Γαλλία | Μαχητικό αεροσκάφος Rafale εκτόξευσε με επιτυχία βλήμα ASMPA-R
Defence Redefined
Published on 26/05/2024 at 19:00

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση του αναβαθμισμένου στρατηγικού πυραύλου αέρος-εδάφους μέσου βεληνεκούς ASMPA-R με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. 

Ο πύραυλος ο οποίος προφανώς δεν έφερε το πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο κατά τη διάρκεια της άσκησης “Operation Durandal”, εκτοξεύτηκε από ένα Rafale Β της Στρατηγικής Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας (FAS). 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, έγινε προσομοίωση μιας πυρηνικής επιδρομής, όπου μαχητικά αεροσκάφη Rafale B και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού A330 MRTT Phénix πέταξαν για περισσότερες από 7 ώρες πάνω από την γαλλική επικράτεια.

O ASMPA, ένα προϊόν της MBDA, είναι ένα υπερηχητικό βλήμα πλεύσης, που φέρει πυρηνική κεφαλή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο μαχητικό-βομβαρδιστικό Mirage 2000N-K3 μέχρι το 2018, πριν ενσωματωθεί στα Rafale F3R. 

Ο πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία με τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l’Air) το 2009 και με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (Marine Nationale) το 2010.

Ο αναβαθμισμένος ASMPA-R θα είναι ο επόμενος στρατηγικός πύραυλος που θα επιχειρεί από τη Στρατηγική Αεροπορία (FAS) και την Πυρηνική Ναυτική Αεροπορία (FANu) και θα αντικατασταθεί από τον επερχόμενο στρατηγικό πύραυλο αέρος-εδάφους 4ης γενιάς ASN4G έως το 2035, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F4.1 φτάνει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This