PESCO | 11 νέα έργα με επίκεντρο τις κρίσιμες αμυντικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα
Defence Redefined
Published on 24/05/2023 at 17:00

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα πέμπτο κύκλο συνεργατικών έργων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), με 11 νέα έργα και συνολικά 15 κράτη μέλη που συμμετέχουν. 

Τα έργα καλύπτουν έξι στρατιωτικούς τομείς και περιλαμβάνουν κρίσιμες δυνατότητες όπως πυρομαχικά, αντιπυροβολικό και ελικόπτερο μεσαίου μεγέθους. Ο ενημερωμένος κατάλογος έργων στο πλαίσιο της PESCO ανέρχεται πλέον σε 68.

Τα νέα έργα στοχεύουν στην αύξηση της συνοχής του ευρωπαϊκού τοπίου δυνατοτήτων και στην παροχή επιχειρησιακών οφελών στις Ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις καλύπτοντας έξι στρατιωτικούς τομείς: Εκπαίδευση (1), Χερσαίος χώρος (2), Θαλάσσιος χώρος (3), Αεροπορικό πεδίο (2), Κυβερνοχώρος/C4ISR (2) και Κοινή Ανάπτυξη Δυνατοτήτων (1), τα οποία θα καθοδηγούνται από επτά διαφορετικά κράτη μέλη ως συντονιστές έργων.

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας και εκτελεστικού διευθυντή EDA

  • Προστασία κρίσιμης υποδομής στο βυθό (Critical Seabed Infrastructure Protection – CSIP). Το υπόψη έργο στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της ΕΕ στην προστασία κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών

Τα έξι συμμετέχοντα κράτη μέλη είναι: Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Σουηδία. Ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου για τη συλλογή και την εναρμόνιση των απαιτήσεων θα διαρκέσει έως το 2024 με πιθανή συμφωνία για μια κοινή προμήθεια που προβλέπεται το 2028.

  • Ελικόπτερο Μεσαίας κατηγορίας Νέας Γενιάς (Next Generation Medium Helicopter). Το έργο Next Generation Medium Helicopter (NGMH) στοχεύει στη δημιουργία ενός ειδικού φόρουμ που θα αντιμετωπίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες τόσο για την αναβάθμιση των υφιστάμενων στόλων όσο και για το ευρωπαϊκό ελικοπτεροφόρο (rotorcraft) επόμενης γενιάς.

Το έργο θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλόλητα των στόλων ελικοπτέρων της ΕΕ έως το 2040 και την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Rotorcraft επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αντιμετώπισης συγκρούσεων υψηλής έντασης. Το έτος έναρξης και εκτέλεσης του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2023, με τέσσερα κράτη μέλη που συμμετέχουν: Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία.

  • Αισθητήρες Αντιπυροβολικού (Counter Battery Sensors). Το έργο Counter Battery Sensors (CoBaS) στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κοινής ιδέας για δυνατότητα αντι-πυροβολικού επόμενης γενιάς για τις ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ και στη διευκόλυνση της μελλοντικής κοινής προμήθειας μέσων για αντιπυροβολικές δυνατότητες 

Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες είναι τα δύο συμμετέχοντα κράτη μέλη. Το CoBaS θα προσφέρει το νεότερο σύνολο δυνατοτήτων, επωφελούμενο από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και προσαρμοσμένο σε νέες απειλές που συνδέονται με την απόδοση αποτελεσματικών συστημάτων πυροβολικού που θα αναπτυχθούν μεταξύ του 2030 – 2035.

Διαβάστε επίσης: ΓΔΑΕΕ | Συγκροτήθηκε μικτή ομάδα εργασίας με την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

Περαιτέρω, τα έργα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πυρομαχικών (μεταξύ άλλων και αέρος-αέρος) ενώ οκτώ επιπλέον έργα περιλαμβάνουν: 

  • Την δημιουργία ακαδημίας EDA-TA (European Defence Airlift Training Academy)
  • Ανάπτυξη τορπίλης κατά τορπιλών (Anti-Torpedo Torpedo – ATT)
  • Ανάπτυξη του μελλοντικού πυραύλου αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας (Future Short-Range Air to Air Missile – FSRM)
  • Ολοκληρωμένα μη επανδρωμένα συστήματα εδάφους (Integrated Unmanned Ground Systems 2- iUGS2)
  • Ενσωματωμένο σύστημα πολυστρωματικής αεράμυνας (Integrated Multi-Layer Air and Missile Defence system – IMLAMD)
  • Σύστημα αισθητήρων και τελεστή Διοίκησης και Ελέγχου στον Αρκτικό κύκλο (Arctic Command & Control Effector and Sensor System – ACCESS)
  • Ανθεκτικές υποδομές και δίκτυα επικοινωνίας (ROCOMIN)
  • Υποδομές υγείας (ROLE 2F)

Στις 23 Μαΐου 2023, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την συμμετοχή της Δανίας στην PESCO, αρκετές εβδομάδες μετά την ένταξη της Δανίας στον EDA. Επιπλέον, τρία έργα της PESCO έκλεισαν νωρίτερα το 2023: 

  • Έμμεση υποστήριξη πυρός (Indirect Fire Support – EuroArtillery)
  • Κέντρα Δοκιμών και Αξιολόγησης της ΕΕ (EU Test and Evaluation Centres – EUTEC) και
  • το Co-basing (έργο για τη βελτίωση της κοινής χρήσης βάσεων και σημείων υποστήριξης)

Σημειώνεται ότι άλλα τρία άλλα έργα βρίσκονται στη φάση κλεισίματος. 

Μέχρι σήμερα, 68 έργα PESCO βρίσκονται σε εξέλιξη, 47 από τα έργα θα φτάσουν σε φάση εκτέλεσης έως το 2025. Από αυτά, 21 έργα έχουν ήδη φτάσει σε αυτή τη φάση και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν άλλα 26 έργα έως το 2025.

Στην PESCO συμμετέχουν 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπ. Κύπρου και Ελλάδος) ενώ υπάρχουν 22 κοινά μέλη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε επίσης: PESCO | Το Συμβούλιο εγκαινιάζει το 4ο κύμα νέων έργων για την αμυντική συνεργασία στην ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This