Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Άμυνας, η τελετή υπογραφής της εκτελεστικής ρύθμισης για την υλοποίηση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας «Τεχνολογίες διττής χρήσης» και «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια – Τεχνολογίες διττής χρήσης». Η εκτελεστική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες υλοποίησης των προγραμμάτων, υπογράφηκε από τους Γενικούς Διευθυντές ΥΠΑΜ και ΙδΕΚ κους Ανδρέα Π. Λουκά και Θεόδωρο Λουκαΐδη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.
Ο Υπουργός ανέφερε πως η εκτελεστική ρύθμιση, περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες υλοποίησης των υπό αναφορά προγραμμάτων, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε από το Υπουργείο Άμυνας και το ΙδΕΚ το 2020 και τα οποία ευελπιστούμε πως θα αποτελέσουν τη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, στους τομείς των τεχνολογιών διττής χρήσης.
Σημαντικό στόχο του Υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε, αποτελεί η έμπρακτη ενίσχυση της ερευνητικής δυναμικότητας των εγχώριων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων, με υποστήριξη της συμμετοχής τους σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, τα οποία εμπίπτουν στα επιχειρησιακά ενδιαφέροντα του Υπουργείου, σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταδεικνύοντας εμπράκτως τη συνέπεια και τη συνέχεια στις διακηρύξεις του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΙδΕΚ, το ΥΠΑΜ έχει από κοινού προχωρήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας στις τεχνολογίες Διττής Χρήσης. Σημαντική επιτυχία, τόνισε ο Υπουργός, αποτελεί επίσης το γεγονός ότι για την υλοποίησή τους έχει εξασφαλιστεί συνολική χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συγκεκριμένα, η σχεδίαση και υλοποίηση των προγραμμάτων αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας σε τεχνολογίες διττής χρήσης, τόσο μέσω έργων έρευνας και ανάπτυξης για εφαρμογές πολιτικού τύπου ,όσο και μέσω της δημιουργίας ή/και αναβάθμισης διαβαθμισμένων εργαστηρίων, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης. Συγκεκριμένα :
- Το πρόγραμμα «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης», έχει συνολικό προϋπολογισμό €2,720,000, με στόχο τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 7 έργων Έρευνας και Ανάπτυξης και
- Το πρόγραμμα «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια – Τεχνολογίες Διττής Χρήσης», θα χρηματοδοτήσει προτάσεις για πιστοποίηση χώρου ασφαλείας εργαστηρίων έρευνας και καινοτομίας, με συνολικό προϋπολογισμό €195,000.
Ο Υπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως τα προγράμματα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, με συνεπακόλουθο την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου μέσω της δημιουργίας νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, μεθόδων και τεχνολογιών. Επίσης, θα ενισχυθεί η μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας εντός του οικοσυστήματος της κυπριακής βιομηχανίας, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος και οι ικανότητες και δυνατότητες των κυπριακών φορέων στον τομέα των τεχνολογιών διττής χρήσης, προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε προγράμματα ευρωπαϊκού επιπέδου.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Τεχνολογίες διττής χρήσης» έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα. Υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον με συμμετοχή επιχειρήσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς επίσης και οργανισμών έρευνας από το τοπικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.
Υποβλήθηκε ικανοποιητικός αριθμός προτάσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες που τέθηκαν ως προτεραιότητα από το ΥΠΑΜ, και οι οποίες αφορούν:
- Τη θαλάσσια επιτήρηση.
- Τα δίκτυα επικοινωνιών.
- Τα μη επανδρωμένα οχήματα (Drones και μικρά θαλάσσια σκάφη).
- Την ενεργή προστασία κρίσιμων υποδομών από απειλές μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
- Την προηγμένη εκπαίδευση προσωπικού μέσω προσομοίωσης και
- Τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Υπουργός τόνισε ότι μέσω των προγραμμάτων αυτών, το Υπουργείο προσδοκεί και αναμένει από τις ερευνητικές δραστηριότητες των φορέων και εταιρειών ανάπτυξης, ουσιαστικά ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, θα χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας και θα παρουσιάζουν προοπτική εμπορικής αξιοποίησης.
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΙδΕΚ για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς επίσης και όλες τις εταιρείες και οργανισμούς έρευνας, που επέδειξαν ενδιαφέρον για τα εν λόγω προγράμματα.
Πηγή: ΥΠΑΜ
Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 7 προτάσεις του EDF 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
ΜILTECH – ΙΑΙ | Συμφωνία για συνεργασία στον νέο αντιαεροπορικό “θόλο” της Ελλάδας
Η MILTECH Hellas SA και η Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας στο πλαίσιο της…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…