Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για συντονισμό, και έλεγχο των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο συνεπεία αεροπορικών η ναυτικών ατυχημάτων μέσα στην περιοχή ευθύνης του.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 στην Κύπρο, ο νυν Υποδιοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), Επισμηναγός (ΕΑ) Ανδρέας Ζαχαρία, πραγματοποίησε παρουσίαση στην οποία αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργου του ΚΣΕΔ και τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί.
Αρχικά, ο Υποδιοικητής του ΚΣΕΔ, αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς συνθήκες του ICAO και IMO.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ιδρύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1995. Τα τελευταία χρόνια έχει μετεγκατασταθεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις μαζί με το Κέντρο Συντονισμού ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα. Αποστολή του Κέντρου είναι η οργάνωση ενός υποσυστήματος στην Κύπρο για την αποτελεσματική οργάνωση αποστολών έρευνας και διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών στη ζώνη ευθύνης, η οποία εμπίπτει στο FIR Λευκωσίας. Το ΚΣΕΔ λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για τον προϋπολογισμό του.
Το ΚΣΕΔ εφαρμόζει τα εθνικά Σχέδια ΝΕΑΡΧΟΣ και ΤΕΥΚΡΟΣ, όπου το πρώτο εφαρμόζεται για τις καθημερινές επιχειρήσεις ενώ το δεύτερο αφορά αποστολές διάσωσης που απαιτούν μεγάλη κινητοποίηση.
Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν εναέρια και θαλάσσια μέσα από την Αστυνομία Κύπρου και την Εθνική Φρουρά καθώς και άλλες μονάδες όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου αναφορά έγινε επίσης στο σύστημα καμερών παράκτιας παρατήρησης εύρους 20 χλμ και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τόνισε τη συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX για την διατήρηση των δυνατοτήτων των μέσων σε καθημερινή βάση.
Διαβάστε επίσης: USSPs | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης με τη συμμετοχή των κυπριακών CyRIC και SignalGeneriX
Το Κέντρο Συντονισμού ΖΗΝΩΝ, δημιουργήθηκε λόγω των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά την κρίση στον Λίβανο το 2006 και ενίσχυσε σημαντικά τις δυνατότητες συντονισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντίδραση σε πληθώρα περιστατικών που αφορούν από μεταναστευτικές ροές μέχρι φυσικές καταστροφές.
Στην παρουσίαση του ΚΣΕΔ έγινε επίσης αναφορά στο Cyprus Radio το οποίο παρέχει πληροφορίες σε σκάφη και στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης, αλλά και στο σύστημα δορυφόρων Cyprus Mission Control Centre.
Το ΚΣΕΔ λαμβάνει επίσης ειδοποιήσεις καθημερινώς για περιστατικά που αφορούν πλοία με σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι 4η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 11η διεθνώς ενώ ο Υποδιοικητής του Κέντρου τόνισε ότι σε πολλά περιστατικά είναι αρκετά δύσκολη η παροχή βοήθειας σε πλοία λόγω της περιοχής που μπορεί να πλέουν, όμως στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες αποστολές.
Ο Υποδιοικητής του ΚΣΕΔ, αναφέρθηκε και στις διεθνείς ασκήσεις ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ και ΝΕΜΕΣΙΣ, όπου η πρώτη αφορά σενάρια παρόμοια με την κρίση του Λιβάνου το 2006 ενώ η ΝΕΜΕΣΙΣ αφορά πληθώρα σεναρίων που μπορεί να λάβουν χώρα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Διαβάστε επίσης: ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 | Αντιτρομοκρατία και έρευνα-διάσωση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συμμετοχή οκτώ κρατών στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση
Τονίστηκε πως προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, και για αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις συμφωνίες με γειτονικές χώρες. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες έρευνας και διάσωσης με όλες τις γειτονικές χώρες, εκτός από την Τουρκία, ο Υποδιοικητής του ΚΣΕΔ όμως τόνισε πως υπάρχει προθυμία για συνεργασία καθώς προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Το ΚΣΕΔ επίσης, αποφάσισε την ανάπτυξη του Κέντρο Εκπαίδευσης Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο εγκαινιάστηκε φέτος, κάτι που έλειπε από την περιοχή, ώστε να μπορεί προσωπικό από άλλες χώρες να έρχεται για εκπαίδευση. Το κέντρο διαθέτει σύγχρονους εξομοιωτές για ρεαλιστικές προσομοιώσεις πλήρη υποστηρικτική υλικοτεχνική υποδομή και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για παροχή υψιλής ποιότητας υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης: ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης – Φωτογραφίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
Επιχείρηση διάσωσης και αεροδιακομιδή με ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς
Για την εκτέλεση της αεροδιακομιδής κινητοποιήθηκε ελικόπτερο της 460ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, με εξειδικευμένο νοσηλευτή…
Κίνα | Εικόνες νέων πρωτότυπων μαχητικών αεροσκαφών stealth έκτης γενιάς
Θολές εικόνες δύο φαινομενικά καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών με stealth χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο στην Κίνα χθες…
27 Δεκεμβρίου 2023 | Έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας
Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος…
Ουκρανία | Ο νέος πύραυλος Trembita στο προσκήνιο
H Ουκρανία αναπτύσσει ένα νέο πυραυλικό σύστημα πλεύσης, ονόματι Trembita, το οποίο θα δύναται να επιφέρει δυνατότητες κρούσης…
Υπογραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για το 2025
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, υπεγράφησαν στο ΓΕΕΘΑ το «Κοινό Σχέδιο δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας»…
Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χούθι – Βομβαρδισμοί και πλήγματα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…