ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αναβαθμίζεται στο σύστημα Έρευνας & Διάσωσης – Κοινή άσκηση με την συμμετοχή γαλλικής φρεγάτας ACONIT – VIDEO
Defence Redefined
Published on 03/02/2021 at 13:27

Η διάσωση ανθρώπινης ζωής σε όλο το FIR της Κύπρου, ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι ο στόχος των δύο ειδικών νοσηλευτικών μονάδων αεροδιακομιδών, που συστάθηκαν πρόσφατα, με τις οποίες αναβαθμίζεται περαιτέρω το σύστημα Ερευνας και Διάσωσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Σμηναγός Λοΐζος Κιαφκιουλής, Τμηματάρχης Κέντρου Επιχειρήσεων του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα ανέφερε ότι «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκαν πρόσφατα δύο ομάδες εξειδικευμένων νοσηλευτών, οι οποίες υπάγονται στη Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ και θα είναι σε ετοιμότητα εντός της βάσης των ελικοπτέρων που διατίθενται για επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης, από τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας με έδρα τη Λάρνακα και την 460 Μοίρα Ερευνας – Διάσωσης της αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς με έδρα την Πάφο».

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική | Η ανασκόπηση του 2020 και η ανταπόκριση σε χιλιάδες κλήσεις – ΠΙΝΑΚΕΣ

Πρόσθεσε ότι «με τη σύσταση των δύο αυτών ομάδων επιτυγχάνεται η περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος Ερευνας – Διάσωσης, αφού πλέον καθίσταται εφικτή η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ιπτάμενων πληρωμάτων και του εξειδικευμένου νοσηλευτή, μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης στο ελάχιστο, σε περίπτωση επιχειρήσεων Ε-Δ, συνεπεία ναυτικών ή αεροπορικών ατυχημάτων προς όφελος της διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Από την πλευρά του ο Σάκης Θεοδοσίου, Επιχειρησιακός Συντονιστής (Ε-Δ) MEDEVAC, Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Κύπρου του ΟΚΥπΥ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «αυτός ήταν ακόμα ένας δυνατός στόχος της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που έφτασε στο τέλος του με επιτυχία. Ο στόχος ήταν πάντα, μέσω των εξειδικευμένων νοσηλευτών, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής σε όλο το FIR της Κύπρου, σε όλο το έδαφος της Δημοκρατίας δηλαδή στεριά, θάλασσα και αέρα».

Πρόσθεσε πως «αυτό επιτυγχάνεται το 2021, ακριβώς 11 χρόνια μετά την εθελοντική προσφορά των νοσηλευτών που ξεκίνησε από την Πολιτική Αμυνα της Λάρνακας, με την Ομάδα Διάσωσης. Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής είναι η έγκριση, με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥΠΥ, όλων των αρμόδιων Οργανισμών και με κορωνίδα το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσω της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και της 460 μοίρας Ερευνας και Διάσωσης, είμαστε έτοιμοι και παρέχουμε και επίσημα πλέον, μέσα από δύο σταθμούς στην Κύπρο, τη Λάρνακα και την Πάφο, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση διάσωση ανθρώπινης ζωής. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος μας, δηλαδή η άμεση διάσωση της ανθρώπινης ζωής και αυτό τελικά, έχουμε επιτύχει».

Διαβάστε επίσης: Ινστιτούτο Δημογραφικής Πολιτικής | Ορατός ο κίνδυνος για την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κιαφκιουλής είπε πως «η επίτευξη του στόχου αυτού που έγινε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΚΣΕΔ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου το προσωπικό να καταστεί έτοιμο και εξειδικευμένο, για την ενεργοποίηση αυτού του θεσμού».

Ανέφερε ακόμα ότι «το ΚΣΕΔ εκφράζει επίσης ευχαριστίες στο Αρχηγείο Αστυνομίας, την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Δύναμης, την Εθνική Φρουρά και την 460 μοίρα Ερευνας – Διάσωσης, που θα φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους τους εξειδικευμένους νοσηλευτές. Πλέον η συνεργασία και η διάδραση τους θα είναι καθημερινή».

Σημείωσε επίσης ότι «ειδική μνεία γίνεται και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας, η οποία πρωτοστάτησε, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια πριν από χρόνια και ήταν η αιτία για να εδραιωθεί ο θεσμός αυτός και να φτάσουμε σήμερα στην δημιουργία των δύο ειδικών νοσηλευτικών μονάδων αεροδιακομιδών».

Στο μεταξύ, την Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), διεθνής Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYFRA 01/21”. Στην άσκηση συμμετείχαν η Γαλλική Φρεγάτα «ACONIT», ελικόπτερο AW-139  της 460 Μοίρας Ε-Δ της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, ελικόπτερο ΑW-139 της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Σκοπός της άσκησης, τον συντονισμό της οποίας είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας για αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ και καταστάσεων κινδύνου που δύναται να προκύψουν στην περιοχή Ε-Δ της ΚΔ. 

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την 1η συνεργασία εντός του 2021 και συνολικά την 39η, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Σχεδιασμοί για τοποθέτηση εμποδίων στην Πράσινη Γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε άρθρο του με τίτλο “Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική κρίση”, παρουσιάζει τις επιχειρησιακές συνέπειες του περιβαλλοντικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και…

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

Pin It on Pinterest

Share This