ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ισραήλ – ΗΑΕ | Ιστορική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών
Defence Redefined
Published on 14/12/2021 at 14:15

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Αμπού Ντάμπι με τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ, μια ιστορική συνάντηση που σηματοδοτεί μια “νέα πραγματικότητα” στην περιοχή.

Οι εμπορικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μπένετ, η πρώτη αρχηγού της ισραηλινής Κυβέρνησης σε αραβική μοναρχία του Κόλπου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που το εβραϊκό κράτος πιέζει υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του και σημαντικού οικονομικού εταίρου των Εμιράτων.

Ο Μπένετ έγινε δεκτός από τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ στο ιδιωτικό του ανάκτορο, όπου συνομίλησαν επί τέσσερις και πλέον ώρες, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ “εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη αυτή να συμβάλει σε θετικές εξελίξεις στη (διμερή) συνεργασία”, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν “τρόπους συνεργασίας” στις “επενδύσεις, την οικονομία, το εμπόριο και την ανάπτυξη, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υψηλών τεχνολογιών και της υγείας”, σύμφωνα με το WAM.

Ο Μπένετ μιλώντας στο WAM έκανε λόγο για μια “νέα πραγματικότητα” στην περιοχή. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο τέλος της επίσκεψής του, ο Μπένετ χαιρέτισε τις “άμεσες, ενδελεχείς και σχετικές συνομιλίες” που αφορούσαν τις δύο χώρες μας, την περιοχή, την οικονομία μας, τις τεχνολογίες μας και αυτό που μπορούμε να κάνουμε από κοινού”.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ | Σκέψεις για ενίσχυση σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας και στρατού

“Γυρίζω στο Ισραήλ πολύ αισιόδοξος όσον αφορά το γεγονός ότι η σχέση αυτή (με τα Εμιράτα) μπορεί να είναι παράδειγμα για το πώς μπορούμε να κάνουμε ειρήνη εδώ στη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του Μπένετ στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιήθηκε έναν και πλέον χρόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Το Μπαχρέιν είχε υπογράψει την ίδια ημέρα όμοια συμφωνία και οι δυο αυτές χώρες έγιναν οι πρώτες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου που εξομάλυναν δημόσια τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.  

Έκτοτε, τα Εμιράτα και το εβραϊκό κράτος σύναψαν εμπορικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς. “Οι Εμιρατιανοί ενδιαφέρονται για την εμπειρία του Μπένετ στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και των επιχειρήσεων καθώς και για την ισραηλινή καινοτομία γενικότερα”, δήλωσε πηγή στους κόλπους της ισραηλινής αντιπροσωπείας. Πέρα από την οικονομία, το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν εγείρει κοινές ανησυχίες στο Ισραήλ και τους νέους του εταίρους του Κόλπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Έκρηξη κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This