ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SignalGeneriX | Τεράστια άλματα στον τομέα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας
Defence Redefined
Published on 24/07/2020 at 14:32

Δεν αποτελεί υπερβολή το γεγονός ότι ορισμένα χρόνια πριν, o όρος “Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία” ήταν για το ευρύ κοινό άγνωστος. Σήμερα ωστόσο, εν έτη 2020 τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Η SignalGeneriX, η μικρομεσαία επιχείρηση με έδρα την Λεμεσό, έχει καθιερωθεί πλέον στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για διάφορες βιομηχανίες,  με ένα σημαντικό μέρος των εργασιών της  να επικεντρώνεται σε προϊόντα  τα οποία χρησιμοποιούνται για την  Άμυνα και Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής εργασίας που επιτελείται, αποτελεί η πρόσφατη επιλογή της για συμμετοχή σε 4 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕDIDP), κατατάσσοντας την εταιρεία στην 4η θέση  σε αριθμό συμμετοχών σε επιτυχημένα έργα, σε σύνολο 441 συμμετεχόντων οργανισμών.

Τα προγράμματα EDIDP που έχουν σκοπό τη συγχρηματοδότηση της από κοινού ανάπτυξης νέων Ευρωπαϊκών αμυντικών τεχνολογιών και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιούνται από τους Ευρωπαϊκούς στρατούς τα επόμενα χρόνια, θα  χρηματοδοτήσουν συνολικά 16 έργα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ! 

Παράλληλα η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την επιτυχία και άλλων εγχώριων εταιρειών και οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας, τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη της Αμυντικής Βιομηχανίας για τα καλά και αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δρ. Τάσος Κουνούδης σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, παρουσιάζει τα έργα  στα οποία συμμετέχει η SignalGeneriX αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην επιτυχία της.

Η εταιρεία

Η SignalGeneriX ειδικεύεται εδώ και 15 χρόνια στον σχεδιασμό και ανάπτυξη  καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων βασιζόμενη στην εξειδίκευση της σε τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων και επικοινωνιών. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Λεμεσό, το άρτια καταρτισμένο και ταλαντούχο προσωπικό των 15 μηχανικών και επιστημόνων, σχεδιάζει και παράγει ολοκληρωμένα συστήματα τα οποία ενσωματώνονται σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για βιομηχανίες όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ιατρική, η υγεία, η άμυνα και ασφάλεια.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της πρωτοποριακά επιστημονικά εργαστήρια που υποστηρίζουν την έρευνα για ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων όπως και βιομηχανικές υποδομές για την παραγωγή και έλεγχο ποιότητας των καινοτόμων ηλεκτρονικών προϊόντων.

 

Η έρευνα και η ανάπτυξη είναι στοιχεία του DNA της εταιρείας η οποία διαθέτει ένα ευρύ πορτoφόλιο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) τα οποία καλύπτουν από έξυπνους αισθητήρες μέχρι αμυντικά συστήματα και τηλεπικοινωνίες.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι σύμφωνα με το Δρ. Κουνούδη η αγάπη και το πάθος για το αντικείμενο της δουλειάς και την καινοτομία καθώς και η διαρκής ανάγκη για βελτίωση, αφού ουδέποτε υπάρχει εφησυχασμός. Η εταιρεία επενδύει ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια τόσο στις υποδομές της, όσο και στο επιστημονικό της δυναμικό, ούτως ώστε να μπορεί να συνεργάζεται αλλά και να ανταγωνίζεται πολλές φορές με επιτυχία, με διεθνείς εταιρείες κολοσσούς.

Οπότε η συγκεκριμένη επιτυχία δεν αποτελεί απλώς μία τυχαία συμμετοχή σε επιτυχημένα προγράμματα, αλλά το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας επένδυσης και εξειδίκευσης η οποία έχουν φέρει την εταιρεία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο εφάμιλλο των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης. 

Σήμερα η εταιρεία, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 27001 πέραν της αναγνώρισης που χαίρει στον βιομηχανικό τομέα και της ηγετικής θέσης που κατέχει σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της στην Κύπρο, συνδράμει με την τεχνογνωσία της και τις τεχνολογίες της σε κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης οποιαδήποτε στιγμή αυτό απαιτηθεί.

Όπως μας εξήγησε ο Δρ Κουνούδης – ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του τομέα Αμυντικής Βιομηχανίας του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, και εκπρόσωπος της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας – οι Κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν, συστήματα για την Άμυνα και Ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας που να είναι εφάμιλλα με συστήματα τα οποία προμηθευόμαστε από το εξωτερικό, προσφέροντας τεράστιες εξοικονομήσεις, επιχειρησιακή ποιότητα αλλά και την απαραίτητη εμπιστευτικότητα.

