ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THOR | Η αμερικανική απάντηση ενάντια στα σμήνη Drones – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 25/12/2020 at 15:00

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicle – UAV)  ή drones ονομάζονται τα κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνήθως έχουν τη μορφή μικρού αεροπλάνου (με σταθερή πτέρυγα) ή ελικοπτέρου με έναν ή περισσότερους κινητήρες και έλικες για ελεγχόμενη πτήση από χειριστή εδάφους. 

Η τεράστια ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην χρήση των μικρών σε μέγεθος drones με έλικες (π.χ. quadcopters) τείνει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας, αφού λόγω του μικρού τους μεγέθους, χαμηλού κόστους και ευκολίας στον χειρισμό, μπορούν να μετατραπούν από συσκευές ψυχαγωγίας ακόμη και σε όπλα, χτυπώντας αιφνιδιάστηκα και με αποτελεσματικότητα επίγειους στόχους  με την μεταφορά φορτίου εκρηκτικών. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά αιωρούμενα πυρομαχικά χτύπησαν κουρδικές δυνάμεις στην Β. Συρία – VIDEO

Καθώς η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τόσο στην εκδοχή των οπλισμένων αεροχημάτων σταθερής πτέρυγας  (UCAVs) όσο και των αιωρούμενων πυρομαχικών (ή όπως είναι ευρέως γνωστά των “drones καμικάζι”), αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, η έρευνα για αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης τους έγινε εντονότερη. 

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δοκίμασε πρόσφατα ένα πρωτότυπο σύστημα μικροκυμάτων που εξουδετερώνει τα drone, το TACTICAL HIGH POWER OPERATIONAL RESPONDER (THOR), σε πραγματικές συνθήκες, στην Αφρική.

Διαβάστε επίσης: Συστήματα Anti-Drones | Παρουσίαση Drone Dome και Sapsan-Bekas

Με το μεγαλύτερο μέρος, της απαραίτητης βασικής έρευνας που είχε προηγουμένως ολοκληρωθεί από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL), το THOR αναπτύχθηκε γρήγορα και δοκιμάστηκε σε 18 μήνες.

 

Ο Ρίτσαρντ Τζόζεφ (Richard Joseph) επικεφαλής επιστήμονας του AFRL δήλωσε ότι το THOR είναι «καλύτερο σύστημα από οτιδήποτε άλλο» το οποίο διαθέτει η υπηρεσία αυτή τη στιγμή, και σημείωσε ότι «οι δυνατότητες που μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

 

Το THOR είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση των αεροπορικών βάσεων και κρίσιμων υποδομών από επιθέσεις κορεσμού με σμήνη drones. Το σύστημα χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής που καταστρέφουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των drones σχεδόν ακαριαία σε αποστάσεις μικρότερες των 2000 μέτρων και μπορεί να ενσωματωθεί σε υφιστάμενα συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2) ως μέρος της πολυστρωματικής αεράμυνας.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Το Ατρακτίδιο λέιζερ είναι εδώ. Δυνητική επιλογή για τα F-16V – VIDEO

Το σύστημα φέρεται εξ’ ολοκλήρου σε εμπορευματοκιβώτιο των 20 ποδών, το οποίο μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από αεροσκάφος C-130. Το σύστημα μπορεί να συναρμολογηθεί εντός 3 ωρών και διαθέτει διεπαφή χρήστη που έχει σχεδιαστεί για να απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση χειρισμού. 

Το συνολικό κόστος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας κόστισε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε το σύστημα θα είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This