ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση | Έγγραφο για κοινή Αμυντική Στρατηγική μέχρι τον Μάρτιο
Defence Redefined
Published on 14/01/2022 at 16:43

Ολοκληρώθηκε το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων & Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου 2022. Αποτελεί το πρώτο συμβούλιο Υπουργών Άμυνας που διεξάγεται υπό την Γαλλική προεδρία. 

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απόφαση για την «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε, όπου οριστικοποιήθηκε η ανάπτυξη για πρώτη φορά μιας Λευκής Βίβλου που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την άμυνα έως το 2030. 

Θα υπάρξει μια κοινή αντίληψη των απειλών και θα καθοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: (α) Την διαχείριση κρίσεων, (β) την ανάπτυξη ικανοτήτων, (γ) την ανθεκτικότητα και (δ) τις συνεργασίες. Το έγγραφο βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και δύο έτη από την περίοδο της Γερμανικής προεδρίας. Η Γαλλική προεδρία φιλοδοξεί να οριστικοποιηθεί η Λευκή Βίβλος μέχρι τον Μάρτιο του 2022 προκειμένου να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κρατών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου.

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει επαναλάβει σε αρκετές περιπτώσεις πως η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε σε θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν αντιστρατεύεται τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα. Στην σύνοδο συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ε.Ε με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ενώ τέθηκε και η σύναψη μιας νέας κοινής διακήρυξης μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της συνόδου όπου συμμετείχαν και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ποικιλία θεμάτων που αφορούσαν την άμυνα σε όλους τους τομείς όπως το διάστημα, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο. Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Florence Parly, τάχθηκε υπέρ μιας ευρύτερης και πιο παγκόσμιας παρουσίας των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων σε όλους τους τομείς, ενώ ιδιαίτερα για την ναυτική παρουσία της Ευρώπης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Η νέα Εθνική Πλατφόρμα Κβαντικών Υπολογιστών ενισχύει την Άμυνα της χώρας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This