Η ανάπτυξη Εθνικών αμυντικών συστημάτων όπως μας ανάφερε ο Δρ. Κουνούδης, πρέπει να υιοθετηθεί και από την χώρα μας. Οι Κυπριακές εταιρείες με την συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και ανάπτυξη της επόμενης γενιάς Ευρωπαϊκών Αμυντικών προϊόντων έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην  χώρα μας. 

Ο ίδιος, ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, με εξειδίκευση στην ψηφιακή επεξεργασία σημάτων (DSP), εξηγεί ότι η ενασχόληση του με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων για την Αμυντική Βιομηχανία άρχισε περίπου πριν είκοσι χρόνια κατά την διάρκεια της εργασίας του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Defence Evaluation and Research Agency (DERA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αγάπη του για την Κύπρο και συγκεκριμένα την γενέτειρα του Λεμεσό, τον οδήγησαν στην δημιουργία την SignalGeneriX το 2005 με όραμα η εταιρεία να ηγηθεί στον σχεδιασμό και παραγωγή καινοτόμων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η SignalGeneriX είναι:

LOTUS: Ανάπτυξη ενός Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Χαμηλής Παρατηρησιμοτητας (RPAS). 

Το πρόγραμμα LOTUS ασχολείται με τον λεπτομερή σχεδιασμό και την ανάπτυξη  ενός αξιόπιστου και διαλειτουργικού Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Χαμηλής Παρατηρησιμοτητας (RPAS) για χρήση σε αποστολές ISR. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει:

  • Ένα μητρικό TRPAS εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR, σχεδιασμένο για χαμηλή παρατηρησιμότητα και υψηλή αντοχή, ενσωματώνοντας ένα σύστημα αυτοπροστασίας έναντι των εχθρικών απειλών
  • Ένα σύστημα εκτοξευόμενου από σωλήνα (tube-launched) αεροσκάφους  με πτυσσόμενα πτερύγια που αναπτύσσονται από το μητρικό σκάφος, ενώ αυτό θα παραμένει σε ασφαλή απόσταση. Θα περιλαμβάνει ενσωματωμένο αισθητήρα, δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων για ανίχνευση, αναγνώριση και ταξινόμηση στόχων και ένα σταθμό ελέγχου εδάφους

Το πρόγραμμα το οποίο συντονίζει από την Ελληνική Intracom Defence, θα έχει διάρκεια 45 μηνών με κόστος € 9,698,195.00 και συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση € 8,779,380.00. 

Διαβάστε επίσης: Προηγμένα drones με λειτουργία «σμήνους» θα κατασκευάσει η Ελλάδα

LynkEU: Αναβάθμιση των υφιστάμενων και ανάπτυξη μιας νέας γενιάς επίγειων συστημάτων προσβολής ακριβείας.

Το έργο στοχεύει στον καθορισμό ενός προκαταρκτικού πλάνου επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Επίγειου Πυραυλικού Συστήματος Πεδίου Μάχης Πέραν του Ορίζοντα (BLOS) και επίδειξη του μέσω προγράμματος βολών πλήρους κλίμακος. 

Το πρόγραμμα αποτελείται από επίγειο πυραυλικό σύστημα, σύστημα πυργίσκου για υποστήριξη και προετοιμασία του πυραύλου με την χρήση UAV για την κατάδειξη στόχων, χερσαία πλατφόρμα και UAV ασφαλές από κυβερνοεπίθεση που θα παρέχει προσδιορισμό θέσης στόχου.έννοιας των επιχειρήσεων για μια ευρωπαϊκή ικανότητα Beyond Line Of Sight (BLOS) και την επίδειξή της μέσω μιας επιχείρησης πυροδότησης πλήρους κλίμακας. 

 

Το έργο αποτελείται από ένα σύστημα πυραύλων εδάφους στην βάση του Γαλλικού MMP της MBDA, ένα σύστημα πύργου για την υποστήριξη και τη ρύθμιση του πυραύλου χρησιμοποιώντας ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) για κατάδειξη στόχου, μια πλατφόρμα εδάφους και ένα UAV το οποίο θα παρέχει την τοποθεσία του στόχου με ταυτόχρονη παροχή κυβερνοασφάλειας.

