SAAB | Υπογραφή σύμβασης με τη Λιθουανία για προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων RBS 70 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/10/2022 at 11:49

Η SAAB υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Λιθουανική Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού, και η οποία αφορά την δυνατότητα για παραγγελίες αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς RBS 70 έως το 2026. 

Η πρώτη αγορά στο πλαίσιο της νέας σύμβασης, με παραγγελίας αξίας 31.955.228,37 Ευρώ (350 εκατ. SEK) έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Οι παραδόσεις θα γίνουν την περίοδο 2023-2024 ενώ η υπόψη παραγγελία περιλαμβάνει πυραύλους για το επίγειο σύστημα αεράμυνας (Ground-Based Air Defence system – GBAD) RBS 70, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία στη Λιθουανία από το 2004.

Ο αντιαεροπορικός πύραυλος μικρού εμβέλειας (short-range) RBS 70 αναπτύχθηκε από τη SAAB Bofors Dynamics κυρίως για τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το RBS 70, είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα (Man-Portable Air Defense System – MANPADS) που έχει σχεδιαστεί κυρίως για εμπλοκή εναντίον εχθρικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τόσο σε φάση στοχοποίησης στην αντίθετη πορεία του στόχου (counter course), όσο και σε στοχοποίηση σε κατεύθυνση απομάκρυνσης (catch-up courses). 

Επιπλέον σύμφωνα με την εταιρεία είναι το μοναδικό οπλικό σύστημα αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί σύστημα καθοδήγησης δέσμης λέιζερ (laser beam-riding guidance), αντί για άλλο πιο κοινό σύστημα καθοδήγησης (π.χ IR/EO). 

Ενδεικτικά, από την μονάδα ελέγχου εκπέμπεται δέσμη λέιζερ, η οποία λαμβάνεται από αισθητήρα στο ουραίο τμήμα του βλήματος. Έτσι, ο πύραυλος είναι σε θέση να εντοπίσει και να πλεύσει κατά μήκος του κέντρου της δέσμης, επιτρέποντας στον χειριστή να τον κατευθύνει στον στόχο χρησιμοποιώντας μια διεπαφή Ημι-αυτόματης Καθοδήγησης στη Γραμμή της Θέας (Semi-Automatic Command Line-Of-Sight – SACLOS).

Η SAAB δηλώνει ότι το σύστημα καθοδήγησης του RBS 70 είναι πλήρως ανθεκτικό σε περιβάλλον παρεμβολών. Αν και τεχνικά αληθές, η επιχειρησιακή του δυνατότητα μειώνεται δραματικά με έναν στόχο εξοπλισμένο τόσο με σύστημα ανίχνευσης λέιζερ όσο και με αυτόματο λέιζερ (laser detection system and automatic laser dazzler). Ωστόσο, εάν ο πύραυλος χάσει την ακτίνα λέιζερ ή εάν δεν ληφθούν σήματα καθοδήγησης μετά από μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο πύραυλος μπαίνει σε λειτουργία αυτοκαταστροφής.

Διαβάστε επίσης: SAAB | Η Δανία γίνεται ο 15ος πελάτης του Carl-Gustaf M4

Σε αντίθεση με τα περισσότερα οπλικά συστήματα MANPADS, το RBS 70 είναι πολύ μεγάλο και βαρύ για να επιχειρεί εξ’ ολοκλήρου από τον ώμο του χειριστή και δύναται να βάλλει μόνο από τρίποδο. Το μέγεθος του πλήρους συστήματος καθιστά επίσης πολύ πιο δύσκολη την απόκτηση επαρκούς κάλυψης και απόκρυψης σε σύγκριση με ένα όπλο που εκτοξεύεται από τον ώμο, καθιστώντας το RBS 70 αναλογικά πιο ανιχνεύσιμο και ευάλωτο, ενώ η έλλειψη ικανότητας “fire-and-forget” αυξάνει περαιτέρω την έκθεση σε εχθρικά πυρά.

