ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς
Ανδρέας Πογιατζή 
Published on 20/04/2021 at 13:34

Την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων τελευταίας γενιάς, για ενίσχυση του αντιαρματικού της οπλοστασίου εξετάζει η Εθνική Φρουρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας μας, η απόκτηση αντιαρματικών όπλων τελευταίας γενιάς βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Οι δυνητικές επιλογές της Εθνικής Φρουράς, για προμήθεια σύγχρονων αντιαρματικών συστημάτων προέρχονται τόσο από την Ευρωπαϊκή αγορά όσο και από το γειτονικό Ισραήλ.

Μια επιλογή αποτελεί το σύστημα MMP της γαλλικής εταιρείας MBDA (η οποία προμήθευσε στο παρελθόν την Εθνική Φρουρά, με τους πυραύλους MILAN και ΗOT) και το σύστημα SPIKE της ισραηλινής RAFAEL. 

Σύστημα MMP

Ο τελευταίας γενιάς (σ.σ 5ης γενιάς) αντιαρματικός πύραυλος MMP, διαθέτει την δυνατότητα fire-and-forget με κεφαλή πολλαπλών χρήσεων και πρόκειται να αντικαταστήσει τους αντιαρματικούς πυραύλους MILAN και JAVELIN του γαλλικού στρατού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε μικρά περιπολικά σκάφη.  

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου ΜΜP: 

  • Βάρος: 15 κιλά
  • Μήκος: 1,3 μέτρα 
  • Διαμέτρημα: 140 χιλ. 
  • Βεληνεκές: 4000+ μέτρα

 

Υπενθυμίζεται ότι ο MMP αποτελεί την βάση της πρότασης της MBDA η οποία επιλέχθηκε στο πρόγραμμα LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) που αφορά την ικανότητα BLOS (βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα). 

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μεγάλη επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας

Συντονιστής του έργου είναι η Γαλλική MBDA και συμμετέχουν 11 εταιρείες από πέντε (5) χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Σύστημα SPIKE

Η οικογένεια των πυραύλων SPIKE βρίσκεται σε χρήση από 33 χώρες και το σύστημα έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης (combat proven). 

Διαβάστε επίσης: Rafael και Mesko | Συμπαραγωγή του SPIKE SR για το Πολωνικό Πρόγραμμα Pustelnik – VIDEO

Ένας αντίστοιχος δυνατοτήτων (σ.σ με τον MMP) πύραυλο (επίσης 5ης γενιάς) της οικογένειας SPIKE, είναι ο SPIKE LR II, ο οποίος διαθέτει επίσης την δυνατότητα fire-and-forget και κεφαλή πολλαπλών χρήσεων. Ο SPIKE LR II δύναται να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε σκάφη και ελικόπτερα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου SPIKE LR II: 

  • Βάρος: 12.7 κιλά
  • Μήκος: 1,17 μέτρα
  • Διαμέτρημα: 130 χιλ. 
  • Βεληνεκές: 5,500 μέτρα από εκτοξευτή εδάφους, 10,000 μέτρα εκτοξευόμενος από ελικόπτερο 

 

Εάν τροχοδρομηθεί η αγορά των αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς, τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτρεπτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς, αφού πρόκειται για έξυπνα οπλικά συστήματα, τελευταίας τεχνολογίας τα οποία επιφέρουν καταστρεπτικά πλήγματα σε εχθρικές δυνάμεις όπως αποδείχθηκε και κατά την τελευταία σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Σε κάθε περίπτωση, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, θα πρέπει να προσανατολιστεί προς την απόκτηση έξυπνων όπλων για όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This