Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας, πρόκειται να προμηθευτούν 76 οχήματα τύπου VBM PLUS από την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara…
Στο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024, η κυρία Ματίνα Κούγια, Engineering Manager στο Τμήμα Έργων της Ελληνικής εταιρείας SCYTALYS, παρουσίασε τις λύσεις της εταιρείας σε ότι αφορά τις Δικτυοκεντρικές Επιχειρήσεις (Network Centric Operations – NCO) σε ένα Κοινό Επιχειρησιακό Περιβάλλον.
Η παρουσίασή της κας Κούγια, ανέδειξε τις προκλήσεις, τις εξελίξεις και τις λύσεις για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθεί απρόσκοπτη συνεργασία στο σύγχρονο πολυχωρικό πεδίο μάχης εντός πραγματικού χρόνου.
Οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από αφθονία δεδομένων Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR), που παράγονται από μια ποικιλία αισθητήρων που επιχειρούν σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο. Αυτός ο όγκος δεδομένων πρέπει να επεξεργάζεται, να αναλύεται και να διανέμεται σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς, αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, τα συστήματα που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατφόρμες συχνά παρεμποδίζουν αυτή τη διαδικασία, περιορίζοντας την έγκαιρη απεικόνιση του πεδίου μάχης και εμποδίζοντας την κατανόηση της ευρύτερης επιχειρησιακής εικόνας.
Διαβάστε επίσης: EFA GROUP | Συμπλήρωσε εξαγωγές ύψους 600 εκ. ευρώ
Οι Δικτυοκεντρικές Επιχειρήσεις αποτελούν τη στρατηγική απάντηση των στρατιωτικών στις προκλήσεις της Εποχής της Πληροφορίας. Βασισμένες στην αρχή της συνδεσιμότητας, οι NCO στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μέσω της ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών, της βελτιωμένης επίγνωσης της κατάστασης και της αυξημένης αποτελεσματικότητας αποστολών. Μια ισχυρά δικτυωμένη δύναμη διευκολύνει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών, προωθεί τη συνεργασία και τον αυτο-συγχρονισμό και ενισχύει την επιχειρησιακή επιτυχία, ενσωματώνοντας την κοινή αντίληψη της κατάστασης με την ταχύτητα εντολών.
Αν και οι NCO έχουν επιτύχει αξιοσημείωτες προόδους, η εξελισσόμενη φύση του πολέμου απαιτεί περαιτέρω καινοτομία. Αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση (ML) και η κβαντική υπολογιστική είναι καίριας σημασίας για τη μετατροπή των NCO σε Κοινές Επιχειρήσεις Πολλαπλών Τομέων (Joint All-Domain Operations – JADO), μια έννοια που ενσωματώνει επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση επιτρέπουν την ανάλυση δεδομένων ISR σε πραγματικό χρόνο, αυτοματοποιώντας την αναγνώριση απειλών και ενισχύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια λήψης αποφάσεων. Η προγνωστική ανάλυση αξιοποιεί ιστορικά και πραγματικά δεδομένα για να προβλέψει ενέργειες του εχθρού, επιτρέποντας προληπτικές στρατηγικές, ενώ η σύντηξη στρατηγικών σχεδίων και τακτικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εξασφαλίζει στους διοικητές μια συνολική εικόνα του πεδίου μάχης.
Διαβάστε επίσης: MIMS RANGER και UCANDRONE | Επίγνωση τακτικής κατάστασης από την SCYTALYS – Παρουσίαση στην έκθεση EUROSATORY 2022
Η αυξανόμενη εξάρτηση από διασυνδεδεμένες πλατφόρμες εισάγει ευπάθειες που οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω κυβερνοεπιθέσεων, διαταράσσοντας την επικοινωνία και θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμες πληροφορίες αποστολής. Η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο επιτυγχάνεται μέσω πλεονασματικών συστημάτων, ευφυών μηχανισμών δρομολόγησης και τεχνολογιών ανθεκτικών σε παρεμβολές, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία ακόμα και σε περιβάλλοντα αμφισβήτησης.
Η παρακολούθηση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο σε πραγματικό χρόνο ανιχνεύει και μετριάζει απειλές προληπτικά, ενώ προηγμένα αντίμετρα και αναλύσεις μεγάλων δεδομένων προσαρμόζονται δυναμικά σε αναδυόμενους κινδύνους. Οι υβριδικές απειλές περιπλέκουν περαιτέρω το επιχειρησιακό περιβάλλον, απαιτώντας ανθεκτικότητα και διαλειτουργικότητα σε όλα τα συστήματα για τη διασφάλιση της επιτυχίας της αποστολής.
