Ελλάδα | Αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)
Defence Redefined
Published on 05/07/2024 at 18:00

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε ερώτηση βουλευτή του κόμματος «ΝΙΚΗ» αναφορικά με τα νέα δεδομένα ανασφάλειας που προκύπτουν από την αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). 

Αρχικά, να σημειωθεί ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για αναστολή και όχι αποχώρηση.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς ελέγχου αμυντικών εξοπλισμών στην Ευρώπη διέπεται κυρίως από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών και το Κείμενο της Βιέννης. Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, έχει προκύψει ανάγκη επανεξέτασης του περιεχομένου και της περιοχής εφαρμογής της πρώτης εξ αυτών, λόγω:

α. Της αναθεωρητικής στάσης της Ρωσίας, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί ειδικά με την εισβολή της στην Ουκρανία.

β. Της εμφάνισης ισχυρών δρώντων στον τομέα των εξοπλισμών, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

γ. Των σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η επίτευξη πληγμάτων ακριβείας εξ αποστάσεως και η ταχεία μεταφορά δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το NATO έχει ήδη καταδικάσει με δήλωση, στις 7 Νοεμβρίου 2023, την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) και έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση των Συμμάχων να αναστείλουν την εφαρμογή της. Η ημερομηνία αναστολής εφαρμογής για την Ελλάδα ήταν η 9η Φεβρουαρίου 2024. Το πρώτο, επομένως, ερώτημα είναι άνευ αντικειμένου, τόνισε ο ίδιος.

Ως προς το δεύτερο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τον ν. 4622/2019 (Α΄ 133) για το επιτελικό κράτος, λειτουργεί ως το ανώτατο όργανο διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας καθώς και υποβολής εκτιμήσεων για κάθε θέμα που αφορά στα εθνικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, χρονικά η Ελλάδα ανέστειλε την εφαρμογή της Συμφωνίας (9 Φεβρουαρίου 2024) πριν την Τουρκία (5 Απριλίου 2024), κατέληξε ο Υπουργός. 

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη CFE υπεγράφη το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ Τουρκίας | Αναστολή εφαρμογής και όχι απόσυρση από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This