ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αλγερία | Απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη
Defence Redefined
Published on 04/10/2021 at 09:00

Το Αλγέρι ανακάλεσε πρόσφατα τον πρεσβευτή στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις», σε μία κίνηση για την οποία δεν δόθηκαν επίσημες εξηγήσεις, αλλά εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλής έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία. 

Η Αλγερία αιτιολόγησε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Παρίσι υποστηρίζοντας ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας δημοσιεύουν σημερινό άρθρο του προέδρου της Γαλλίας στην εφημερίδα Le Monde στο οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν γράφει ότι μετά την ανεξαρτησία της το 1962, η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός “μνημικού κεφαλαίου” που βασίζεται στη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας το οποίο τροφοδοτείται από “το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε δηλώσεις του υποδεχόμενος του απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας, έκανε επίσης λόγος για “επίσημη Ιστορία”, η οποία “ξαναγράφτηκε από την αρχή” και “δεν στηρίζεται σε αλήθειες”, αλλά “σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας”.

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Γκουγέτ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας, όπου του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Παρισιού να μειώσει στο μισό τις βίζες που δίδονται σε Αλγερινούς που θέλουν να μεταβούν στη Γαλλία.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την Τρίτη δραστική μείωση του αριθμού των αδειών εισόδου προς πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας επικαλούμενο την άρνηση των χωρών του Μάγρεμπ να κινήσουν τις απαραίτητες προξενικές διαδικασίες για την επιστροφή των μεταναστών που απορρίπτονται από τη Γαλλία.

Ως απάντηση, η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος συνταγματάρχης Πασκάλ Λανί στην εφημερίδα «Le Figaro», αλλά και στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 Αξιωματούχοι στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασαν άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Ανακαλεί πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This