Οι διακλαδικές, πολυχωρικές επιχειρήσεις (Joint All Domain Operations-JADO) εκπροσωπούν την επόμενη εξέλιξη των NCO, επεκτείνοντας τις αρχές τους για να ενσωματώσει και τους πέντε τομείς: ξηρά, αέρα, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι κοινές δυνάμεις επιχειρούν με συνοχή. Η απρόσκοπτη συντονισμένη δράση μεταξύ αυτών των τομέων, σε συνδυασμό με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενισχύει τη λήψη αποφάσεων και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.
Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των πλατφορμών διασφαλίζει ότι τα συστήματα λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί, ενώ αντιστέκονται στις απειλές του κυβερνοχώρου και του ηλεκτρονικού πολέμου.
Διαβάστε επίσης: SCYTALYS | Ανάληψη παροχής συστήματος Link 22 στον Καναδά
Η SCYTALYS, μέλος του Ομίλου EFA Group, ηγείται στην παροχή καινοτόμων λύσεων διαλειτουργικότητας για κοινές επιχειρήσεις. Με παρουσία σε 14 χώρες, περιλαμβανομένων έξι μελών του ΝΑΤΟ, η εταιρεία εξειδικεύεται στην ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης, του συντονισμού και του σχεδιασμού αποστολών. Οι λύσεις τους ενσωματώνουν τακτικά δεδομένα σε συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου (C2), αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά ενός αποδοτικού περιβάλλοντος NCO. Η κορυφαία σουίτα MIMS της SCYTALYS μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα πολυχωρικά-διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια όπως ναυτικές αποστολές, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στην ξηρά.
Η σουίτα MIMS διασφαλίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ διάφορων μέσων όπως δορυφόρων, ναυτικών μέσων, αεροπορικών μονάδων και χερσαίων δυνάμεων, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών.
Παρέχοντας ισχυρές λύσεις που ενσωματώνουν προηγμένα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και αναλύσεις δεδομένων μεγάλου όγκου (big data), η SCYTALYS ενισχύει τις δυνατότητες εντοπισμού και προληπτικής εξουδετέρωσης απειλών.
Μέσω συνεχούς καινοτομίας, η SCYTALYS προσφέρει προηγμένες εκπαιδευτικές λύσεις, περιλαμβάνοντας προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων και “digital twins”, προετοιμάζοντας το προσωπικό για τις πολυπλοκότητες των σύγχρονων προκλήσεων πολέμου. Επιπλέον, τα συστήματα υποστήριξής τους που λειτουργούν 24/7 διασφαλίζουν γρήγορη ανταπόκριση σε περιστατικά και αδιάλειπτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Μέσω καινοτομιών όπως η σουίτα MIMS και ο κόμβος δεδομένων ULS με σταθερή εστίαση στην κυβερνοασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα, η SCYTALYS αποδεικνύει έμπρακτα γιατί μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον των σύγχρονων αμυντικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: SCYTALYS | Υπογραφή συμφωνίας με την Ινδονησιακή PTDI για την προώθηση του συστήματος MIMS Airborne στη διεθνή αγορά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ground Warden Vehicle | Η λύση αιχμής της MBDA με πυραύλους, περιφερόμενα πυρομαχικά και drones – Βίντεο & Φωτογραφίες
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, η MBDA παρουσίασε τη λύση Ground Warden Vehicle, ένα…
Embraer | Υπογραφή συμβολαίου για την πώληση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-390 σε άγνωστο πελάτη
Η βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο για την πώληση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-390…
Ουκρανία | Καταστροφή ρωσικού αντιαεροπορικού Pantsir S1 από αμερικανικά HIMARS
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν πως με την χρήση αμερικανικών συστημάτων καταστράφηκε ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S1…
Γαλάζια Πατρίδα 2025 | Η Τουρκία διεξάγει ξανά τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο
Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως φέτος θα διεξαχθεί η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2025”…
Νότια Κορέα | Αντιπαράθεση αστυνομίας και στρατού για την σύλληψη του προέδρου της χώρας
Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου, που εμπόδισε την εκτέλεση ενταλμάτων…
Ιταλία | Προμηθεύεται 76 οχήματα VBM PLUS από την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας, πρόκειται να προμηθευτούν 76 οχήματα τύπου VBM PLUS από την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara…
Μεσόγειος | Περισσότεροι από 2200 άνθρωποι νεκροί ή αγνοούμενοι το 2024 σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους το 2024 στη Μεσόγειο, από τους οποίους σχεδόν 1.700 χάθηκαν…
Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος
Η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών…