ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κυπριακό | Υιοθέτηση του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ του ΟΗΕ
Defence Redefined
Published on 28/01/2022 at 15:15

Τρία σημαντικά σημεία περιλαμβάνονται στο Ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ομόφωνα υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη μη πλήρη ικανοποίηση της Κύπρου ως προς την παράγραφο για τους αγνοούμενους.

Σαφής καταγραφή της βάσης λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ, η αναφορά για την αναγκαιότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ και η επανάληψη αφενός των διατυπώσεων που περιλάμβανε η Προεδρική Δήλωση και το ψήφισμα του Ιουλίου για ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια και αφετέρου η προσθήκη καινούργιας διατύπωσης, είναι τα τρία σημαντικά σημεία, όπως είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέκταση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.

Τα τρία σημαντικά σημεία, όπως επεσήμανε, είναι η σαφής καταγραφή της βάσης λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το δεύτερο σημείο είναι η αναφορά στο ψήφισμα για την αναγκαιότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ, θέμα το οποίο εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα. Το ΣΑ ζητά όπως επισπευσθεί ο διορισμός με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το τρίτο και πλέον βασικό λόγω των τρεχουσών εξελίξεων είναι τα Βαρώσια. Το ψήφισμα, είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, περιλαμβάνει τις ίδιες αυστηρές διατυπώσεις τις οποίες είχε επαναλάβει τον περασμένο Ιούλιο όταν υιοθέτησε μια Προεδρική Δήλωση και μετά το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το οποίο καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΣΑ για τα Βαρώσια, ζητούσε τον τερματισμό τους και την αναστροφή των παράνομων ενεργειών. 

Διαβάστε επίσης: Ι. Κασουλίδης | Στις ΗΠΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ για επαφές και συνομιλίες με Μπλίνκεν στις 1 και 2 Φεβρουαρίου     

Δεν υπήρξε συμμόρφωση από την τουρκική πλευρά ως προς τις επιταγές του ΣΑ και γι’ αυτό παρατηρείται στο ψήφισμα καινούριο λεκτικό, με προσθήκη μιας καινούριας διατύπωσης στη διατακτική παράγραφο 13., ζητώντας την παρατήρηση και την αναφορά της αποστολής για το ζήτημα των Βαρωσίων. Με αυτή την αλλαγή, το ΣΑ διατυπώνει την ανάγκη συστηματικότερης και σημαντικότερης παρακολούθησης από την Ειρηνευτική Δύναμη και υποβολής εκθέσεων στο ΣΑ.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε, παράλληλα, τη μη πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής πλευράς ως προς την παράγραφο για τους αγνοούμενους, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ισχυρότερο λεκτικό και τα μηνύματα της δυνατότερα, ούτως ώστε η παρούσα κατάσταση που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη ΔΕΑ και τον μη εντοπισμό λειψάνων στις εκταφές να αλλάξει και η Διερευνητική Επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική.

Η ΔΕΑ άρχισε με έναν κατάλογο 2002 αγνοουμένων όταν άρχισε τις εργασίες της πριν 15-16 χρόνια  και μετά την πάροδο αυτών των χρόνων υπολείπονται τα λείψανα 970 αγνοουμένων περίπου, είπε. “Αυτός ήταν ο λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία περίμενε να ακούσει ισχυρότερο μήνυμα και στοχευμένο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να παρέχει στοιχεία από τα στρατιωτικά της αρχεία ως προς τις εκκαθαρίσεις των πεδίων μαχών”, τόνισε, τέλος, ο κ. Χατζηχρυσάνθου. 

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Κύπρος | Συνάντηση Κασουλίδη με Μητσοτάκη και Δένδια

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This