SAAB | Πλήρης γκάμα από αντιαρματικά συστήματα στην EUROSATORY 2022 που θα ενδιέφεραν και την Εθνική Φρουρά – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 14/07/2022 at 21:12

Η Σουηδική SAAB παρουσίασε τα κορυφαία φορητά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Carl-Gustaf M4, AT4 και NLAW (New-generation Light Anti-tank Weapon) στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED επισκέφτηκε το περίπτερο της SAAB, και συζήτησε με τα στελέχη της εταιρείας για τα διάφορα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. 

Σε πρόσφατο μας άρθρο παρουσιάσαμε το πρωτοποριακό ατομικό δίχτυ παραλλαγής Barracuda Soldier System (κλικ για περισσότερα) και στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε την ευρεία γκάμα αντιαρματικών της εταιρείας και τα πυρομαχικά 84 χιλ που παρουσιάστηκαν στην Eurosatory και τα οποία δυνητικά ενδιαφέρουν πέραν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου. 

Barracuda Soldier System και ΑΤ4 στην Eurosatory 2022

Ειδικότερα όσον αφορά την Εθνική Φρουρά είναι γνωστό ότι πέραν του αντιαρματικού συστήματος APILAS το οποίο έχει συμπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ορίου ζωής του, δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλο αντιαρματικό μιας χρήσης ή σύστημα σε υπηρεσία με τα χαρακτηριστικά του NLAW (κατά κύριων Αρμάτων Μάχης).

Διαβάστε επίσης: APILAS | Το αντιαρματικό που διαθέτει και η Εθνική Φρουρά στον πόλεμο στην Ουκρανία – VIDEO & Φωτογραφίες

Εκτοξευτής Carl-Gustaf M4

Μέχρι σήμερα, το Carl-Gustaf βρίσκεται σε υπηρεσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ των χρηστών του εν λόγω όπλου περιλαμβάνεται και ο Ελληνικός Στρατός που το 1995 παρέλαβε υπό μορφή δωρεάς περίπου 2.000 όπλα της έκδοσης M2 από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας.

Carl-Gustaf M4 στην Eurosatory 2022

To Carl-Gustaf M4 είναι ένα combat proven φορητό και πολλαπλών ρόλων οπλικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία σε 15 χώρες. 

Διαβάστε επίσης: SAAB | Η Δανία γίνεται ο 15ος πελάτης του Carl-Gustaf M4

Η τελευταία έκδοση M4 έχει μήκος λιγότερο από 1 μέτρο και ζυγίζει λιγότερο από 7 κιλά (6,7 κιλά). Διαθέτει κάννη με επένδυση τιτανίου αντί χάλυβα, χαρακτηριστικό που καθιστά τον εκτοξευτή ελαφρύ και πολύ ανθεκτικό ενώ παρέχει στα στρατεύματα μεγαλύτερη ευκινησία. 

Carl Gustaf M4. ©SAAB

Το μέγιστο βεληνεκές του είναι τα 500 μέτρα για κινούμενους στόχους, ενώ για στατικούς στόχους το βεληνεκές αυξάνεται στα 700 μέτρα ή και 1 χλμ, εάν χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας.

Το σύστημα διαθέτει περαιτέρω μεγάλη εργονομία, καθώς ενσωματώνει ρυθμιζόμενη μπροστινή λαβή, στήριγμα ώμου και εκτεταμένη λαβή μεταφοράς. Ως εκ τούτου, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το όπλο σύμφωνα με τις ανάγκες του.  

Το Carl-Gustaf Μ4 διαθέτει και την ικανότητα να εκτοξεύει και προγραμματιζόμενα βλήματα 84 χιλ, τα οποία δύνανται να επικοινωνούν με το νέο σύστημα ελέγχου πυρός. Για πρόσθετη υποστήριξη στο πεδίο της μάχης, το σύστημα μπορεί να φωταγωγήσει με φωτιστικά βλήματα το θέατρο των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιχειρήσεων, ενώ ο στιγμιαίος καπνός παρέχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για σήμανση εχθρικών θέσεων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί το κοινό πρόγραμμα των Raytheon και Saab για την ανάπτυξη των κατευθυνόμενων πυρομαχικών GMM (Guiden Multipurpose Munition), πρώην Guided Carl-Gustaf Munition (GCGM). Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2017 και προορίζεται για μελλοντική χρήση από το Garl-Gustaf και το αντιαρματικό μιας χρήσης AT4.

