ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SeaHake Μod4 | Οι φονικές τορπίλες των ελληνικών υποβρυχίων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO
Defence Redefined
Published on 23/01/2022 at 17:30

Κατά την ομιλία του στην τελετή άφιξης των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις μέχρι στιγμής ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, σημείωσε ότι εντός του 2022 το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τις απαραίτητες τορπίλες για την ενίσχυση των ελληνικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η σχετική σύμβαση αφορά την προμήθεια 44 νέων τορπιλών βαρέως τύπου, τις οποίες θα χρησιμοποιούν τα υποβρύχια 214 (κλάση Παπανικολής) και το αναβαθμισμένο τύπου 209 (Ωκεανός) του Πολεμικού Ναυτικού, με δυνατότητες αναερόβιας πρόωσης (AIP). Πρόκειται για γερμανικές τορπίλες βαρέως τύπου και πολλαπλών χρήσεων SeaHake Μod4 της εταιρείας Atlas Elektronik ενώ το κόστος απόκτησης τους ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Η SeaHake Μod4 αποτελεί τηλεκατευθυνόμενη τορπίλη με τη χρήση καλωδίου οπτικής ίνας και καθοδηγείται είτε χειροκίνητα είτε σε λειτουργία πλήρους αυτονομίας. Η βασική της έκδοση έχει μήκος 6,22 μέτρα, βάρος 1.530 κιλά, διαμέτρο 533 χιλιοστά και εμβέλεια που υπερβαίνει τα 50 χλμ, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 50 κόμβους.

H Atlas Elektronik έχει αναπτύξει και μια αναβαθμισμένη έκδοση της, την SeaHake Mod 4ER (Extended Range), με μήκος 6,6 μέτρα και βεληνεκές άνω των 140 χλμ, η οποία κατευθύνεται πέρα από το μήκος του καλωδίου οπτικών ινών με την χρήση συστήματος επικοινωνίας που περιλαμβάνει κεραία πλοήγησης GPS και δορυφορικής επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης: Φιλιππίνες | Γνωστοποίηση της προμήθειας του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos

Η SeaHake Μod4 ενσωματώνει μια υδρο-ακουστικά βελτιστοποιημένη κεφαλή υποδοχής με μια συστοιχία ψηφιακού σόναρ ευρυγώνιας κάλυψης, το οποίο παρέχει άμεση και πλήρη λειτουργική εικόνα, ενώ διαθέτει την ικανότητα να διαχειρίζεται και να κατηγοριοποιεί πολλαπλούς στόχους, καθώς και να εντοπίζει και να καταστέλλει κάθε είδους παρεμβολές και αντιπερισπασμούς.

Όσον αφορά τον αισθητήρα της τορπίλης, αυτός λειτουργεί είτε σε παθητική είτε σε ενεργή διαμόρφωση (ακόμη και σε συνδυασμό των δύο) και παρέχει δυνατότητα εμπλοκής με την λειτουργία wake homing (τεχνική παρακολούθησης των απόνερων του στόχου).

Επιπλέον, το σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης της τορπίλης διαθέτει αρθρωτό σύστημα συσσωρευτών σύντομου χρόνου ενεργοποίησης και έναν ηλεκτροκινητήρα αθόρυβης λειτουργίας, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας, αυξημένης δυνατότητας ελιγμών, μεγάλης αυτονομίας και ικανότητας απόκρυψης (stealth), χαρακτηριστικό που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ανίχνευσης της από τον στόχο.

Ειδικότερα για το σύστημα συσσωρευτών, αυτό είναι τοποθετημένο εντός κάψουλας, έτσι ώστε η λειτουργία του να μην επηρεάζεται από τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες και αποτελείται από 2,3 ή 4 μπαταρίες μάχης.

Η τορπίλη SeaHake Μod4 δύναται να εκτοξευθεί τόσο από υποβρυχιακές μονάδες όσο και από πλοία επιφάνειας και παράκτιες πλατφόρμες, ενώ προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εκτόξευσης (swim-out, push-out, water steam, ram). Όσον αφορά την δυνατότητα ενσωμάτωσής της, σύμφωνα με τον κατασκευαστή η τορπίλη μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη πλατφόρμα και σύστημα διαχείρισης μάχης. 

Τα ελληνικά υποβρύχια 214 και το αναβαθμισμένο 209 σημειώνουμε ότι χρησιμοποιούν το σύστημα διαχείρισης μάχης ISUS της Atlas Elektronik κάτι το οποίο προφανώς και ήταν σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή της καταλληλότερης τορπίλης που θα εξοπλίζει τα υπόψη υποβρύχια.

Πηγή: atlas-elektronik.com, International Security and Defence Journal

Διαβάστε επίσης: Northrop Grumman  | Η νέα τορπίλη πολύ μικρού βάρους με διττό ρόλο για το ναυτικό των ΗΠΑ – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This