Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο με τίτλο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023…

Απεβίωσε σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Ο κύπριος καθηγητής έφυγε σε ηλικία 74 ετών καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ήταν ακαδημαϊκός που πέρα από το επιστημονικό έργο, ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ζωής του πλούσια δράση για τα εθνικά ζητήματα του Ελληνισμού, από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι πρόσφατα.
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα υπήρξε δραστήριο μέλος της κοινότητας των Κυπρίων φοιτητών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών στην Αθήνα (ΟΕΦΕΚ) και δραστήριο μέλος του ενωτικού εθνικού φοιτητικού κινήματος. Για την δράση του εξορίστηκε από την Χούντα το 1972 μαζί με άλλους φοιτητές από την Κύπρο, διότι σε συνέδριο της ΟΕΦΕΚ κατηγόρησε το καθεστώς της Χούντας για μη δημοκρατική διακυβέρνηση του Ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το καθεστώς πως θυσίαζε εθνικά συμφέροντα χάριν αμφιβόλου Ελληνοτουρκικής φιλίας.
Συνέχισε αργότερα μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία στους τομείς της Πολιτικής Επιστήμης, της Κοινωνιολογίας και των Διεθνών Σχέσεων στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ διατελώντας υπότροφος του προγράμματος Begabtenförderung του Ιδρύματος Friedrich Naumann για εξαιρέτων επιδόσεων ερευνητές, καθώς και του Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD). Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude με θέμα την προστασία μειονοτήτων στον 20ο αιώνα.
Διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά το διάστημα 1994 – 1996, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου εκπόνησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου. Μαζί με μερικούς άλλους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς υπήρξε εκ των βασικού εισηγητών του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενώ πριν την εφαρμογή του συνέγραψε αριθμό κειμένων για την άμυνα της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Δίδαξε στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολές Πολέμου), στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όσο και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, η οποία και ιδρύθηκε κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου το 1996. Από το 2006 ως και το 2010 υπήρξε μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην τελευταία Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με θέμα τις μειονότητες συμμετείχε ως επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας.
Διετέλεσε επίσης Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Υπήρξε επίσης ενεργό μέλος αρκετών άλλων οργανισμών, δίδαξε σε αριθμό Πανεπιστημίων και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης έγραψε επίσης αρκετά βιβλία με θέμα την Ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, την άμυνα της Κύπρου και άλλα διεθνή πολιτικά ζητήματα.
Μεταξύ αυτών, το βιβλίο “Η Τουρκία σε μετάβαση”, το οποίο προλογίζει ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης το αφιέρωσε στο Θεόφιλο Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Κύπρο το 1994. Επίσης, το βιβλίο “Εθνική στρατηγική: Προτάσεις εξωτερικής πολιτικής”, το οποίο συνέγραψε με τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο και τον πολιτικό Στέλιο Παπαθεμελή, όπου αναφέρονται προτάσεις χειρισμού των εθνικών θεμάτων και ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου.
Επίσης, έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία “Μετακεμαλισμός”, “Διεθνής πολιτική θεωρία και πράξη: Κύπρος, τη ύστάτη ώρα”, “Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο”, “Κοπεγχάγη 2009: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη”, “Κύπρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα”, “Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη”.
Έχουν δημοσιευτεί επίσης εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια ενώ αρθρογραφούσε για χρόνια σε μέσα ενημέρωσης της Κύπρου και της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Μικρά κράτη και στρατιωτική ισχύς: Μια ρεαλιστική προσέγγιση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
Με προσέλευση πλήθος κόσμου από φορείς του ευρωπαϊκού και εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος έλαβε χώρα η έναρξη των εργασιών του…
Η κυπριακή CyRIC εκθέτει το νέο της μη επανδρωμένο όχημα στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Η CyRIC θα παρουσιάσει στο συνέδριο το νέο της μη επανδρωμένο όχημα, το οποίο θα έχουν οι παρευρισκόμενοι την δυνατότητα να δουν από κοντά και να μάθουν…
Πτώση Phantom | Με την αρωγή υποβρύχιου ρομπότ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 2ου πιλότου
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνετρίβη, χθες…
Intracom Defense | Προς πιστοποίηση για το drone LOTUS και τη σχεδίαση στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων
Στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense (IDE) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για…
ONEX | Αποχωρεί από τον ΣΕΚΠΥ και ιδρύει Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων
Στην ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων προχωράει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, ενώ όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή…
Κύπρος | Ικανοποίηση για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ
Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης…
Ένοπλες Δυνάμεις | Τριήμερο πένθος για τη συντριβή του F-4E Phantom II
Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας…
Ουκρανία | Θα αλλάξει η ροή του πολέμου με τα δυτικά άρματα μάχης;
Έχει επισημανθεί συχνά στην σχετική μας αρθρογραφία ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε προκλήθηκε από…