Τσεχία | Το κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 20/07/2023 at 18:15

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας επικύρωσε χθες τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος της Τσεχίας. 

Εξ ολοκλήρου η συμφωνία είναι προς το εθνικό τους συμφέρον και αποδεικνύει ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόνισε η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνόχοβα πριν από την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή. 

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση, όταν δυστυχώς μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ανατολικά σύνορά της εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ευρώπη απειλείται από τη μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμπλήρωσε.

Η Γερουσία (Άνω Βουλή) έχει ήδη εγκρίνει τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία επικύρωσε χθες η Κάτω Βουλή. Ως εκ τούτου, απομένει πλέον μόνο η υπογραφή της συμφωνίας από τον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, απόστρατο στρατηγό του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τον πεντακομματικό κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΑΝΟ), ενώ καταψηφίστηκε από το ακροδεξιό κόμμα “Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία”.

Διαβάστε επίσης: Νικητής των προεδρικών εκλογών της Τσεχίας ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ

Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ορίζει το πλαίσιο για ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Τσεχίας, παραθέτοντας εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό, εξετάζοντας ζητήματα δικαιοδοσίας και επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η Τσεχία, η οποία είναι η 25η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που ολοκληρώνει τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, έχει αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα από τις ΗΠΑ και εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο απόκτησης 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Η Φινλανδία προσχώρησε τον Απρίλιο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας, ενώ η Σουηδία φιλοδοξεί να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Η Αμυντική συνεργασία Κύπρου – Τσεχίας στο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This