ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το έργο ROXANNE (Δίκτυο, κείμενο και ανάλυση ομιλητών σε πραγματικό χρόνο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος / Real-time network, text, and speaker analytics for combating organized crime) είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο συνεργασίας έρευνας και καινοτομίας.
Στόχος του ROXANNE είναι να αποκαλύψει εγκληματικά δίκτυα και τα μέλη τους καθώς και την αληθινή ταυτότητα των δραστών συνδυάζοντας τις δυνατότητες τεχνολογιών ομιλίας/γλώσσας και οπτικής ανάλυσης με ανάλυση δικτύου.
Μέσω της συνεργασίας με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (Law Enforcement Agencies – LEA), τη βιομηχανία και τους ερευνητές για την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων των LEA, το τελικό προϊόν θα είναι μια προηγμένη τεχνολογική πλατφόρμα.
Η υπόψη πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί νέα εργαλεία για την αποκάλυψη και παρακολούθηση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και θα υποστηρίζεται από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 24 ευρωπαϊκούς οργανισμούς από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ενώ 11 από αυτούς αποτελούν LEA από 10 διαφορετικές χώρες.
Πώς λειτουργεί
Οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν φωνητική επικοινωνία μέσω διαφορετικών μέσων. Ενώ η προσωπική επικοινωνία εντός των δικτύων τους πραγματοποιείται συνήθως σε τυπικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και επικοινωνίες τύπου VoIP (Skype, Google Hangouts κ.λπ.), ενδέχεται να υπάρχει σημαντικό μερίδιο φωνής στα δημόσια μέσα, συνήθως ομιλία μίσους ή προπαγάνδας στο Youtube, το Facebook, ή άλλα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο προσδιορισμός και η παρακολούθηση των ταυτοτήτων-στόχων σε τέτοια κανάλια είναι εξαιρετικά δύσκολος και οι τεχνικές ηχητικές αναγνώρισης (SID), όπως αυτές που διερευνήθηκαν στο ευρωπαϊκό έργο SiiP, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικές σε τόσο απαιτητικά περιβάλλοντα, λαμβάνοντας υπόψη απομονωμένα δεδομένα από ένα μόνο ηχείο.
Το έργο δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα ομιλητών χωριστά, αλλά θα κάνει :
- Μαζική χρήση της συνομιλητικής φύσης των δεδομένων ομιλίας
- Χρήση περιεχομένου κλήσης
- Χρήση Μετα-πληροφοριών
- Ανάλυση χρονικής σχέσης
Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 – Συνέντευξη | Η χρήση A.I για προστασία προσωπικών δεδομένων από την MALLOC
Τα δεδομένα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του έργου. Καθώς αυτό το έργο δεν μπορεί να βασιστεί σε τεράστιες ποσότητες πραγματικών δεδομένων έρευνας ή τηλεφωνικών υποκλοπών, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) θα γίνει σε δεδομένα από δημόσιους πόρους: μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, οι διαχειριστές των έργων βασίζονται σε ασκήσεις που εκτελούνται σε πραγματικά δεδομένα από υπηρεσίες επιβολής του νόμου που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, οι οποίες θα παρέχουν στους προγραμματιστές πολύτιμη ανατροφοδότηση.
Το αποτέλεσμα του έργου θα είναι ένα πρωτότυπο ενός συστήματος ικανού για:
- Απορρόφηση σημαντικής ποσότητας φωνητικών δεδομένων από διαφορετικά μέσα, μαζί με μετα-πληροφορίες (meta-data)
- Ανάλυση αυτών των δεδομένων χωρίς επίβλεψη ή με ελαφρά εποπτεία
- Παρουσίαση της προκύπτουσας ανάλυσης δικτύου και μετατροπή της σε φόρμες που μπορούν να ενσωματωθούν με τυπικές λύσεις SW έρευνας, όπως το IBM i2 Analyst Notebook
Στόχοι του ROXANNE
- Ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ανάλυσης που ενισχύει τις δυνατότητες έρευνας ειδικά για μεγάλες ποινικές υποθέσεις
- Βελτίωση της αναγνώρισης των προσώπων που ενδιαφέρουν αναπτύσσοντας μια αμφίδρομη διεπαφή μεταξύ πολυτροπικών τεχνολογιών (επεξεργασία λόγου/κειμένου και βίντεο) και ανάλυση εγκληματικών δικτύων
- Βελτίωση της τεχνολογίας ανάλυσης εγκληματικών δικτύων για σημαντική μείωση του μεγέθους του δικτύου και βοήθεια στη λήψη αποφάσεων από τους διαμορφωτές πολιτικής
- Ανάπτυξη ενός πίνακα ελέγχου για την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ενσωματώστε τα με υπάρχοντα εργαλεία
- Ανάπτυξη και αξιολόγηση της πλατφόρμας ROXANNE σε πραγματικές ποινικές υποθέσεις, βοηθώντας τις LEA να υιοθετήσουν την τεχνολογία στην καθημερινή τους εργασία
- Συμμόρφωση με τα νομικά και ηθικά πλαίσια της ΕΕ και της INTERPOL μέσω εσωτερικής ανάλυσης εμπειρογνωμόνων και εξωτερικών συμβούλων δεοντολογίας και ενδιαφερομένων.
Συντονιστής του Έργου είναι ο Δρ. Petr Motlicek.
Το έργο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει 24 εταίρους από 16 χώρες και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Idiap (CH). Η Κύπρος συμμετέχει στην κοινοπραξία μέσω της Additess LTD (Advanced Integrated Technology Solutions and Services) και της ITML (Internet of Things applications and Multi-Layer) development, ενώ εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).
Διαβάστε επίσης: FIRES | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης έμμεσων πυρών επόμενης γενιάς με τη συμμετοχή της κυπριακής ADDITESS
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Εκπαίδευση στην προστασία υποθαλάσσιων υποδομών στο Κέντρο CYCLOPS στην Κύπρο
Στο κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, διοργανώθηκε εκπαίδ.ευση με θέμα την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών…
Κύπρος | Επαναπατρισμός 146 αλλοδαπών σε μια εβδομάδα – Συνολικά 8633 φέτος
Από την αρχή του 2024, μέχρι σήμερα, έχουν επαναπατριστεί/απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 8.633 πρόσωπα…
Η Ελλάδα αποκτά Κυβερνητικό Space Hub – Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τον Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων»
Υπογράφτηκαν την Πέμπτη, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
ΓΕΕΘΑ | Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων – Υβριδικές Απειλές και χρήση του Δικαίου
Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων με αντικείμενο την αξιοποίηση του Δικαίου ως εναλλακτικού μέσου διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων…
Κύπρος | Ενισχυμένος ο Αμυντικός Προϋπολογισμός – Έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες – Στήριξη έρευνας και καινοτομίας
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας για το 2025 ανέρχονται στα €588,4 εκ…
PwC Κύπρου, Multimarine, SignalGeneriX και Theophrastus Ενώνουν Δυνάμεις για το έργο Symbiosis του EDA
Σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την PwC Κύπρου, τη Multimarine Services Ltd, τη SignalGeneriX Ltd και το Ερευνητικό Ινστιτούτο…
MBDA – Matra Electronique | Κοινή δημιουργία κέντρου αριστείας για αμυντικά ηλεκτρονικά συστήματα στην Ευρώπη
Η MBDA και η θυγατρική της Matra Electronique (MEL), η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας…