ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία – Τουρκία | Πρώτη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων
Defence Redefined
Published on 15/01/2022 at 13:00

Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν χθες, 14/01, ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν “θετικός και εποικοδομητικός”, αυξάνοντας την προοπτική οι σχέσεις των δύο χωρών να αποκατασταθούν και τα σύνορα των δύο χωρών να ανοίξουν ξανά, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές ούτε εμπορικές σχέσεις με τον προς ανατολάς γείτονά της από τη δεκαετία του 1990. Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009, η οποία ωστόσο δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας ανακοίνωσαν σχετικά πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα “θετικό και εποικοδομητικό” κλίμα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για μια πλήρη εξομάλυνση χωρίς προϋποθέσεις. Σημείωσαν ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών “αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης”.

Η Άγκυρα και το Γερεβάν διαφωνούν για πολλά ζητήματα, με ένα από τα πιο ακανθώδη να αποτελεί η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, χαρακτηρισμό τον οποίο η Άγκυρα δεν αποδέχεται. Οι εντάσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον οποίο η Άγκυρα υποστήριξε ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έκτοτε επεδίωξε μια αποκατάσταση των σχέσεων με το Γερεβάν, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Ορισμός ειδικού απεσταλμένου για εξομάλυνση σχέσεων με την Αρμενία

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες ανακοινώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών διήρκεσαν περίπου 1,5 ώρα, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, μετέδωσε ότι αναμένει οι συνομιλίες να οδηγήσουν στη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων που παραμένουν κλειστά από το 1993.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την Πέμπτη 13/01, ότι η Αρμενία χρειάζεται να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν ώστε η προσπάθεια εξομάλυνσης να αποφέρει αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Δύο νεκροί Αρμένιοι και ένας Αζέρος σε συνοριακές συγκρούσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This