ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ενίσχυση συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας με φόντο την Κίνα
Defence Redefined
Published on 08/01/2022 at 10:34

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και την ένταση σχετικά με την Ταϊβάν.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τους στις 7/1, κατόπιν της διαδικτυακής συνάντησης “δύο συν δύο” , οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ΗΠΑ ( Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν ) και Ιαπωνίας ( Γιοσιμάσα Χαγιάσι και Νόμπουο Κίσι ) υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την Κίνα και την όξυνση της έντασης σχετικά με την Ταϊβάν, η οποία έχει φέρει στο προσκήνιο τον σημαίνοντα ρόλο της Ιαπωνίας σε θέματα ασφαλείας.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις απόπειρες της Κίνας, η οποία όπως δήλωσαν οι ίδιοι προσπαθεί “να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται στους κανόνες”, οι οποίες εγείρουν “πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και τον κόσμο”, ενώ συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή.

Οι Υπουργοί επεσήμαναν ακόμα τις σοβαρές και συνεχείς ανησυχίες για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, αλλά και για το Χονγκ Κονγκ και υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Θα συνεχίσει να “εκσυγχρονίζει” τα πυρηνικά της όπλα

Σε σχόλιό του, ο  Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η συμμαχία ΗΠΑ- Ιαπωνίας πρέπει να αναπτύξει νέα εργαλεία συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και της διαστημικής τεχνολογίας. 

Από πλευράς του, το Τόκιο εξήγησε τα σχέδια αναθεώρησης της στρατηγικής του για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες, κίνηση την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν ένθερμα.

Σε απάντηση των ανωτέρω, η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία και στις δύο χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη, 5/1, η Ιαπωνία συμφώνησε να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad, με τις τέσσερις χώρες να επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ, CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Έλεγχος εξοπλισμών | Η Ουάσιγκτον ελπίζει να ξεκινήσει “σύντομα” συνομιλίες με την Κίνα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This