O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, ο αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ειδικότερα, δήλωσε πως όλα τα προγράμματα προχωρούν με ρεαλισμό και με ορθολογισμό για την αεροπορία του Μέλλοντος. Αυτή θα απαρτίζεται από σύγχρονα μαχητικά Viper, Rafale (που μέχρι τα τέλη του χρόνου θα παραληφθούν τα τελευταία έξι και θα συμπληρωθούν τα 24), αλλά και βέβαια με τα 20 F-35 από τα οποία τα πρώτα οκτώ θα έρθουν το 2030.
Η Ελλάδα θα τα έχει παραλάβει το 2028 στις ΗΠΑ, όπου εκεί θα εκπαιδευτούν και οι πρώτοι 16 Έλληνες Ιπτάμενοι αλλά και οι τεχνικοί, ώστε να έρθουν το 2030 στην Ελλάδα, ενώ μετά θα προχωρήσει στο option ακόμη 20 αεροσκαφών, δηλαδή, 40 συνολικά F-35, περιέγραψε ο Α/ΓΕΑ της Ελλάδας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα F-16 Viper, ο Α/ΓΕΑ ανέφερε πως το πρόγραμμα κυλά καλά, καθώς η ΕΑΒ αποδίδει τα Viper στο χρόνο της, και σύντομα θα καλύψει το κενό που έχει προκύψει το οποίο είναι μικρό. Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΑ, σχεδόν δύο μοίρες είναι έτοιμες, ενώ τα δε Block 50 θα αναβαθμιστούν και αυτά σε Viper εν αναμονή εντός του Σεπτεμβρίου της πρότασης των Αμερικανών.
Σε ότι αφορά τώρα την έκδοση του μαχητικού F-35, που θα αποκτήσει η Ελλάδα, ο Α/ΓΕΑ σχολίασε απαντώντας ότι η Πολεμική Αεροπορία κινείται προς την κατεύθυνση για παραλαβή της έκδοσης Block 4/TR3, ενώ το ελληνικό F-35 θα έχει επάνω ότι καινούργιο υπάρχει.
Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Tο State-of-the-Art σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου για τα αεροσκάφη F-35
Αναφερόμενος στα όπλα που θα φέρουν τα μαχητικά, ο Α/ΓΕΑ μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός ορθού σχεδιασμού. Ακόμα, ανέφερε σε πρώτη φάση πως όπλα για τα ελληνικά F-35 υπάρχουν, υπενθυμίζοντας ότι θα μπορούν να φέρουν και τον πύραυλο Meteor.
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες αγορών, ο κ. Γρηγοριάδης εξήγησε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει την άδεια απόκτησης για πολλά όπλα, όπως ο AMRAAAM, με το έκδοχο AMRAAAM AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile στην έκδοση 120D να εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτεί του χρόνου, και το AGM-158 JASSM, που είναι ένα όπλο με εμβέλεια 1000 χλμ. Όλα αυτά, μαζί με τα Harpoon, τα Rampage αλλά και τα SPICE είναι μέσα στο πλάνο, τόνισε ο Α/ΓΕΑ.
Ο Α/ΓΕΑ σημείωσε ερωτηθείς για το εάν τα ελληνικά F-35 θα διαθέτουν ειδικά για την ΠΑ συστήματα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τόνισε όμως πως συστήματα που έχουν τοποθετήσει ειδικά για τα δικά τους F-35 οι Ισραηλινοί εάν η Ελλάδα το ζητήσει είναι στην σπάνια θέση να της εγκρίνεται η απόκτησή του.
Σε ότι αφορά την απόκτηση νέων συστημάτων αυτοπροστασίας στα έως και 120+ ελληνικά Viper, εφόσον ολοκληρωθεί και ένα νέο πρόγραμμα, ο Α/ΓΕΑ απάντησε ότι θα έχουν, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις προτάσεις.
Όταν προχωρήσει η εν λόγω προμήθεια, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει το προσφερόμενο σύστημα σαν second users με χαμηλότερη τιμή, συμπλήρωσε ο Α/ΓΕΑ. Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο ίδιος, η Πολεμική Αεροπορία θα πάρει το licence από τους Αμερικανούς και από εκεί και πέρα θα παρθεί ένα σύστημα που θα είναι δοκιμασμένο και θα το προγραμματίζει Πολεμική Αεροπορία. Δηλαδή, ενώ μπορεί να το έχουν όλοι αυτό το σύστημα, σημασία έχει οι παρεμβολές που θα βάλει κάποιος μέσα στο πρόγραμμα, αρά η Πολεμική Αεροπορία να έχει τη δική της βιβλιοθήκη, εξήγησε ο Α/ΓΕΑ.
Ο Α/ΓΕΑ ερωτηθείς απάντησε και για αγορές έξυπνων συστημάτων όπως συστήματα ενεργών παρεμβολών (active decoys) λέγοντας πως πρόκειται να γίνει μελέτη, η οποία μπορεί να είναι και διακλαδική και θα προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες. Σε ότι αφορά δε τη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με το ΕΛΚΑΚ, ο Α/ΓΕΑ είπε ότι έχουν καταθέσει προτάσεις τις οποίες είχαν ώριμες, που εκτείνονται από παρεμβολείς GPS Jammers μέχρι τα drone.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | F-16 Viper Shield EW για συμμαχικές χώρες
Ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης ερωτηθείς δε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξέλιξη ελληνικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων εάν θα υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα συνεργασίας τέτοιων “made in Greece” drone με τα ελληνικά F-35 απάντησε πως μια εταιρία κατασκευής μαχητικών θα κάνει ότι της ζητήσεις αρκεί να συμφωνηθεί η τιμή ενός αιτήματος.
Σε ότι αφορά τα Rafale, η Πολεμική Αεροπορία έχει 18, εντός του Σεπτεμβρίου έρχονται άλλα δύο και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένουν τα υπόλοιπα τέσσερα. Τα αεροπλάνα είναι πλήρως επιχειρησιακά, εκτελούν ήδη ετοιμότητες, εθνικές και νατοϊκές και είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή για να αναλάβουν επιχειρήσεις. Στο wishlist είναι και άλλα έξι, ανέφερε ο Α/ΓΕΑ που ερωτηθείς για το εάν σε ενδεχόμενη απόκτηση άλλων έξι τα επιπλέον αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης F4, εξήγησε πως το εάν ενδεχόμενα επιπλέον τεμάχια θα είναι κάτι παραπάνω, θα εξεταστεί.
Σε ότι αφορά την αγορά αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης εξήγησε πως μια τέτοια δυνατότητα ήταν πάντα στα “θέλω” της ΠΑ και αυτή τη στιγμή το αίτημα του ΓΕΑ είναι τέσσερα Boeing KC-135 Stratotanker από αυτά που αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ το 2025 με μια διαδικασία hot transfer, απευθείας δηλαδή μεταφορά σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση στην ελληνική ΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F4.1 φτάνει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…