Αλγερία | Τριήμερη επίσκεψη Εμανουέλ Μακρόν για “ανοικοδόμηση” διμερών σχέσεων
Defence Redefined
Published on 27/08/2022 at 09:12

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε προχθές για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία με στόχο να “ανοικοδομήσει” μια διμερή σχέση, η οποία υπέφερε από διαφωνίες που συνδέονταν με το βάρος του παρελθόντος.

Το αεροπλάνο του αρχηγού του γαλλικού κράτους, ο οποίος συνοδεύεται από αντιπροσωπεία 90 και πλέον ατόμων, προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Αλγέρι. Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αλγερινός ομόλογός του Αμπντελματζίντ Ταμπούν με στρατιωτικές τιμές. 

Για το Παρίσι, η επίσκεψη έχει κύριο στόχο την “ανοικοδόμηση” της διμερούς σχέσης, που βασίζεται στη “νεολαία και το μέλλον”. Για το Αλγέρι, η επίσκεψη επιβεβαιώνει τη στρατηγική και διπλωματική του σημασία στη Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στη συνέχεια στο Μνημείο των Μαρτύρων, σημαντικό τόπο για τους Αλγερινούς αφιερωμένο στον πόλεμο της ανεξαρτησίας (1954-1962) απέναντι στη Γαλλία. Η επίσκεψη συμπίπτει με την 60ή επέτειο του τέλους του πολέμου και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας το 1962. 

Από την Αλγερινή πλευρά, η άφιξη του Μακρόν χαιρετίστηκε ως ένδειξη της βούλησης να “προωθήσει ένα νέο όραμα που βασίζεται στην ίση μεταχείριση και την ισορροπία συμφερόντων”, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλγερίας APS.

Διαβάστε επίσης: Αλγερία | Ο Πρόεδρος Ταμπούν επιδιώκει εισδοχή στην ομάδα BRICS

Η επιλογή του Μακρόν να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό στην αρχή της δεύτερης πενταετούς θητείας του ανταποκρίνεται επίσης, σύμφωνα με το Αλγέρι, σε μια “αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αλγερίας στην περιοχή” και σε μια “δυναμική επιστροφή της Αλγερινής διπλωματίας στη διεθνή σκηνή”.

Δεδομένου του κινδύνου αστάθειας στο Μάγρεμπ, των συγκρούσεων στο Σαχέλ και του πολέμου στην Ουκρανία, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Αλγερίας επιβάλλεται ως μια πολιτική ανάγκη”.

Από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία, η Αλγερία, πρώτος παραγωγός φυσικού αερίου στην Αφρική και ένας από τους πρώτους δέκα στον κόσμο, είναι περιζήτητη από τους Ευρωπαίους που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το αλγερινό φυσικό αέριο δεν είναι το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης και δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μεγάλα συμβόλαια ή μεγάλη διαπραγμάτευση, δηλώνει το Ελιζέ, παρότι η επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Engie, η Κάθριν Μακ Γκρέγκορ, μετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Μακρόν.

Οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν επίσης για την κατάσταση στο Μάλι, απ’ όπου ο γαλλικός στρατός αποχώρησε πρόσφατα, και για την αυξανόμενη ρωσική απειλή στην Αφρική. Η Αλγερία έχει κεντρικό ρόλο στην περιοχή λόγω των χιλιάδων χιλιομέτρων των συνόρων της με το Μάλι, τον Νίγηρα και τη Λιβύη, ενώ διατηρεί επίσης στενή σχέση με τη Ρωσία, τον πρώτο της προμηθευτή όπλων.

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Η στρατιωτική χούντα ακυρώνει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μακρόν μεταβαίνει στο Αλγέρι ως πρόεδρος, μετά μια πρώτη επίσκεψη τον Δεκέμβριο του 2017. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προαναγγέλλονταν τότε ελπιδοφόρες με έναν νέο Γάλλο πρόεδρο, γεννημένο μετά το 1962 και απελευθερωμένο από το βάρος της ιστορίας, που είχε χαρακτηρίσει τη γαλλική αποικιοκρατία “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Όμως η συγγνώμη που περίμενε το Αλγέρι για την αποικιοκρατία ουδέποτε δόθηκε, παρά το χέρι που είχε τείνει ο Γάλλος πρόεδρος και το θέμα αυτό προστέθηκε στις παρεξηγήσεις.

Τον Οκτώβριο του 2021, δηλώσεις του Μακρόν που κατηγορούσε το αλγερινό “πολιτικο-στρατιωτικό σύστημα” για τη στάση του στο θέμα της μνήμης και τα ερωτήματά του σχετικά με την ύπαρξη ενός αλγερινού έθνους πριν από την αποικιοκρατία κατέληξαν στη ρήξη. Έκτοτε ο ένοικος του Ελιζέ επανόρθωσε και οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν να επαναφέρουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το ευαίσθητο ζήτημα της βίζας που χορηγεί η Γαλλία θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε το 2021 να μειώσει τις βίζες στο μισό ενόψει της απροθυμίας του Αλγερίου για την επανεισδοχή ανεπιθύμητων υπηκόων στη Γαλλία.

Κατά την επίσκεψή του, ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης την Παρασκευή με Αλγερινούς νέους επιχειρηματίες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αλγερία | Απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This