Δένδιας | Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – F-35, Constellation, βιομηχανία και θητεία
Defence Redefined
Published on 03/06/2024 at 08:45

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου. Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΘΑ έκανε ενδιαφέρουσες αναφορές για τις προτεραιότητες του Υπουργείου, για εξοπλιστικά ζητήματα, για θέματα προσωπικού και για τις αλλαγές στην θητεία.

Για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα δούμε σύντομα να υλοποιούνται, δήλωσε πως “Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη Μεταπολίτευση τουλάχιστον, οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δομής Δυνάμεων και την επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 με την υπογραφή του Letter of Acceptance (LOA), όσο και την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Χώρας μας στο Πρόγραμμα σχεδίασης και συμπαραγωγής των Φρεγατών Constellation. 

Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024, ο οποίος υπερψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ψήφους μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Σπαρτιατών επί της αρχής και επί του συνόλου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται επίσης η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.5110/2024 προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε εφαρμογή του νέου Νόμου, καταρτίζονται ειδικά προγράμματα για νέους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και την εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση με την παροχή αντίστοιχης οικονομικής αποζημίωσης. Τα προγράμματα θα απευθύνονται και σε σπουδαστές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι θα εκπληρώνουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, αποκτώντας εμπειρία σε ζητήματα Τεχνολογίας και Κυβερνοασφάλειας. Μια εμπειρία που θα τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως μετέπειτα επαγγελματικό εφόδιο”.

Για τις αλαλγές στη θητεία, ο Υπουργός Εθνικής άμυνας ανέφερε: “Εκτιμώ ότι το Νομοσχέδιο για τη θητεία θα κατατεθεί το φθινόπωρο και θα προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που δεν θα αφορούν τη διάρκειά της, αλλά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί κάποιος την πατρίδα. Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους. Η ίδια η θητεία θα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους στρατεύσιμους μετά την απόλυσή τους. Η προσέγγιση μας στο θέμα της θητείας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας θα ενισχύσει και την ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, επιδρώντας καταλυτικά στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.”

Διαβάστε επίσης: Δένδιας στη Φινλανδία | Ενημέρωση για στρατιωτική θητεία και εφεδρεία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This