UCANDRONE – SCYTALYS | Δυναμική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας EDEX 2023
Defence Redefined
Published on 12/12/2023 at 13:19

Κατά τη διάρκεια της EDEX 2023, οι εταιρείες UCANDRONE και SCYTALYS, αμφότερες μέλη του ομίλου EFA GROUP, άφησαν ένα γερό αποτύπωμα καινοτομίας στους επαγγελματίες του αμυντικού κλάδου, τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα Άμυνας και Ασφάλειας.

Ειδικότερα, στο περίπτερο της UCANDRONE, παρουσιάστηκε το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) AQUILA, η κατασκευή του οποίου βασίστηκε στην πείρα που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ. 

Το επίμαχο UAV προορίζεται για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομική κατασκευή του με προηγμένα υλικά και η ενσωμάτωση προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, η σχεδίαση του υιοθετεί την “δεμένη” γραμμή των πτερύγων με άτρακτο σώμα (mixed blended body) από ανθρακονήματα χωρίς συγκολλητικά υλικά και διπλού ουραίου σχήματος V (Vtail), στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του βάρους και στην ελαχιστοποίηση του ίχνους του συστήματος. 

Επίσης, η πλήρως ηλεκτρική πρόωση προσφέρει χαμηλό ακουστικό ίχνος, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηριστική είναι η δυνατότητα κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL), προσφέροντας ευελιξία στην ανάπτυξη του συστήματος είτε από επίγειες είτε από θαλάσσιες πλατφόρμες. Οι ηλεκτροκινητήρες σε διάταξη VTOL, συμβάλλουν για την κάθετη αποπροσγείωση (οι 4 εξ αυτών), ενώ ένας στην ουρά, χρησιμοποιείται για την οριζόντια πλεύση του συστήματος.

Στο φορτίο του, συμπεριλαμβάνονται ηλεκτροπτικό σύνολο μικρών διαστάσεων και βάρους – κάμερες ημέρας και θερμικής απεικόνισης, αποστασιόμετρο λέιζερ – προς υποστήριξη επιχειρήσεων Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης, Πρόσκτησης Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR). Στην άτρακτο δύναται να εγκατασταθεί άλλος εξοπλισμός αποστολής αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη, όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. 

Διαβάστε επίσης: THEON SENSORS | Παρούσα στην EDEX 2023 με όπλο την υψηλή τεχνολογία

Το AQUILA μπορεί να δίνει το στίγμα του στόχου για την κατεύθυνση πυρών πυροβολικού, διαδικασία η οποία διευκολύνεται ιδιαίτερα από το λογισμικό που δίνει βαλλιστικά δεδομένα μεγάλης ακρίβειας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Άνοιγμα πτερυγίων: 2,64 μέτρα 
  • Μήκος: 1,44 μέτρα 
  • Βάρος: 8,7 κιλά  
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 13,6 κιλά
  • Ταχύτητα πλεύσης: 23 μ/δευτ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 40,8 μ/δευτ 
  • Δυνατότητα αποπροσγείωσης: άνεμοι ταχύτητας 27 κόμβων 
  • Αυτονομία: 160 λεπτά για οριζόντια πλεύση / 210 λεπτά σε διάταξη επιτήρησης στόχου με αιώρηση
  • Μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο: 1.000-2.500 ποδιών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι το AQUILA είναι πλήρως συμβατό με το πρωτοποριακό Φορητό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Αποστολής (MIMS) Ranger, που ανέδειξε κατά τη διάρκεια της έκθεσης η έτερη εταιρεία του ομίλου EFA GROUP SCYTALYS. 

To υπόψη σύστημα επιτρέπει σε στελέχη μονάδων να έχουν επίγνωση της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων, λειτουργώντας μάλιστα σε δικτυο-κεντρικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, η συμβατότητα του MIMS επίσης με μη επανδρωμένα αεροχήματα, όπως το UAV AQUILA και το ARCHYTAS UAS, καθιστούν το MIMS RANGER μέρος του ευρύτερου συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου MIMS C2 της SCYTALYS. 

Στο υπόψη C2 σύστημα, όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί, συμπεριλαμβάνονται και συστήματα θερμικής απεικόνισης όπως το THERMIS MK2 της THEON SENSORS, επίσης του ομίλου EFA GROUP.

Περισσότερα για το εν λόγω πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών και τις δυνατότητες που προσφέρει στη λήψη αποφάσεων σε δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις, μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς στο παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: MIMS RANGER και UCANDRONE | Επίγνωση τακτικής κατάστασης από την SCYTALYS – Παρουσίαση στην έκθεση EUROSATORY 2022

Ταυτόχρονα, στο περίπτερο της UCANDRONE είχαμε την ευκαιρία να δούμε το μικρό εξακόπτερο Μη Επανδρωμένο Σύστημα Hunter UAS, μια custom-made λύση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων λόγω μικρού μεγέθους και βάρους, το οποίο επιτυγχάνεται από τη χρήση προηγμένων σύνθετων υλικών, όπως ειδικά ανθρακονήματα. 

Το υπόψη UAS διαθέτει μεταξύ άλλων αυτονομία πτήσης 41 λεπτά, ενώ έχει την ικανότητα να φέρει διπλό ηλεκτρο-οπτικό φορτίο με κάμερα ημέρας και νύκτας (IR) και μεγέθυνση Χ 20. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 96 χλμ/ώρα, ενώ το βάρος του είναι 2,4 κιλά.

Τέλος, το περίπτερο της UCANDRONE κοσμούσε και το target drone NMS-2 της Aether Aeronautics. Πρόκειται για ένα ελαφρύ, χαμηλού κόστους, μεσαίας/υψηλής απόδοσης σύστημα αεριωθουμένων στόχων, ειδικά σχεδιασμένο για βολές σύγχρονων βλημάτων. Λόγω της υψηλής ευελιξίας του μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε δεδομένο επιχειρησιακό σενάριο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Μήκος: 2,4 μέτρα
  • Άνοιγμα πτερυγίων: 1,80 μέτρα
  • Ύψος: 0,5 μέτρα
  • Μέγιστο Βάρος: 50 κιλά
  • Μέγιστη ταχύτητα: 200 μ/δευτ
  • Ελάχιστη ταχύτητα: 42 μ/δευτ
  • Επιχειρησιακό υψόμετρο: 6 χλμ
  • Εμβέλεια: 40-100 χλμ
  • Αυτονομία: μέχρι 60 λεπτά
  • Ωφέλιμο φορτίο: Ενεργές αυξήσεις διατομής ραντάρ, Φακούς Lüneburg, Θερμοβολίδες παρακολούθησης καπνού, Σύστημα παρακολούθησης καπνού, IR θερμοβολίδες και Υψομετρικό ραντάρ

Η απογείωση του επίμαχου target drone πραγματοποιείται με καταπέλτη VLS Bravo Launcher και η ανάκτηση με χρήση αλεξίπτωτου. 

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – Aether Aeronautics | Νέα στάνταρ στους εναέριους στόχους με μειωμένο κόστος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την αποκλειστική μας συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UCANDRONE, κ. Στεφανάκη Δημήτριο στα πλαίσια της αποστολής της ομάδας της DEFENCE ReDEFiNED στην Αθήνα για την DEFEA 2023.

Ποιο κάτω μπορείτε να δείτε το περίπτερο του ομίλου EFA GROUP στην έκθεση EDEX 2023.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This