Όσον αφορά τη διαμόρφωσή του, αυτό το τρίποδο διαθέτει τρεις σταθεροποιητές και έναν κεντρικό ιστό, ο οποίος περιστρέφεται κατά 360 μοίρες και διαθέτει επίσης ένα απλό κάθισμα για τον χειριστή στην αριστερή πλευρά. Απέναντι από το κάθισμα βρίσκεται ένας βραχίονας στήριξης για το σύστημα ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (Raytheon Cossor IFF880 Digital Identification Friend or Foe). Ο ιστός καλύπτεται από τον εκτοξευτή, ενώ στην όψη της κορυφής του ιστού βρίσκεται η μονάδα ελέγχου πυρός.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία | Παραγγελία στη Saab για τα επόμενης γενιάς βλήματα των εκτοξευτών “Carl-Gustaf”

Επιπλέον, το RBS 70 είναι ξεχωριστό ως MANPADS, καθώς χρησιμοποιεί μια διαμορφωμένη πολεμική κεφαλή κοίλου γεμίσματος, η οποία δεν εκρήγνυται μέχρι την απενεργοποίηση των δύο ανεξάρτητων μηχανισμών ασφαλείας (πυροσωλήνας εγγύτητας και πρόσκρουσης/proximity fuse and impact fuse). 

Το κοίλο γέμισμα της κεφαλής διαθέτει χάλκινη επένδυση γόμωσης και μπορεί να διατρήσει θωράκιση, ενώ στα τοιχώματα της πολεμικής κεφαλής εμπεριέχονται βολίδες βολφραμίου (2000 έως 3000) οι οποίες διασπείρονται με την ανάφλεξη της κεφαλής. 

Αυτό δημιουργεί μια εντυπωσιακή “διπλή απειλή”, καθώς ο πυροσωλήνας εγγύτητας της πολεμικής κεφαλής πυροδοτεί το βλήμα, καθώς αυτός περνά κοντά από ένα αεροσκάφος, διασπείροντας θραύσματα, ενώ ένα άμεσο χτύπημα θα επιτύχει την πλήρη διάτρηση της θωράκισης.

Το σύστημα απαιτεί ένα πλήρωμα 3 ατόμων για να μεταφέρει όλο το οπλικό σύστημα στο πεδίο, αλλά μόλις τοποθετηθεί, μόνο ο στρατιώτης που κάθεται στο τρίποδο απαιτείται για να το χειριστεί.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι εμφανές και το σύστημα απόκρυψης (το οποίο έχει σχεδιαστεί επίσης από την SAAB) και που χρησιμοποιείται από μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικής άμυνας των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων ως μέρος του NATO enhanced Forward Presence Battle Group- eFP σε Λιθουανία.

Διαβάστε επίσης: SΑΑΒ | Ξεκινά τις παραδόσεις της νέας ελαφριάς τορπίλης Torped 47 στη Σουηδία

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνουν:

 • Επιχειρησιακό δραστικό βεληνεκές: 7 χλμ
 • Μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο: 4 χλμ
 • Χρόνος ανάπτυξης: 45 δευτ
 • Χρόνος γεμίσματος: > 5 δευτ 
 • Μέγιστη ταχύτητα: 1,6 Mach
 • Μήκος βλήματος: 1.320 χιλ
 • Διάμετρος βλήματος: 106 χιλ
 • Άνοιγμα φτερών: 320 χιλ
 • Βάρος βλήματος: 17 κιλά
 • Βάρος με εκτοξευτή: 52 κιλά
 • Βάρος κεφαλής: 1,6 κιλά
 • COND (Clip-on Night Device) κάμερα θερμικής απεικόνισης
 • Συνολικό Βάρος (Stand + Sight + βλήμα): 51,5 κιλά

Το χαρτοφυλάκιο πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας επίγειας άμυνας μικρής εμβέλειας της SAAB περιλαμβάνει και την τελευταία έκδοση, RBS 70 NG. Η σχεδίαση του συστήματος επιτρέπει την ενσωμάτωση του σε διάφορα οχήματα ενώ διαθέτει συμβατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων και τηλεχειρισμού (networked and remote-control compatibility). 

Το σύστημα RBS 70 έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό στην αγορά με περισσότερους από 1.600 εκτοξευτές και πάνω από 18.000 πυραύλους που παραδόθηκαν σε 18 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Αργεντινής, του Μπαχρέιν, της Βραζιλίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Ιράν, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, του Πακιστάν, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, της Τυνησίας και των ΗΑΕ.

Διαβάστε επίσης: SAAB | Πλήρης γκάμα από αντιαρματικά συστήματα στην EUROSATORY 2022 που θα ενδιέφεραν και την Εθνική Φρουρά – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This