Νικητής των προεδρικών εκλογών της Τσεχίας ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ
Defence Redefined
Published on 29/01/2023 at 15:53

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, επικρατώντας του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν.

Ο Πάβελ, 61 ετών, πρώην αλεξιπτωτιστής και απόστρατος στρατηγός, κέρδισε στον δεύτερο γύρο των εκλογών λαμβάνοντας το 58,32% των ψήφων έναντι 41,67% του Μπάμπις, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Ο συνυποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα και συνεχάρη τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ για τη νίκη του σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του σήμερα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων. Ο Μπάμπις μέσω Twitter συνεχάτη τον στρατηγό Πάβελ για την εκλογή του .

Ο Πάβελ θα αντικαταστήσει στην αρχηγία του κράτους τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα προτού κάνει στροφή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους ήταν 70,3% έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από δηκτικότητα και αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την Ουκρανία. Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων ήταν σκληρή, με ένα κύμα παραπληροφόρησης που στόχευε σε μεγάλο βαθμό τον Πάβελ, και απειλές θανάτου που στόχευαν τον Μπάμπις και την οικογένειά του.

Διαβάστε επίσης: Τσεχία | Οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This