Ισραήλ | Συνεχάρησαν Νετανιάχου οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης
Defence Redefined
Published on 06/11/2022 at 09:45

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την νίκη του στις εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας ότι προσμένει σε μια στενή συνεργασία, όπως και στο παρελθόν, για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ακόμη ότι προσμένει σε μια συνεργασία για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

Εξάλλου, ο Πρέσβης του Ισραήλ την Κύπρο Oren Anolik έγραψε στον δικό του λογαριασμό στο twitter ότι η χώρα του αναμένει να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των εκλογών στο Ισραήλ και επί πολλά έτη πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε σε ανάρτηση του στο Twitter στα αγγλικά, ότι προσβλέπει στην συνέχιση των πολύ ισχυρών διμερών σχέσεων.

Στο μεταξύ, ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου άρχισε διαπραγματεύσεις με τους υπερορθόδοξους και τους ακροδεξιούς συμμάχους του με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης που μπορεί να είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, κάτι το οποίο εγείρει ανησυχίες στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Λίβανος | Υπογραφή Συμφωνίας Οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων τους

Με 64 έδρες, το μπλοκ της δεξιάς, του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου, ο οποίος έχασε την εξουσία τον Ιούνιο του 2021 έπειτα από 12 συναπτά χρόνια παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Το κόμμα του, το Λικούντ, εξασφάλισε 32 έδρες, οι υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του 18 και η συμμαχία “Θρησκευτικός Σιωνισμός” 14, αριθμό ρεκόρ για την άκρα δεξιά.

Απέναντί τους, το “αντι-Νετανιάχου” στρατόπεδο, του οποίου ηγείται ο απερχόμενος κεντρώος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, εξασφάλισε 51 έδρες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, των πέμπτων που διεξάγονται σε τρεισήμισι χρόνια, ήρθε σε ένα πλαίσιο αναζωπύρωσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

Βάσει του ισραηλινού εκλογικού νόμου, τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου στον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος θα αναθέσει στη συνέχεια επισήμως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, προφανώς στον Νετανιάχου. Αυτός θα έχει στη διάθεσή του 42 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Τουρκία | “Ξεπαγώνουν” έπειτα από μία δεκαετία οι σχέσεις των δύο χωρών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

Το νεοσύστατο cluster, με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», το οποίο προέκυψε από μια εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση…

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

Ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, με αναφορές στον ρόλο και τη θέση της…

Pin It on Pinterest

Share This