Ενεργειακά | Σύντομα γεώτρηση των Eni-Total στην Κυπριακή ΑΟΖ – Στο Ιόνιο προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων
Defence Redefined
Published on 10/04/2022 at 18:30

Η Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε πως υπάρχει συνεχή επαφή με την κοινοπραξία Eni-Total, η οποία παραμένοντας δεσμευμένη στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις το 2022, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. 

Όπως αναφέρει η κ. Πηλείδου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της εν λόγω κοινοπραξίας οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Παράλληλα, την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, μεταξύ άλλων όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση «EuroAsia Interconnector» και τις εργασίες του διεθνούς οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum», θα συζητήσει με τους ομολόγους της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, κατά τις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Δευτέρας, 11 Απριλίου 2022.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Ασκήσεις ετοιμότητας υποστήριξης των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου στην Κοζάνη, δήλωσε πως ο όμιλος προχωρεί σε επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια σε ορίζοντα 6-12 μηνών θα προσδιοριστούν οι μικρότερης έκτασης θαλάσσιες περιοχές, όπου θα γίνουν μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατες) σεισμικές έρευνες (που θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων).

Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου θα επιτρέψει και την προσέλκυση πιθανών ενδιαφερομένων επενδυτών σε Κοινοπραξίες για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς οι προηγούμενοι αποχώρησαν. Σε ερώτηση για τις προοπτικές των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που επίσης έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως δεν μπορεί να προχωρήσουν επενδύσεις αν δεν λήξει η δικαστική εκκρεμότητα με την προσβολή των περιβαλοντικών μελετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια | Επανέρχεται ο EastMed – Συνεργασία με Ισραήλ θέλει ο Ερντογάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This