ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυναμική αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ | Συντονίζονται Αθήνα – Λευκωσία
Defence Redefined
Published on 10/08/2020 at 16:06

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Με την αντι- NAVTEX χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη η τουρκική υπηρεσία για την έκδοση της εν λόγω NAVTEX και παράνομη η τουρκική δραστηριότητα καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, την νέα τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες αποκρούει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας με δική του οδηγία προς ναυτιλομένους.

Με την αντι-NAVTEX, που ισχύει από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου, ενημερώνονται όλοι πως το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» και τα βοηθητικά που το συνοδεύουν, πραγματοποιούν παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, οι ναυτιλλόμενοι ενημερώθηκαν ότι οι παράνομες ενέργειες του «ORUC REIS», παραβιάζουν τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον των συμμετεχόντων σε αυτές τις ενέργειες.

Νωρίτερα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με αυστηρή ανακοίνωση, ανάφερε πως η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης: Νέα ένταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο | Απέπλευσε με “σβηστά ραντάρ” το Ορουτς Ρέις και με συνοδεία πολεμικών πλοίων

Αυτούσια η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This