Γερμανία | Μειώθηκαν οι εξοπλισμοί προς την Τουρκία – Τι ισχύει με Κύπρο και Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 09/11/2022 at 12:30

Απάντηση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) αναφέρεται στις γερμανικές εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle, σε ερώτηση της Βουλευτού της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με τις άδειες, τον όγκο και τη φύση των γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία το 2022.

Απαντώντας στην ερώτηση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε τα εξής στοιχεία: Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 26 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκαν 11 μεμονωμένες άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία συνολικής αξίας 3,94 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη: 11,1 εκατ. ευρώ το 2021, 22,9 εκατ. ευρώ το 2020, 26,1 εκατ. ευρώ το 2019. Οι φετινές εξαγωγές αφορούν ειδικότερα δύο φρεγάτες και μια φορτηγίδα προς ανακύκλωση και λοιπά όπλα.

Σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς χορήγησης αδειών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαγωγές όπλων μικρότερης οικονομικής αξίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία: όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία που υποβλήθηκαν για το 2022, εγκρίθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή με απλά λόγια καμία απόρριψη σε αίτημα για γερμανικά όπλα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δεν δόθηκε καμία άδεια για οπλικά συστήματα που υπάγονται στη λίστα αγαθών για κάθε είδους χρήση σε υποβρύχια, αλλά και στη λίστα αντικειμένων που προορίζονται για χρήση ή εγκατάσταση σε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (πχ. τορπίλες, βόμβες κλπ).

Διαβάστε επίσης: Β. Σόιμπλε | Η Γερμανία πρέπει να συνδράμει οικονομικά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας

Σειρά ερωτήσεων αφορά όμως και την Κύπρο και συγκεκριμένα πληροφορίες α) για σχέδια αγοράς από τη Λευκωσία του ισραηλινού συστήματος Iron Dome ως αντάλλαγμα για την αποστολή σοβιετικού τύπου συστημάτων Tor-M1 και Buk-M1 στην Ουκρανία και β) ενδεχόμενη αγορά από την Κύπρο 175 κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Spike και εξαρτημάτων τους.

Η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι δεν έχει πληροφόρηση για σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν.

Μεταξύ άλλων, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε ψήφισμα του κυπριακού κοινοβουλίου, το οποίο καλεί ουσιαστικά το Βερολίνο να υποστηρίξει άμεσα την απόσυρση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται στα κατεχόμενα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση δεν δίνει καμιά απάντηση, επικαλούμενη “το απόρρητο των συνομιλιών”.

Η Βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν από το Κόμμα της Αριστεράς δήλωσε πως λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας κατά των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της Αρμενίας, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει όλες τις προμήθειες όπλων στον αυταρχικό Ερντογάν.

Συμπληρώνει δε ότι αποτελεί σκέτη κοροϊδία το γεγονός ότι η γερμανική συγκυβέρνηση δεν πιέζει τελικά δημόσια για την απόσυρση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχει παράνομα η Τουρκία.

Σημειώνεται τέλος πως εδώ και χρόνια, η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας και νατοϊκών εταίρων κλιμακώνεται. Ελλάδα και Τουρκία εμπλέκονται σε ένα επικίνδυνο ράλι εξοπλισμών, μεταξύ άλλων και με γερμανικά όπλα. Από το 2000 οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας έχουν εγκρίνει εξαγωγές όπλων τόσο προς την Ελλάδα (2,5 δισ. ευρώ) όσο και προς την Τουρκία (2,6 δισ. ευρώ).

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | “Παγώνει” το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω υψηλού πληθωρισμού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This