Total | Αποχώρησε από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη
Defence Redefined
Published on 22/04/2022 at 13:28

Την αποχώρησή της από τις δύο περιοχές έρευνας της Δυτικής Κρήτης και Νοτιοδυτικής Κρήτης, ανακοίνωσε χθες η Total.

“Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην Δυτική Κρήτη και Νοτιοδυτική Κρήτη» η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks)”, ανακοίνωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.

“Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas”, τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Η γαλλική TotalEnergies συμμετείχε μαζί με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ερευνητική Κοινοπραξία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η επόμενη μέρα

Η επίσημη ανακοίνωση της Total, ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν τη γαλλική εταιρεία να έχει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τις δύο παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια και δυτικά της Κρήτης. 

Η αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας πάντως μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε, καθώς η Total είχε εγκαίρως καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της σε όλα τα επίπεδα, όπως αναφέρει το Capital. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία κυβερνητικό στέλεχος που είχε επαφή με εκπροσώπους της Total, είχε διαμηνυθεί ότι πλέον η εταιρεία δίνει έμφαση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και όχι στους υδρογονάνθρακες. 

Αυτή ακριβώς η ενημέρωση που είχε προηγηθεί, είχε ήδη κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση πιθανού αντικαταστάτη της γαλλικής εταιρείας. 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακά | Σύντομα γεώτρηση των Eni-Total στην Κυπριακή ΑΟΖ – Στο Ιόνιο προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης, τον πρώτο λόγο μετά την αποχώρηση της Total θα έχουν οι άλλοι δύο μέτοχοι της κοινοπραξίας, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μέχρι την αποχώρηση της Total το σχήμα της κοινοπραξίας είχε ως εξής: Total 40%, ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%. Οι δύο εναπομείναντες μέτοχοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, παίρνοντας το μερίδιο της Total. Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική απάντηση από τους υφιστάμενους μετόχους τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο νέου παίκτη ή νέων παικτών στην κοινοπραξία.  

Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα ήθελαν την ΕΔΕΥ να έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι μνηστήρες. 

Σε ό,τι αφορά τις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη, πρόκειται για τις πιο υποσχόμενες περιοχές για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά ταυτόχρονα και τις λιγότερο ώριμες όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι αυτό να συμβεί τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Θα ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές το 2024. 

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης | Επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε η ΕΔΕΥ η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση αναμένεται να ληφθεί το 2025 – 2026, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, εκτείνονται σε περίπου 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση δηλαδή είναι και η έκταση της Πελοποννήσου. Η ερευνητική φάση χωρίζεται σε τρία στάδια: τις γεωφυσικές μελέτες και την πρόσκτηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο μπλοκ. Θα ακολουθήσουν τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, ενώ τέλος θα ακολουθήσει η ερευνητική γεώτρηση σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων. 

Σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη του πιθανού κοιτάσματος, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις που διατύπωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για κάθε 1 TCF πιθανού κοιτάσματος απαιτούνται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι πχ για πιθανό κοίτασμα 10TCF στην Κρήτη θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, για την περιοχή νοτίως της Κρήτης το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες, αρκεί να χαραχτούν μεγάλες παραχωρήσεις, άνω των 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως συνέβη με τις παραχωρήσεις στα νότια και δυτικά του νησιού όπου ήρθαν οι Total και ExxonMobil.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΝΕ | “Σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This