APILAS | Το αντιαρματικό που διαθέτει και η Εθνική Φρουρά στον πόλεμο στην Ουκρανία – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 13/03/2022 at 17:21

Το Γαλλικό αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης RAC 112 APILAS, είναι ένα από τα αντιαρματικά όπλα τα οποία χώρες της Ευρώπης πιθανόν να αποστείλουν για βοήθεια προς τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσουν τα Ρωσικά στρατεύματα. Το υπόψη όπλο ήδη βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς εδώ και δεκαετίες (δείτε το σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου).

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Ουκρανία προχώρησε σε συμφωνία με την Γαλλία για την προμήθεια αριθμού αντιαρματικών APILAS, κάτι που έφερε τότε την αντίδραση των αποσχιστικών οντοτήτων του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Μία από τις χώρες που ήδη έγινε γνωστό ότι θα ενισχύσει με εξοπλισμούς την Ουκρανία μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής είναι και η Φινλανδία, η οποία στις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την αποστολή μεταξύ άλλων και 1500 αντιαρματικών μιας χρήσης. 

Παρόλο που επίσημα δεν έγινε αναφορά στον ακριβή τύπου του αντιαρματικού πηγές αναφέρουν το APILAS ως το πιθανότερο σύστημα, αφού ήδη εδώ και καιρό αυτό βρίσκεται σε συνθήκες εναποθήκευσης και δεν αναμένεται να επηρεάσει την μαχητική ικανότητα των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι το σύστημα θα αντικατασταθεί από νεότερα αντιαρματικά. 

Διαβάστε επίσης: NLAW | Η στρατιωτική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία – VIDEO

Το APILAS όπως αναφέρθηκε ήδη χρησιμοποιείται και στην Κύπρο από την Εθνική Φρουρά, ενώ ενισχύει και το οπλοστάσιο δεκαέξι άλλων κρατών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, του Μαρόκο, της Ταιβάν, της Νοτίου Κορέας ενώ χρησιμοποιήθηκε και από αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες στη Συρία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά APILAS:

  • Βάρος: 9 κιλά
  • Μήκος: 1,3 μ
  • Διαμέτρημα: 112 χιλ.
  • Διατρητικότητα: 720 χιλ.
  • Αρχική ταχύτητα βλήματος: 293 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • Δραστικό βεληνεκές: 350 μ.
  • Μέγιστο βεληνεκές: 500 μ.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, το APILAS μαζί με τα Panzerfaust 3, NLAW, C-100 και Javelin, θεωρείται ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξουδετέρωση αρμάτων μάχης. Βρίσκεται σε χρήση από τα μέσα της δεκαετία του ΄80 και έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πολεμικές επιχειρήσεις κατά το παρελθόν, όπως στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αρνητικό στοιχείο που του καταλογίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ο μεγάλος θόρυβος που προκαλεί και ο κίνδυνος τραυματισμού ειδικά στην ακοή αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Το ατύχημα στην Εθνική Φρουρά

Στις 27 Ιουλίου του 2005 κατά την διάρκεια εκπαίδευσης με το αντιαρματικό APILAS σε μονάδα της Εθνική Φρουράς, σημειώθηκε έκρηξη του υπόψη οπλικού συστήματος με αποτέλεσμα των τραυματισμό συνολικά 18 οπλιτών και στελεχών λόγω του κώνου αερίων του βλήματος. Τρεις εκ των τραυματιών είχαν υποστεί σοβαρότερα τραύματα με ορισμένους να χρειαστεί  να λάβουν νοσηλεία στο εξωτερικό.

Εθνοφύλακας της Εθνικής Φρουράς με το A-T APILAS σε εκπαίδευση το 1991

Ο τότε Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, δήλωσε ότι ήταν το χειρότερο ατύχημα για την Εθνική Φρουρά σε περίοδο ειρήνης αλλά δυστυχώς λίγα χρόνια αργότερα έμελε να έχουμε την τραγική έκρηξη στο Μαρί. 

Διαβάστε επίσης: Panzerfaust 3 | Το Γερμανικό αντιαρματικό που θα σταλεί στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This