Το πυρομαχικό GMM θα ενσωματώνει ένα σύστημα καθοδήγησης ημι-ενεργού λέιζερ (semi-active laser – SAL) και ένα σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (inertial guidance system – INS). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πύραυλο πολλαπλών ρόλων ικανό να προσβάλει διάφορους στόχους (τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρωμένες θέσεις, συγκεντρωμένο προσωπικό, κτίρια κλπ.) σε αποστάσεις 30-2.500 μέτρων και με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (Circular error probable – CEP) μικρότερη από 1 μέτρο. Το βάρος του GMM είναι περίπου 6,8 κιλά και περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: GMM | Το νέο αντιαρματικό πυρομαχικό πολλαπλών ρόλων – VIDEO

Το Garl-Gustaf M4 διαθέτει επίσης ένα ευρύ φάσμα σκοπευτικών για να εξασφαλίσει μέγιστο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε τακτική κατάσταση. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με τυπικό τηλεσκοπικό στόχαστρο, με διαθέσιμες πρόσθετες επιλογές, όπως σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας (red dot) και σύστημα ελέγχου πυρός (FCD) 558 με ενσωματωμένα βαλλιστικά δεδομένα για όλα τα είδη των διαθέσιμων πυρομαχικών καθώς και αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης αέρα. 

Σύστημα Ελέγχου Πυρός FCD 558. ©SAAB

Επίσης, ενσωματώνει έναν μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος επιτρέπει στο σύστημα να μεταφέρεται έμφορτο (με βλήμα) καθώς και έναν μετρητή βολών και για βελτιωμένη υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση. Το όπλο είναι πλήρως συμβατό με τα πυρομαχικά παλαιότερων εκδόσεων 84 χιλ.

Πυρομαχικά Carl-Gustaf 84 χιλ

Πέραν των όσων αναφέραμε για το GMM στην Eurosatory παρουσιάστηκαν τα εξής είδη πυρομαχικών:

  • 84 χιλ HEDP 502/502 RS, 3.3 κιλών με δραστικό βεληνεκές 500 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού προστατευμένου μέσα σε οχυρωμένες θέσεις και υποδομές 
  • 84 χιλ MT 756, 4.4 κιλών με δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού προστατευμένου μέσα σε οχυρωμένες θέσεις και υποδομές
  • 84 χιλ ASM 509, 4.2 κιλών με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα κατά υποδομών, τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού προστατευμένου μέσα σε οχυρωμένες θέσεις και υποδομές
  • 84 χιλ HEAT 551, 3.2 κιλών με δραστικό βεληνεκές 700 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και Κυριών Αρμάτων Μάχης
  • 84 χιλ HEAT 551C RS, 3.5 κιλών με δραστικό βεληνεκές 700 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και Κυριών Αρμάτων Μάχης
  • 84 χιλ HEAT 655 CS, 4.8 κιλών με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και Κυριών Αρμάτων Μάχης
  • 84 χιλ HEAT 751, 3.8 κιλών με δραστικό βεληνεκές 700 μέτρα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και Κυριών Αρμάτων Μάχης εξοπλισμένα με ενεργητική θωράκιση (ERA)
  • 84 χιλ ADM 401, 2.7 κιλών με δραστικό βεληνεκές 100 μέτρα κατά προσωπικού σε ανοικτό χώρο και ελαφρών τακτικών οχημάτων
  • 84 χιλ HE 441D/441D RS, 3.2 κιλών με δραστικό βεληνεκές 1300 μέτρα κατά προσωπικού και ελαφρών τακτικών οχημάτων
  • 84 χιλ ILLUM 545C 3.1 κιλών με δραστικό βεληνεκές 300 – 2.100 μέτρα με δυνατότητα φωταγώγησης χώρου 400 – 500 μέτρων για 30 δευτερόλεπτα
  • 84 χιλ SMOKE 469C, 3.1 κιλών με δραστικό βεληνεκές 1300 μέτρα
  • 84 χιλ TPT 141, 2.5 κιλών (εκπαιδευτικό) με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα
  • 84 χιλ TP 552 3,2 κιλών (εκπαιδευτικό) με δραστικό βεληνεκές 700 μέτρα

Πέραν τούτων διαθέσιμα πυρομαχικά είναι και τα: 

