ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φιλιππίνες | Γνωστοποίηση της προμήθειας του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos
Defence Redefined
Published on 15/01/2022 at 19:00

Ο υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος BrahMos όπως έχει δημοσιοποιηθεί, αποτελεί την επιλογή του ναυτικού των Φιλιππίνων ενώ ήδη βρίσκεται στα οπλοστάσια της Ρωσίας, της Ινδίας και του Βιετνάμ.

Ο Υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, Ντελφίν Λορενζάνα, γνωστοποίησε την απόφαση ανάθεσης της σύμβασης (Notice of Award) για το πρόγραμμα “Shore-Based Anti-Ship Missile System Acquisition” του Ναυτικού των Φιλιππίνων υπέρ της ινδικής Brahmos Aerospace.

Οι Φιλιππίνες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την αγορά του οπλικού συστήματος BrahMos, ο οποίος είναι ο ταχύτερος υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης στον κόσμο, αλλά η Μανίλα αναγκάστηκε να θέσει τα σχέδιά της σε αναμονή μετά την πανδημία COVID-19 περικόψει βαθιά στον εθνικό προϋπολογισμό της.

Ο BrahMos, ο οποίος πήρε το όνομα του από τους ποταμούς Βραχμαπούτρα και Μόσχα στην Ινδία και τη Ρωσία αντίστοιχα, αναπτύχθηκε βασισμένος αρχικά στη βάση του ρωσικού υπερηχητικού βλήματος cruise P-800 Oniks. 

Πρόκειται για ένα προϊόν Ινδο-Ρωσικής συνεργασίας, καθώς έχει κατασκευαστεί από την Ρωσική NPO Mashinostroyeniya και από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων.

Ο εν λόγω πύραυλος δύναται να εκτοξευτεί από ναυτικές, εναέριες, υποθαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες καλύπτοντας αποστάσεις από 290 μέχρι 400 χιλιόμετρα.

Ο BrahMos PJ-10 διακρίνεται για την αναφερόμενη υπερηχητική του ταχύτητα μεταξύ 2,0-2,8 Mach, ανάλογα με το υψόμετρο πλεύσης που χρησιμοποιείται. 

Εκτός από το ότι καθιστά δύσκολη την αναχαίτιση, αυτή η ταχύτητα προσδίδει επίσης μεγαλύτερη δύναμη κρούσης. Επιπλέον, το BrahMos είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) που έχει σχεδιαστεί για να το κάνει λιγότερο ορατό στα ραντάρ και άλλες μεθόδους ανίχνευσης.

Διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (inertial navigation system – INS) για χρήση εναντίον στόχων πλοίων και σύστημα INS/Global Positioning System για χρήση εναντίον χερσαίων στόχων. Η τερματική καθοδήγηση επιτυγχάνεται μέσω ενεργού/παθητικού ραντάρ εκτελώντας βύθιση και διεξάγοντας χαμηλού προφίλ πτήση (sea skimming) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (μέχρι και 5 μέτρα), ενώ δύναται να λαμβάνει υποβοήθηση είτε από δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας είτε λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μέσω τοπογραφικής αναγνώρισης στόχου (τerrain contour matching – TERCOM) με σύγκριση των δεδομένων που βρίσκονται στην βάση δεδομένων του.

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Διεξαγωγή δοκιμών του Rafale M για το νεότευκτο αεροπλανοφόρο της

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παράκτιου πυραυλικού συστήματος BrahMos συμπεριλαμβάνουν:

  • Αυτονομία: μεταξύ 300-500 χλμ (ανάλογα με την παραλλαγή και την πλατφόρμα εκτόξευσης που χρησιμοποιείται)
  • Πρόωση: κινητήρας ώθησης στερεού προωθητικού με έναν κινητήρα υποστήριξης ramjet υγρού καυσίμου
  • Μήκος 8,2 μέτρα
  • Ωφέλιμο φορτίο: 300 κιλά 
  • Βάρος εκτόξευσης: 3.000 κιλά
  • Οπλισμός: Κεφαλή 200/300 κιλών υψηλής εκρηκτικής ή κεφαλή υποπυρομαχικών 250 κιλών

Ένα παράκτιο σύστημα Brahmos μπορεί να αποτελείται από 2 έως 4 αυτοκινούμενους εκτοξευτές, από τους οποίους ο καθένας δύναται να εκτοξεύσει τρεις υπερηχητικούς πυραύλους πλεύσης (cruise) κατά του πλοίου τύπου Brahmos Block II ή III. 

Εκτός από την υπερηχητική έκδοση του Brahmos, η Ινδία και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης σε μια υπερ-υπερηχητική έκδοση του πυραύλου.

Διαβάστε επίσης: Φιλιππίνες | Πέραν των ATMOS η Elbit παραδίδει αυτοκινούμενους όλμους 120 χιλ. στον Στρατό

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This