρχο έθνος.

Το Κόσοβο, 90 τοις εκατό κατοικημένο από εθνοτικούς Αλβανούς, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008, μια κίνηση που η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ. Έκτοτε υπήρξαν περιστασιακές εξάρσεις μεταξύ των γειτόνων και η έντονη σχέση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου | Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στην Πρίστινα

Το Κόσοβο διέταξε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να πάει στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι Σέρβοι απέκλεισαν δύο σημεία διέλευσης. Το Βελιγράδι έστειλε άρματα μάχης στην περιοχή, με τα τοπικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πλάνα τους να κυλούν προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, επιθεωρώντας στρατεύματα στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προστατεύσει τους πολίτες της. Τα σερβικά στρατεύματα ήταν σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού την Κυριακή, αφού η κυβέρνηση στο Βελιγράδι κατηγόρησε το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο για “προβοκάτσια” στέλνοντας ειδικές αστυνομικές μονάδες στα σύνορα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της Σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τη συνοριακή διέλευση Jarinje του Κοσσυφοπεδίου, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο με φορτηγά την τελευταία εβδομάδα. 

Διπλωματική πίεση 

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοσέπ Μορέλ, προέτρεψε τη Σερβία και το Κόσοβο να μειώσουν τις εντάσεις με άμεση απόσυρση των ειδικών αστυνομικών μονάδων και διάλυση των οδοφραγμάτων, ενώ κάθε άλλη πρόκληση ή μονομερής και ασυντόνιστη ενέργεια είναι απαράδεκτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σέρβο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στον διάλογο. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο από τη σύγκρουση Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου 1998-99.

Με πληροφορίες από: Financial Times, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: ΕΕ | Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου περνά επίσης από τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This