Ισραήλ – Τουρκία | “Ξεπαγώνουν” έπειτα από μία δεκαετία οι σχέσεις των δύο χωρών
Defence Redefined
Published on 28/10/2022 at 10:00

Η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, στην Άγκυρα.

Ο Μπένι Γκαντζ, δήλωσε χθες ότι ζήτησε από το επιτελείο του να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιακών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στην Άγκυρα, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη έπειτα από πάνω από μια δεκαετία.

Ο Γκαντς, ο οποίος είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις ισραηλινές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα έχει επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες από το 2011, όταν η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την ισραηλινή επιδρομή το 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι πολίτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 και οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρεσβευτές. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και απέλασε Ισραηλινούς απεσταλμένους, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της “Πορείας της Επιστροφής” στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα φέτος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία Ισραηλινού ηγέτη από το 2008.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας τους με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ οι καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ θα διευκόλυναν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, ειδικά για την Παλαιστίνη.

Διαβάστε επίσης: Επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ μετά την ακύρωση επίσκεψης του Ισραηλινού ΥΠΑΜ

Την ξεκάθαρη θέση, πως η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας, εξέφρασαν προχθές ισραηλινές πηγές, όπως αναφέρει το CNN Greece.

Σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση των δύο χωρών.

Ενδεικτικός των στενών διμερών σχέσεων και του βάθους τους είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν. Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προσέθεσαν.

Αναλύοντας έτι περαιτέρω το “στρατηγικό βάθος” μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ, υπογράμμισαν την ανάπτυξη των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών διμερών δεσμών, καθώς και τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας, με έμφαση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν τη σημασία του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη των διμερών στρατηγικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Blue Flag 2021 | Μαζικές απογειώσεις μαχητικών με Ελληνική συμμετοχή

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This