MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast | Η τουρκική προπαγάνδα, τα fake news και πληροφοριακός πόλεμος ως νέα πρόκληση για την Κύπρο – VIDEO
Defence Redefined
Published on 05/03/2021 at 12:36

Συζήτηση γύρω από τα θέματα του Πληροφοριακού Πολέμου, των Fake News, της Προπαγάνδας, τον ρόλο των Social Media στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και της τουρκικής Σημειολογίας είχαμε στο Defence Redefined Podcast αυτή την Τετάρτη 03/03.

Μαζί μας για να μας αναλύσουν αυτές τις έννοιες είχαμε τον Διευθυντή Σύνταξης του Sigmalive και ραδιοφωνικό παραγωγό, Μάριο Πούλλαδο και τον Δρ. Λάμπρο Καούλλα, ειδικό σε θέματα Ασφάλειας, συνεργάτη στην εφημερίδα «Σημερινή» και εκπαιδευτικό προσωπικό στις Αστυνομικές Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Podcast | Η αδράνεια στους εξοπλισμούς, οι ανεπαρκείς υποδομές και το θράσος της Κυπριακής πραγματικότητας – VIDEO

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια σύντομη ανασκόπηση του Μάριου Πούλλαδου, γύρω από τα θέματα των γεωπολιτικών εξελίξεων και συγκεκριμένα για την νέα προσπάθεια στο Κυπριακό με σκοπό να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις για μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος. Εξήγησε ότι, αυτό που διαφοροποιεί την νέα προσπάθεια είναι οι νέες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. Ο κ. Πούλλαδος στάθηκε στον ρόλο των επαφών που θα έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη που θα συμμετέχουν στην πενταμερή, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κατάφερει έστω και επικοινωνιακά να αναβαθμίσει την εικόνα της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πολλαπλασιάσει τους συντελεστές ισχύος της. 

Ακολούθως, ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας, αναφέρθηκε στην τουρκική σημειολογία, μια πρακτική που εφαρμόζεται από την Τουρκία τόσο προς το εσωτερικό ακροατήριο όσο και προς το εξωτερικό. Η αναφορά της Κύπρου από την Τουρκία ως “πράσινο νησί” όπως και η αναφορά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ως “Γαλάζια Πατρίδα”, σύμφωνα με τον κ. Καούλλα υποκρύπτουν σκοπιμότητες και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο, ως “η μεγάλη Τουρκία και η μικρή Ελλάδα”. Όπως εξήγησε ο κ. Καούλλας, η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται από την Τουρκία ούτως ώστε τόσο ο Κυπριακός όσο και ο Ελληνικός πληθυσμός να εμπεδώσουν ότι αυτά τα εδάφη ανήκουν στην Τουρκία, μέσω κάποιας ιστορικής συνέχειας.

Στην συνέχεια της συζήτησης μας, ο κ. Καούλλας ανάλυσε τον ορισμό του πληροφοριακού πολέμου, εξηγόντας αρχικά ότι ο πόλεμος της πληροφορίας διεξάγεται από την αρχή του ανθρώπινου είδους. Η αποδοχή μιας πληροφορίας δύναται να μετατοπίσει και να αποπροσανατολίσει τον τρόπο σκέψεις, συμπεριφοράς, νοοτροπίας, ενός ατόμου. Ο όρος αυτός είναι πολύ κοντινός με τους όρους της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου και χρησιμοποιείται σε διάφορα επίπεδα. Ο κ. Καούλλας, κατέταξε τον πληροφοριακό πόλεμο στον 21ο αιώνα, ως ένα εργαλείο υβριδικού πολέμου. 

Διαβάστε επίσης: Podcast | Η Εθνική Φρουρά μετά την Λύση του Κυπριακού, τα κενά στους εξοπλισμούς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον Ανδρέα Πενταρά

Όσον αφορά τα fake news, ο κ. Πούλλαδος αναφέρθηκε στο περιστατικό της φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis τον περασμένο Αύγουστο και την συντονισμένη προσπάθεια από τουρκικούς λογαριασμούς οι οποίοι προωθούσαν fake news, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα. Εξήγησε ότι πολλές φορές αυτά τα κατευθυνόμενα fake news υιοθετούνται και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο καλεσμένοι, αναφέρθηκαν σε διάφορα περιστατικά, τα οποία η Άγκυρα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για το πολιτικό της συμφέρον, όπως την “επίθεση” του Μαρτίου του 2020 σε τζαμί στην Λεμεσό, αλλά και παλαιότερων γεγονότων τα οποία η Άγκυρα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει κακές εντυπώσεις εναντίων των Ελλήνων της Κύπρου. 

Ακολούθως, η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από την ελευθερία του Τύπου σε Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πούλλαδος χαρακτήρισε ως παράδοξο το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν διερευνητικά ρεπορτάζ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. 

Η συνέχεια της συζήτησης εστίασε στον ρόλο των κοινωνικών δικτύων (social media) στις Ένοπλες Δυνάμεις και όπως ανέφερε ο κ. Καούλλας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Φρουρά έχουν βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο υπάρχει περιθώριο προόδου. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φοβία για αυτά τα πράγματα και πως δεν υπάρχει περιθώριο πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, να αγνοούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Διαβάστε επίσης: Social Media και Ένοπλες Δυνάμεις | Το παράδειγμα του Ισραήλ

Κατά την συζήτηση, ειπώθηκαν πολλές επιμέρους πτυχές του πληροφοριακού και υβριδικού πολέμου, της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και τις αδυναμίες του Κυπριακού Κράτους να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες απειλές. Οι δύο καλεσμένοι, κατέθεσαν τις απόψεις τους για συντονισμένες δράσεις από το κράτος και τις υπηρεσίες ούτως ώστε η Κύπρος να μην είναι εκτεθειμένη σε προπαγάνδα από τρίτες χώρες και τα διεθνή μέσα. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση εδώ: 

Διαβάστε επίσης: Εξοπλιστικά, επιχειρησιακή ετοιμότητα, προσωπικό και γεωπολιτικές εξελίξεις στην συζήτηση με τον Ηλία Λεοντάρη – VIDEO

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This