RCH 155 | H καινοτόμα έκδοση του τροχοφόρου BOXER με πυροβόλο 155 χιλ στο περίπτερο της KMW στην EUROSATORY 2022 – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 24/07/2022 at 17:30

*Χρίστος Λοΐζου

Οι επιχειρησιακές απειλές και απαιτήσεις του 21ου αιώνα, δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα κατηγορία συστημάτων πυροβολικού, με υψηλή κινητικότητα, μεγάλη ισχύ πυρός, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και μεγάλη επιβιωσιμότητα. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) παρουσίασε την έκδοση του τροχοφόρου BOXER με πυροβόλο 155 χιλ, το RCH 155 στην Διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022. Το RCH 155 (Remote Controlled Howitzer 155 mm) είναι το πρώτο σύστημα τροχοφόρου αυτοκινούμενου πυροβόλου στον κόσμο που μπορεί να εκτελεί βολές ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το περίπτερο της KMW (μέλος του ομίλου της KNDS) κατά την διάρκεια της έκθεσης στο Παρίσι και να δει από κοντά μεταξύ άλλων και το πολύ ενδιαφέρον σύστημα.

Μέσα στις βασικές δυνατότητες του RCH 155, συγκαταλέγονται η ευελιξία και η διαλειτουργικότητα του μέσα σε ένα σύνολο δικτυωμένων συστημάτων πυροβολικού (SoS). Το όχημα παρέχει αυξημένη προστασία για το διαμέρισμα του πληρώματος, το οποίο διαχωρίζεται, από τον κλωβό του πυροβόλου με προστασία κατά ναρκών (10 κιλά TNT), αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) και βαλλιστικές απειλές (διατρητικά πυρομαχικά διαμετρήματος 14,5 χιλιοστών σε απόσταση 200 μέτρων). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσθήκης αρθρωτής θωράκισης. 

Το πυροβόλο που φέρει το σύστημα είναι το ίδιο πυροβόλο 155 χιλιοστών, 52 διαμετρημάτων που φέρει το δοκιμασμένο στην μάχη (Ουκρανία) PzH 2000 (PanΖerΗaubitze 2000) και το οποίο διαθέτει στο οπλοστάσιο της και η Ελλάδα. Το υπόψη πυροβόλο κατασκευάζεται από την Rheinmetall και ανταποκρίνεται πλήρως στο Κοινό Μνημόνιο Κατανόησης Βαλλιστικής του (JBMoU) για πλήρη συμβατότητα με υφιστάμενους και μελλοντικούς τύπους πυρομαχικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε επίσης: OTO VULCANO 127 | Το πυρομαχικό με διττό ρόλο κατά στόχων επιφανείας και αέρος με μεγάλο βεληνεκές

Το πυροβόλο του RCH 155 σε συνδυασμό με το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα βολής επιφέρουν αυξημένο βεληνεκές που ανέρχεται σε 54 χιλιόμετρα με δυνατότητα για ακόμη πιο διευρυμένο βεληνεκές, αναλόγως χρησιμοποιούμενων πυρομαχικών. Επιπλέον το πυροβόλο διαθέτει την ικανότητα “Hunter-Killer” η οποία συναντάται σε άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Η δυνατότητα “Hunter-Killer” ουσιαστικά επιτρέπει την παράλληλη εκτέλεση εντολής βολής και αναζήτησης του επόμενου στόχου. Ενώ ο πυροβολητής σε ένα όχημα μάχης δεσμεύει έναν στόχο, ο αρχηγός πληρώματος μπορεί να εντοπίσει νέους στόχους οι οποίοι θα με σειρά προτεραιότητας θα εγκλωβιστούν (με την στροφή του πυροβόλου σε αυτούς) μειώνοντας ουσιαστικά το χρόνο αναζήτησης και εμπλοκής των στόχων. Στο RCH 155 τον ρόλο του πυροβολητή αναλαμβάνει το αυτόματο σύστημα γεμίσματος των βλημάτων και της διαδικασίας πυροδότητης (AGS) ενώ ο αρχηγός πληρώματος χρησιμοποιώντας το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα του Τηλεχειριζόμενου Σταθμού Οπλισμού (RCWS) μπορεί με το πάτημα ενός διακόπτη να εγκλωβίσει ένα στόχο και να τον εμπλέξει. Η δυνατότητα του “Hunter-Killer” στο υπόψη πυροβόλο είναι χρήσιμη για σκοπούς αυτοπροστασίας και άμεση βολή κατά στόχων που απειλούν το πυροβόλο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά RCH 155:

