Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Στην στρατιωτική ενίσχυση που έλαβε η Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία συγκαταλέγεται και το μη επανδρωμένο υποθαλάσσιο όχημα REMUS. Το REMUS έδωσαν οι Βρετανοί στους Ουκρανούς τον Αύγουστο του 2022.
Η σειρά αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων (AUV) REMUS (Remote Environmental Monitoring UnitS) σχεδιάστηκαν από το Oceanographic Systems Lab (OSL) Και κατασκευάζονται από το Woods Hole Oceanographic Institution καθώς και την Hydroid Inc, θυγατρική της νορβηγικής Kongsberg Maritime.
Το REMUS χρησιμοποιείται συνήθως για αποστολές αναγνώρισης του βυθού, ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ναρκών. Η Ουκρανία χρειάστηκε το συγκεκριμένο σύστημα αρχικώς για ανίχνευση και εξουδετέρωση ρωσικών θαλάσσιων ναρκών.
Αρχικώς έλαβε 6 AUVs στα οποία το προσωπικό των Ουκρανικών δυνάμεων εκπαίδευσαν οι Βρετανοί. Τα τρία δόθηκαν από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ και τα άλλα τρία από την βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Παρουσίαση νέου συστήματος θαλάσσιας ναρκοθέτησης
Οι διαθέσιμες εκδόσεις του REMUS περιλαμβάνουν τις εκδόσεις 6000, 600, 620, 300, 100 και M3V. Η έκδοση 6000 μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδα το φως της δημοσιότητας, η Ουκρανία έλαβε από το Ηνωμένο Βασίλειο το REMUS 100. Το REMUS 100 μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 100 μέτρων, έχει διάμετρο 19 εκατοστών, η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει τους 5 κόμβους (9,3 χλμ/ώρα), η τυπική ταχύτητα πλεύσης του κυμαίνεται στους 3 κόμβους (6,5 χλμ/ώρα) και έχει αντοχή έως και 22 ώρες.
Πέρα από τις αποστολές αναγνώρισης, ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ναρκών, με συγκεκριμένες μετατροπές το REMUS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καταστροφή στόχων. Συγκεκριμένα, όταν έγινε το σαμποτάζ στην Γέφυρα Κερτς της Κριμαίας, μία από τις εκδοχές που εξετάστηκε ήταν το αν η γέφυρα δέχθηκε επίθεση από οπλισμένη με επανδρωμένο υποβρύχιο REMUS. Ανάλογα σενάρια εξετάζονται και για τα πλήγματα σε πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Δεύτερο σαμποτάζ σε ένα χρόνο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για την επικείμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ
Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας…
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ – Επισκέψεις σε στρατόπεδα και φυλάκια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς…
ΜILTECH – ΙΑΙ | Συμφωνία για συνεργασία στον νέο αντιαεροπορικό “θόλο” της Ελλάδας
Η MILTECH Hellas SA και η Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας στο πλαίσιο της…