EUROSATORY 2024 | Λύσεις πυραυλικού πυροβολικού από την MBDA
Defence Redefined
Published on 01/07/2024 at 19:22

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το περίπτερο της MBDA στην αμυντική έκθεση Eurosatory 2024, το οποίο θύμιζε πραγματικό πυραυλικό οπλοστάσιο.

Ο πολυεθνικός κολοσσός εξέθεσε μία πλειάδα πυραυλικών λύσεων ακριβείας τα οποία θα παρουσιάσουμε εν συνεχεία όπως πιο κάτω.

Κατευθυνόμενη ρουκέτα πυροβολικού Thundart

Αρχικά, η MBDA France και η Safran Electronics & Defense παρουσίασαν την κατευθυνόμενη ρουκέτα πυροβολικού Thundart, η οποία αναπτύχθηκε ως υποψήφιο πυραυλικό σύστημα για το γαλλικό πρόγραμμα Feux Longue Portée-Terre (FLP-T) ή αλλιώς, Land Long Range Fires. Η κοινοπραξία της Arianespace και της Thales εμφανίζεται ως ο άμεσος ανταγωνιστής για το εν λόγω πρόγραμμα.

Το 227 χιλ διαμετρήματος Thundart έχει σχεδιαστεί να έχει σε πρώτη φάση επιχειρησιακό βεληνεκές 150 χλμ και σε δεύτερη φάση 500 χλμ όντας συμβατό με το υφιστάμενο εκτοξευτή Lance Roquette Unitaire (LRU) του Γαλλικού Στρατού (backwards compatible). 

Πρόκειται για τη γαλλική έκδοση του συστήματος Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων M270 (Multiple Launch Rocket System – MLRS).

Από τις ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες που διέρρευσαν, η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την ανάληψη της πρόωσης και της πολεμικής κεφαλής εκ μέρους της MBDA, ενώ η Safran θα επικεντρωθεί στα συστήματα καθοδήγησης.

Στο πρόγραμμα FLP-T, το οποίο ξεκίνησε το 2024, έχουν διατεθεί 180 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος του γαλλικού νόμου για το στρατιωτικό πρόγραμμα 2024–2030. Το FLP-T στοχεύει στην ταχεία, εγχώρια αντικατάσταση των εννέα συστημάτων LRU, τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν το 2027.

Τρία συστήματα εκ των υπάρχοντων έχουν δοθεί στην Ουκρανία, με τα υπόλοιπα επί του παρόντος να βρίσκονται σε υπηρεσία στον Γαλλικό Στρατό. Το νομοσχέδιο προβλέπει την απόκτηση 13 νέων συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού έως το 2030, με στόχο την ένταξη 26 συνολικά συστημάτων έως το 2035. 

Διαβάστε επίσης: ILA Berlin 2024 | Συνεργασία MBDA και Rheinmetall – Αποκάλυψη νέων συστημάτων

Land Cruise Missile (LCM) system

Την παρθενική του εμφάνιση έκανε το πυραυλικό σύστημα βαθιάς κρούσης ακριβείας Land Cruise Missile (LCM Deep Precision Strike).

Το LCM αποτελεί το επίγειας εκτόξευσης έκδοχο του δοκιμασμένου στη μάχη βλήματος Naval Cruise Missile (NCM), το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία σε φρεγάτες και επιθετικά υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του βλήματος NCM:

  • Συνολικό βάρος: 1.4 τόνοι
  • Βάρος πολεμικής κεφαλής: 499 κιλά
  • Βεληνεκές: 1,400 χλμ από επιφάνεια θάλασσας / 1000 χλμ από πλατφόρμα σε κατάδυση
  • Ταχύτητα: 804 χλμ/ώρα

Το πυραυλικό σύστημα πλεύσης LCM αποτελεί την πρώτη “Made-in-Europe” λύση βαθιάς κρούσης, μετρικής ακρίβειας, υψηλής επιβιωσιμότητας για την καταστολή / καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του εχθρού χάρη στη μειωμένη διατομή ραντάρ και την δυνατότητα παρακολούθησης εδάφους. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα επιτρέπει τη δυνατότητα υψηλής ακρίβειας συγχρονισμένου χρόνου επί στόχου χτυπήματος (synchronized time-on-target – STOT), όπως έχει ήδη αποδειχθεί από την ταυτόχρονη επίθεση βλήματος NCM από φρεγάτα και από υποβρύχιο σε κατάδυση, που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό το 2024.