 • 84 χιλ HE 448, 2.6 κιλών με δραστικό βεληνεκές 1500 μέτρα (με δυνατότητα προκαθορισμένης εναέριας πυροδότησης / Airburst capable) ή 1500 μέτρα (με πυροσωλήνα πρόσκρουσης / detonation impact) κατά προσωπικού σε ανοικτό χώρο και ελαφρών τακτικών οχημάτων
 • Υποδιαμέτρημα 20 χιλ βάρους 4,5 κιλών (εκπαιδευτικό) με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα
 • Υποδιαμέτρημα 7.62 χιλ 553B βάρους 4,5 κιλών (εκπαιδευτικό) με δραστικό βεληνεκές 700 μέτρα

Πυρομαχικά 84 χιλιοστών της SAAB στην Eurosatory 2022

Εκτοξευτής μιας χρήσης AT4 

Όσον αφορά το αντιαρματικό σύστημα AT4, ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλ και έχει αναπτυχθεί σε έξι διαφορετικές εκδόσεις με χαρακτηριστικά για διαφορετικές αποστολές, Ωστόσο, όλες οι εκδόσεις φέρουν ως βασικό απάρτιο το σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας (Red Dot). Το υπόψη σύστημα έχει κατασκευαστεί σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο κομμάτια και είναι σε χρήση σε περισσότερες από 15 χώρες.

AT4 σε Eurosatory 2022

Ειδικότερα οι εκδόσεις του ΑT4 περιλαμβάνουν: 

 • AT4 HEAT: Αντιαρματικό βάρους μικρότερου των 7 κιλών με δραστική εμβέλεια 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης 350 χιλ ομογενούς χάλυβα (RHA)
 • AT4CS AST (Confined Space Anti-Structure Tandem-warhead) : Πυρομαχικό κατά υποδομών βάρους περίπου 9 κιλών με δραστική εμβέλεια 200 μέτρα. Δυνατότητα πυροδότησης από περιορισμένους χώρους π.χ εσωτερικό κτιρίων
 • AT4CS ER (Confined Space Extender Range): Πυρομαχικό κατά ελαφρά τεθωρακισμένων στόχων βάρους μικρότερου των 9 κιλών με δραστική εμβέλεια 600 μέτρα και διάτρηση χωρητικότητα ομογενούς χάλυβα 460 χιλ (RHA). Επίσης δυνατότητα πυροδότησης από περιορισμένους χώρους
 • AT4CS HE (Confined Space High Explosive): Πυρομαχικό κατά προσωπικού βάρους μικρότερου των 9 κιλών με δραστική εμβέλεια 600 μέτρα είτε με πυροδότηση κατά την πρόσκρουση (impact fuze) είτε με πυροδότηση στον αέρα (airburst-capable – ABM) που με βεληνεκές έως 1000 μέτρα. Ομοίως δυνατότητα πυροδότησης από περιορισμένους χώρους
 • AT4CS HP (Confined Space High Penetration): Αντιαρματικό πυρομαχικό βάρους μικρότερου των 8 κιλών με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης ομογενούς χάλυβα 460 χιλ (RHA). Δυνατότητα πυροδότησης επίσης από περιορισμένους χώρους
 • AT4CS RS (Confined Space Reduced Sensitivity): Κεφαλή από κράμα δύο μετάλλων για αυξημένη καταστροφική δράση μετά από διάτρηση βάρους μικρότερου των 8 κιλών με δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης ομογενούς χάλυβα 350 χιλ (RHA). Δυνατότητα πυροδότησης ομοίως από περιορισμένους χώρους 

Οδηγίες Χρήσης AT4 από περιορισμένους χώρους

Σημειώνεται ότι το ΑΤ4 χρησιμοποιείται και στην Ουκρανία με αρκετή επιτυχία από τους στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, στο περίπτερο της SAAB ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε το κοινής ανάπτυξης από Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο φορητό, αντιαρματικό οπλικό σύστημα NLAW με τεχνολογία Fire-and-Forget και δυνατότητα προσβολής Top Attack. 

NLAW σε Eurosatory 2022

Το υπόψη οπλικό σύστημα χρησιμοποιείται επίσης κατά κόρον με μεγάλη επιτυχία στην Ουκρανία. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση σχετικά με το επίμαχο οπλικό σύστημα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαβάστε επίσης: NLAW | Η στρατιωτική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This