Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα επικρίνει τις αναφορές του Πενταγώνου για το συνεχώς αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, τονίζοντας ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, διατηρεί τις πυρηνικές της ικανότητες «στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική ασφάλεια».
Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρόκειται να συζητήσουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων την επόμενη εβδομάδα. Αυτή θα είναι η πρώτη συνομιλία για τον έλεγχο των πυρηνικών μετά την κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν «διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» τις επόμενες ημέρες. Οι επικείμενες συνομιλίες έρχονται καθώς το θέμα των κινεζικών πυρηνικών συνεχίζει να γίνεται πρωτοσέλιδο στη Κίνα και όχι μόνο.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου ανήγγειλε ο Πούτιν
Έρευνα Sputnik: Πόσες πυρηνικές κεφαλές έχει η Κίνα αυτή τη στιγμή
Πρώτα και κύρια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί μόνο ένα από τα πέντε κράτη που κατέχουν επίσημα πυρηνικά όπλα, βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ενώ δεν παρέχει καμία πληροφορία για τις στρατιωτικές της δυνατότητες συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου. Εκτός από την Κίνα, η λίστα περιλαμβάνει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Δεδομένου ότι το Πεκίνο κρατάει τα χαρτιά του κλειστά για το θέμα των πυρηνικών, οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να ληφθούν μόνο από τον Τύπο και τις ετήσιες εκθέσεις που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD), οι οποίες δεν επαληθεύονται από ανεξάρτητες αρχές.
Έκθεση του Πενταγώνου 2023
Στην έκθεση του Πενταγώνου τον περασμένο μήνα σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου, αναφέρθηκε ότι η Κίνα έχει επί του παρόντος περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές. Επιπλέον, η έκθεση υποδηλώνει ότι η Κίνα προχωρά ενεργά προς την αύξηση του οπλοστασίου της, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει πάνω από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030.
Το Sputnik, το οποίο επικαλείται ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την «Κίνα να συνεχίζει πολύ γρήγορα τον εκσυγχρονισμό, τη διαφοροποίηση και την επέκταση των πυρηνικών της δυνάμεων».
«Αυτό που κάνουν τώρα, αν το συγκρίνετε με αυτό που έκαναν πριν από περίπου μια δεκαετία, ξεπερνάει κατά πολύ αυτά που ξέραμε, όσον αφορά την κλίμακα και την πολυπλοκότητα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Επεκτείνονται και επενδύουν στις πλατφόρμες εδάφους, θαλάσσης και αέρος, που εκτοξεύουν πυρηνικά, καθώς και στην υποδομή που απαιτείται για να υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη επέκταση των πυρηνικών τους δυνάμεων», υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την έκθεση, η οποία είπε ότι «όπως παρόμοιες εκθέσεις πριν από αυτή, αγνοεί τα γεγονότα και είναι γεμάτη προκαταλήψεις».
Διαβάστε επίσης: Β. Σόιμπλε | Η Γερμανία πρέπει να συνδράμει οικονομικά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας
Προηγούμενα ευρήματα του Πενταγώνου
Η περσινή έκθεση του Υπουργείου Άμυνας για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας προειδοποίησε ότι το Πεκίνο εκσυγχρονίζει γρήγορα την πυρηνική του δύναμη και ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τον αριθμό των κεφαλών που διαθέτει σε 1.500 έως το 2035.
Η έκθεση του Πενταγώνου το 2021, παρουσίαζε τον ισχυρισμό ότι ο υποτιθέμενος συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός της πυρηνικής επέκτασης της Κίνας μπορεί να επιτρέψει στο Πεκίνο να έχει έως και 700 παραδοτέες πυρηνικές κεφαλές έως το 2027 και 1.000 κεφαλές έως το 2030, 2,5 φορές περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριζε επίσης τακτικά την έρευνα, ότι η Κίνα έχει επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε κατηγορώντας την έκθεση ως έγγραφο που διαστρεβλώνει τα γεγονότα σχετικά με το πυρηνικό δυναμικό της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian επεσήμανε ότι το Πεκίνο έχει «ασκήσει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη πυρηνικών του δυνατοτήτων». Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Κίνα «διατήρησε αυτές τις δυνατότητες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται από για την εθνική του ασφάλεια».
Η κρατική κινεζική ταμπλόιντ Global Times απάντησε επίσης στην έκθεση, τονίζοντας ότι «κανείς δεν γνωρίζει την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσίευσε το Πεντάγωνο». Σύμφωνα με την Global Times, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας «είναι ένα από τα κορυφαία κρατικά μυστικά, – και – οποιαδήποτε περιγραφή των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας από την Ουάσιγκτον είναι εικαστική».
Τριπλάσια αποθέματα έως το 2030;
Ξεχωριστές πηγές υποστηρίζουν ότι η Κίνα διατηρεί τώρα μόνο περίπου 300 ή 350 πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να μεταφερθούν με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), συμπεριλαμβανομένων των Dong Feng (DF)-4, DF-5A, DF-31, DF-31A. και το DF-41.
Επιπλέον, το Πεκίνο διαθέτει τον υπερηχητικό μεσαίου βεληνεκούς DF-17 ICBM, τον οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, οι πυρηνικές πλατφόρμες εκτόξευσης της Κίνας, περιλαμβάνουν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Type-094 και Type-096 καθώς και τα βομβαρδιστικά H-6 και H-6K καθώς και τα νέας γενιάς στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη H- 20.
Διαβάστε επίσης: Daily Mail | Τραγικό δυστύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο – 55 νεκροί
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo εν τω μεταξύ ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να τριπλασιάσει το τρέχον απόθεμα πυρηνικών κεφαλών της σε 900 έως το 2035, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω για το ζήτημα της Ταϊβάν.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες πηγές ότι ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που κατέχει η Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί σε 550 το 2027. Οι πηγές υποστήριξαν ότι το σχέδιο για την αύξηση των πυρηνικών όπλων, που σχεδιάστηκε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η στάση της Ρωσίας για το πυρηνικό δυναμικό της Κίνας
Η εικόνα του πυρηνικού δυναμικού του Πεκίνου δεν ανησυχεί τη Ρωσία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον τελευταίο μήνα.
“Όχι, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, έχουμε μια προηγμένη στρατηγική εταιρική σχέση -με την Κίνα -, είπε ο Πεσκόφ σε μια ενημέρωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Έχουμε το πιο προχωρημένο στάδιο πολιτικού διαλόγου και οικονομικής συνεργασίας και σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις για τη δική της ασφάλεια στην περιοχή, κάνει τα βήματα που θεωρεί κατάλληλα. Αυτό είναι ένα απολύτως κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πηγή: Sputnik
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Επιταχύνει την παραγωγή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat για πυρηνική κυριαρχία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…