Το επιχειρησιακό concept της MBDA συμπεριλαμβάνει ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σύστημα με σουίτα σχεδιασμού αποστολής και εκτοξευτές τοποθετημένους πάνω σε επίγειες πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

LPS και JFS M

Η MBDA επίσης αποκάλυψε σε κλίμακα μια συνδυασμένη λύση πυραυλικού πυροβολικού, απαρτιζόμενη από τις ρουκέτες LPS και από τους πυραύλους JFS-M (Joint Fire Support Missile) .

Ο πύραυλος (JFS-M) έχει βεληνεκές έως και 499 χλμ και σχεδιαστικά βασίζεται στην ανάπτυξη των τηλεχειριζόμενων φορέων (Remote Carriers), και δη του RC100 της εταιρείας, για το πρόγραμμα European Future Combat Air System (FCAS).

Ο υπόψη πύραυλος πλεύσης έχει προσαρμοστεί για να χωράει στα κάνιστρα συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) όπως το M270 ή το HIMARS.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ιδέα JFS-M έρχεται για να καλύψει απαιτήσεις πυρός μακράς εμβέλειας, βαθιάς κρούσης. Το JFS-M πλησιάζει τον εχθρικό στόχο από διαφορετικές κατευθύνσεις για να “μπερδέψει” την εχθρική αεράμυνα και για να μην “προδώσει” τη θέση εκτόξευσης. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά JFS-M:

  • Μήκος: 2,600 χιλ
  • Διάμετρος: 290 χιλ
  • Πτερύγια: 1.5 μέτρα
  • Πρόωση: turbojet κινητήρας με ενισχυτή
  • Βάρος απογείωσης: 250-300 κιλά
  • Ταχύτητα: Mach 0.5 – Mach 0.9 / 600 – 1,000 χλμ/ώρα
  • Καθοδήγηση: INS, GNSS, βάσει εικόνας (Image Based)
  • Ωφέλιμο φορτίο: Πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας πολλαπλών επιδράσεων (μεταξύ άλλων)

Όπως είναι διακριτό, δύο JFS-M δύναται να εκτοξευτούν από ένα κάνιστρο εκτοξευτή M270 με το διπλανό κάνιστρο (6 pack) να είναι εφοδιασμένο με ρουκέτες LPS (LAND PRECISION STRIKE) με βεληνεκές 80 χλμ έναντι επανατοποθετούμενων στόχων και δυνατότητα κρούσης τόσο σε λειτουργία fire-and-forget, όσο και σε ομοβροντία πυρών (salvo).

Διαβάστε επίσης: AQUILA | Η MBDA θα ηγηθεί της κοινοπραξίας για ευρωπαϊκά πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης εναντίον υπερ-υπερηχητικών απειλών

Τέλος, η MBDA αποκάλυψε και το νέο concept υπερ-υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων αναχαίτισης (hypersonic missile interceptor), που ονομάστηκε AQUILA, ως μέρος των σχεδίων για την ανάπτυξη δυνατοτήτων ενδο-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης μέχρι το 2030, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία της από το πυραυλικό σύστημα αναχαίτισης ASTER.

Μείνετε συντονισμένοι στο DEFENCE ReDEFiNED για τις αποκλειστικές παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων στην  EUROSATORY 2024 που ετοιμάζουμε μεταξύ αυτών και πυραυλικών συστημάτων από την MBDA. 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This