Ισραήλ | Πώληση αντιαεροπορικού συστήματος SPYDER στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Defence Redefined
Published on 23/09/2022 at 18:16

Αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, κάνει λόγο για συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την πώληση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας SPYDER, της Rafael Advanced Defense Systems σε συνεργασία με την Israel Aerospace Industries (IAI).

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών από τότε που αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικοί δεσμοί στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) οι οποίες έγιναν εφικτές με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – ΗΑΕ | Ιστορική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών

Το Reuters, κάνει λόγο για έγκριση αιτήματος των ΗΑΕ από το Ισραήλ, για την παροχή οπλικού συστήματος ικανό  να αναχαιτίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως αυτές που έπληξαν το Άμπου Ντάμπι νωρίτερα φέτος.

Το σύστημα SPYDER αποτελεί ένα κινητό σύστημα αεράμυνας μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (αναλόγως έκδοσης) ικανό να εμπλέκει στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones και αιωρούμενα πυρομαχικά. 

Παρέχει αεροπορική άμυνα για κρίσιμες υποδομές και για άμυνα σημείου και περιοχής για κινητές δυνάμεις σε επιχειρησιακά πεδία.

Ο εκτοξευτής SPYDER έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου PYTHON-5 και I-DERBY οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύονται και από αεροσκάφη.

Ο πύραυλος PYTHON-5 φέρει υπέρυθρο ανιχνευτή (dual-band Imaging Infrared- IIR), ενώ ο I-DERBY ανιχνευτή με ενεργό ραντάρ (active BVR).

Μια τυπική πυροβολαρχία του συστήματος SPYDER αποτελείται από:

  • Μονάδα Διοίκησης και Ελέγχου (CCU), τοποθετημένη σε τροχοφόρο όχημα
  • Ραντάρ το οποίο είναι είτε αυτοκινούμενο (στις εκδόσεις SPYDER-SR (Short-Range) και ER (Extended Range) είναι σε ίδιο όχημα με CCU) ή ρυμουλκούμενο στις εκδόσεις SPYDER-MR (Medium Range) και LR (Long Range). Το σύστημα είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και επιτρέπει την ενσωμάτωση διάφορων αισθητήρων ραντάρ π.χ το ραντάρ της Elta EL/M 2106 ATAR 3D
  • 3-6 Μονάδες εκτόξευσης πυραύλων (MFU) με ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό  αισθητήρα (EOS), TopLite και 4 πυραύλους (οποιοδήποτε συνδυασμό με PYTHON-5 και I-DERBY)
  • Οχήματα αναχορηγίας πυραύλων

Τα συστήματα SPYDER λειτουργούν ημέρα και νύχτα ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών ενώ διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικών αντι-αντιμέτρων (Electronic counter-countermeasures – ECCM). 

Πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του SPYDER-MR με ραντάρ AESA ELM-2084 MMR της Elta, συνολικού κόστους 627 εκατομμυρίων δολαρίων, προς αντικατάσταση 4 πυροβολαρχιών σοβιετικής προέλευσης 2K12 KUB.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τα ισραηλινά συστήματα SPYDER (πιθανόν την έκδοση Short Range) για να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται συνήθως από το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από αυτό Houthis. Το Άμπου Ντάμπι έχει ήδη μια αντιπυραυλική ασπίδα χτισμένη γύρω από τα αμερικανικά συστήματα MIM-104 Patriot και MIM-23 HAWK ενώ έχει ήδη προβεί και σε αγορά των συστημάτων αντι-drone SKYLOCK για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Cerbair | Lessons learned από τις επιθέσεις με drones των Χούθι στα ΗΑΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This