Το έργο το οποίο συντονίζει η Γαλλική MBDA, σχετίζεται με το έργο της Μόνιμης Διαθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) με τίτλο “EU Beyond Line Of Sight (BLOS) Land Battlefield Missile Systems”. Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και το κόστος ανέρχεται στα € 6,625,785.97, από το οποίο τα € 6,452,403.10 θα εξασφαλιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

DECISMAR:  Ανάπτυξη Εργαλειοθήκης Υποστήριξης Λήψης Απόφασης (DSTx) προς ενίσχυση της μελέτης εφικτότητας της Αναβάθμισης Ναυτικής Επιτήρησης.

Ο στόχος του έργου DECISMAR είναι να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη υποστήριξης αποφάσεων (DSTx), που θα εφαρμοστεί ως ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και θα παρέχει ολοκληρωμένο περιβάλλον πληροφορικής προστασίας για το μέλλον. Το DSTx θα παρέχει μια δυναμική και διαδραστική προσέγγιση για τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας που στοχεύουν στην υποστήριξη της αναβάθμισης της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο τόσο του σημερινού όσο και του μελλοντικού καθορισμένου Υψηλού Επιπέδου Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (HLORs) του έργου της Μόνιμης Διαθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) με τίτλο “Upgrade of Maritime Surveillance”.

Το έργο το οποί συντονίζει η Ελληνική ETME θα έχει διάρκεια 24 μήνες και το κόστος του θα κυμαίνεται στα € 7,859,740.00 εκ των οποίων τα € 7,499,740.00, θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση . 

SMOTANET: Ανάπτυξη Φορητών Συσκευών Λογισμικού Ad-hoc Τακτικών Δικτύων και δοκιμαστικών κλινών.

Οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης είναι ο σχεδιασμός ενός αρθρωτού, προσαρμοστικού και ασφαλούς τακτικού δικτύου. Για να επιτευχθεί αυτό το έργο SMOTANET θα:

  • Αναπτύξει τακτικές συσκευές που ενσωματώνουν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες και συγκεκριμένα τις (Software Defined Radio – SDR, Mobile Ad-hoc Networks – MANET, Software Defined Networks – SDN) 
  • Ανάπτυξη δοκιμαστικών κλινών (testbeds) με βάση τις προαναφερθείσες συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή και την αξιολόγηση επιχειρησιακών σεναρίων και τις αντίστοιχες τεχνικές λύσεις σύμφωνα με σαφώς καθορισμένες μετρήσεις. Τα testbeds θα πραγματοποιήσουν ανάμεσα σε άλλα αντιπροσωπευτικά τακτικά σενάρια τα οποία τελικά θα ενσωματώνονται σε μια ολικής σχεδίασης αρχιτεκτονικής ελέγχου δικτύου, σε όλο το δίκτυο που διαχειρίζεται από ελεγκτές SDN

Οι μελέτες θα προσφέρουν επιχειρησιακά σενάρια και τεχνικές απαιτήσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου. Το κόστος του προγράμματος το οποίο επίσης συντονίζει από την Ελληνική Intracom Defence, ανέρχεται στα € 3,907,724.00, κόστος που θα καλύψει εξ’ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πέραν τούτων η SignalGeneriX συμμετείχε και στην ομάδα η οποία κέρδισε το 2019, την πρώτη θέση στην Δράση “ΑΘΗΝΑ” του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Δράσης «ΑΘΗΝΑ» επιλέγηκαν 2 Έργα το “ΘΗΣΕΑΣ” και “DRONE EYE”. Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς. Η μέγιστη συνολική χρηματοδότηση ανά Έργο, από το ΥΠΑΜ, ανέρχεται στις € 450.000.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μεγάλη επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
SCYTALYS | Ολοκλήρωση σύμβασης ύψους 49 εκατομμυρίων με τις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις – Διαλειτουργικότητα στο σύγχρονο δικτυοκεντρικό πεδίο επιχειρήσεων

SCYTALYS | Ολοκλήρωση σύμβασης ύψους 49 εκατομμυρίων με τις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις – Διαλειτουργικότητα στο σύγχρονο δικτυοκεντρικό πεδίο επιχειρήσεων

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το πρόγραμμα SIK αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον οδικό χάρτη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
SCYTALYS | Ολοκλήρωση σύμβασης ύψους 49 εκατομμυρίων με τις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις – Διαλειτουργικότητα στο σύγχρονο δικτυοκεντρικό πεδίο επιχειρήσεων

SCYTALYS | Ολοκλήρωση σύμβασης ύψους 49 εκατομμυρίων με τις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις – Διαλειτουργικότητα στο σύγχρονο δικτυοκεντρικό πεδίο επιχειρήσεων

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το πρόγραμμα SIK αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον οδικό χάρτη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας…

Pin It on Pinterest

Share This