 • Βάρος: Μικρότερο των 39 τόνων
 • Βεληνεκές: 40 χιλιόμετρα με βλήμα Base Bleed, 54 με βλήμα V-LAP, δυνατότητα για αυξημένο βεληνεκές με βλήματα Vulcano, Excalibur ή άλλου τύπου
 • Πλήρωμα: Δύο άτομα (οδηγός-αρχηγός)
 • Ρυθμός βολής: 9 βλήματα ανά λεπτό
 • Μεταφερόμενα πυρομαχικά: 30 βλήματα και 144 προωθητικά γεμίσματα
 • Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 10.40/2.99/3.6 μέτρα
 • Κινητήρας: Πετρελαιοκίνητος MTU ισχύος 815 ίππων
 • Ταχύτητα: Πέραν των 100 χλμ/ώρα (δρόμο)
 • Αυτονομία: Πέραν των 700 χιλιομέτρων (δρόμο)
 • Δυνατότητα διάβασης εμποδίων: Αντιαρματική τάφρος μήκους 2 μέτρων και κάθετα εμπόδια 80 εκατοστών
 • Δυνατότητα κίνησης σε κλίση: Κατακόρυφη κλίση έως 60 μοίρες και πλάγια κλίση έως 30 μοίρες
 • Δυνατότητα βολής κατά διεύθυνση (αζιμούθιο); 360 μοίρες
 • Δυνατότητα βολής καθ’ ύψος: – 2.5 έως (για δυνατότητα άμεσης βολής) + 65 μοίρες
 • Δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσκρουσης βλημάτων επί πολλαπλών στόχων (Multiple Round Simultaneous Impact – MRSI)
 • Βελτιστοποιημένο για τεχνικές “Shoot-and-Scoot” (Βάλλω και μετακινούμαι) με χρόνους τάξης, βολής 9 βλημάτων και μετακίνησης σε περίπου 90 δευτερόλεπτα
 • Αυτόματο σύστημα σκόπευσης, γεμίσματος και βολής (AGS) 
 • Δευτερεύον οπλισμός και αυτοπροστασία: Προαιρετικός Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού (RCWS) με πολυβόλο 7,62 χιλ (MAG σε Eurosatory) ή βαρύτερο (π.χ ο FLW 100 της Rheinmetall), ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (π.χ SETAS της Hensoldt) για άμεση βολή κατά απειλών και 8-πλος εκτοξευτής καπνογόνων

Χάρη στην δικτυοκεντρική αρχιτεκτονική του συστήματος, το RCH 155 θα μπορεί μελλοντικά να επιχειρεί με αυτόνομη οδήγηση και τηλεκατευθυνόμενη λειτουργία.

Το όχημα που παρουσιάστηκε στην Eurosatory έφερε τον RCWS της και επίσης δίκτυο παραλλαγής Barracuda Mobile Camouflage System (MCS) της SAAB σε μοτίβο παραλλαγής δύο χρωμάτων με δυνατότητα ωστόσο για πλήρως custom-made μοτίβο. Το υπόψη σύστημα παραλλαγής επιφέρει σύμφωνα με την SAAB πολυφασματική (UV, VIS, NIR, SWIR, TIR, RR) μείωση της πιθανότητας εντοπισμού έως και 90 % και μειώνει την εκπομπή ίχνους σε ραντάρ.

Διαβάστε επίσης: SAAB | Αποκάλυψη του Barracuda Soldier System στην EUROSATORY 2022 – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This