Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ – Ιστορικό και Πεσόντες Πυροβολητές
Defence Redefined
Published on 11/12/2022 at 18:30

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού, συνδιοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Ιστορικό και Πεσόντες Πυροβολητές της 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ», προς τιμή των Υπαξιωματικών και Οπλιτών Πυροβολητών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, στις 20 Ιουλίου 1974, στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και σε αυτή παρευρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων Πυροβολητών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης, ο Επιτελάρχης, Υποστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Κοφτερός, ο Διοικητής και στελέχη της Διοίκησης Πυροβολικού, εν αποστρατεία στελέχη του Πυροβολικού, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, προσωπικό, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε τις πιο κάτω θεματικές ενότητες: 

α. Διάλεξη με τίτλο «Η δράση της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ κατά την τουρκική εισβολή» από τον Δρ. Χάρη Αλεξάνδρου, Ειδικό Επιστήμονα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιπλέον στο πλαίσιο της διάλεξης παρουσιάστηκαν δύο ζωντανές μαρτυρίες για τα γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974. 

β. Ανάγνωση βιογραφικών των πεσόντων των δύο Μονάδων και Διάλεξη για την καταγραφή της ανθρώπινης πτυχής των βιωμάτων, από το Διοικητή της Διοίκησης Πυροβολικού, Συνταγματάρχη (ΠΒ) Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη. Συντονιστής της θεματικής αυτής ενότητας ήταν ο Δρ. Παύλος Κοκτσίδης, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Διαβάστε επίσης: Podcast S2E3 | Ο Δρ. Παύλος Ιωάννης Κοκτσίδης αναλύει τη Γεωστρατηγική αξία της Κύπρου και τις προκλήσεις του μέλλοντος – VIDEO

Σε χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ευχαρίστησε τον Πρύτανη κ. Χριστοφίδη για τη πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, αναφέροντας ότι αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση και τιμή για τη θυσία των Υπαξιωματικών και Οπλιτών της 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ, οι οποίοι έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας, στη θυσία των οποίων εμείς οι νεότεροι οφείλουμε πολλά.

Όπως ανέφερε, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από ήρωες και πρότυπα ανδρείας και ανιδιοτέλειας. Τέτοιες πράξεις ηρωισμού, αυταπάρνησης και ολοκληρωτικής κατάθεσης ψυχής σε ιδανικά και αξίες, οφείλουν, όπως επισήμανε, να γίνονται μαθήματα ιστορικής διαπαιδαγώγησης και λάβαρα πατριωτικής υπεράσπισης. Καταλήγοντας, ο Αρχηγός, απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, τους διαβεβαίωσε ότι, οι Πυροβολητές της Εθνικής Φρουράς, αντικρίζοντας στα πρόσωπά τους την υπερηφάνεια τους για τη θυσία των δικών τους για χάριν της πατρίδας, αντλούν θάρρος και ηθικό.

Στο χώρο της Ημερίδας διοργανώθηκε από τις Σελίδες Ιστορικής Μνήμης και Αναπαράστασης (Σ.ΙΜ.Α) και την Διεθνή Ένωση Πλαστικομοντελιστών Κύπρου, στατική έκθεση ιστορικών μοντέλων και διοραμάτων πυροβόλων της Εθνικής Φρουράς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή του 1974, καθώς και έκθεση φωτογραφίας της 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ.

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Το “Βουνό της Σιωπής” | Η τραγική καταστροφή της 181 ΜΠΠ το 1974 | VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This